Război în Ucraina, ziua 124: Atac la Odesa și pe Insula Șerpilor. Mall distrus la Kremenciug. Rusia intră în default

social

Șeful CNA, la reuniunea Comitetului de asociere RM-UE: „Ne concentrăm pe investigarea cazurilor complexe de corupție"

17 iunie 2022, ora 20:07
Distribuie:

Directorul Centrului Național Anticorupție (CNA), Iulian Rusu, a participat vineri, 17 iunie. la cea de a 6-a reuniune a Comitetului de asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană de la Bruxelles. Discuțiile s-au axat pe progresele țării noastre în implementarea Acordului de Asociere pe mai multe sectoare precum: justiție, corupție, drepturile omului, securitate și ordine publică, prevenirea și combaterea spălării banilor și altele. 

„Mizăm pe suportul și asistența țărilor Uniunii Europene pe filiera schimbului de date pentru identificarea și repatrierea bunurilor infracționale, aflate în jurisdicțiile de peste hotare, inclusiv în UE”, a declarat Iulian Rusu. 

Totodată, Iulian Rusu a vorbit despre eforturile pe care le depune instituția în vederea creării unui sistem durabil de integritate și anticorupție în Moldova, menționând că Centrul are o deschidere, fără precedent, de la instituțiile partenere, de la autoritățile statului în general și de la partenerii externi în particular. 

Au fost trecute în revistă acțiunile întreprinse de CNA în domeniul prevenirii și combaterii corupției, referindu-se la mecanisme precum expertiza anticorupție a proiectelor de acte normative, evaluarea integrității instituționale, analiza strategică și operațională, dar și activitățile de informare și sensibilizare a publicului larg. 

„Ce ține de activitatea de combatere, împreună cu colegii procurori, ne concentrăm pe investigarea eficientă a cazurilor complexe de corupție, astfel încât toți responsabilii care se fac vinovați să fie aduși în fața justiției, iar fondurile deturnate să fie recuperate”, a declarat directorul CNA.

Oficialii europeni au fost informați și despre rezultatele Agenției de Receptare a Bunurilor Infracționale a CNA în domeniul identificării, urmăririi și sechestrării activelor ilicite și despre importanța documentului strategic Programul Național de Recuperare a Bunurilor Infracționale, care va impulsiona procesul de recuperare a activelor rezultate din infracțiuni.

La rândul lor, reprezentanții UE au menționat că au luat act de pașii întreprinși de autoritățile din Republica Moldova și au încurajat țara noastră să fie angajată în continuare în realizarea acțiunilor ce se impun pentru o reformă a justiției cuprinzătoare. 

Iulian Rusu a făcut parte din delegația Moldovei, alături de procurorul-șef interimar al Procuraturii Anticorupție, Elena Cazacov și alți oficiali din cadrul mai multor autorități ale statului.

Reuniunile Comitetului de Asociere sunt evenimente care se desfăşoară anual şi au rolul discutării celor mai importante progrese, dar şi provocările în implementarea Acordului de Asociere RM-UE. La cea de a 6-a reuniune, delegaţia RM a fost condusă de secretarul de stat al Afacerilor Externe și Integrării Europene, Vladimir Cuc, iar cea a UE de Luc Devigne, director pentru Parteneriatul Estic, Rusia, Asia Centrală şi OSCE în cadrul Serviciului European pentru Acţiune Externă.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Comisia Europeană recomandă Consiliului European să ofere Moldovei perspectiva de a deveni membră UE: Pașii următori

17 iunie 2022, 13:06

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram