/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 127: Armata rusă s-a retras de pe Insula Șerpilor. Concluziile summitului NATO

social

/VIDEO/ Și-a creat propriul paradis acasă: Claudia Balaban crește și îngrijește sute de specii de flori

20 iunie 2022, ora 23:05
Distribuie:

Și-a creat propriul paradis la ea acasă... Deși are peste 80 de ani, doamna Claudia Balaban crește și îngrijește sute de specii de flori, de la hortensii, narciși și lalele până la trandafiri care mai de care. De-a lungul anilor, florile au devenit parte a vieții sale, iar astăzi spune că nu-și imaginează cum și-ar trăi zilele fără ele. Femeia mărturisește că a călătorit în peste 20 de țări și din toate a adus cel puțin câte o floare, pe care, mai apoi, a sădit-o în curte. Astfel și-a făcut colțișorul său de rai, în care își așteaptă oamenii dragi.

Mai bine de patru decenii din viața sa, doamna Claudia Balaban le-a dedicat cărților și oamenilor. Ajunsă la pensie, însă, și-a găsit refugiu într-o cu totul altă ocupație: acum, feblețea ei sunt florile. Deși locuiește în Chișinău, în fiecare vară își face drum spre satul de baștină - Hulboaca. Acolo se retrage în ceea ce numește colțișorul său de rai. Spune că muncește foarte mult, pentru a îngriji toate florile, dar asta îi aduce cea mai mare satisfacție și o face să se simtă împlinită.

„Dragoste de carte tot din copilărie o am, iar dragostea de flori - tot din copilărie. Atunci când mi s-a propus acest mic sector de pământ, că e foarte mic, l-am ocupat jumătate cu flori. Noi, când am venit tot era împăinjinit, am lucrat vreo trei ani până am scos parajina din el. Dar acum, mulțumesc, iată e așa frumos. Frumusețea, omul și-o creează singur. Și viața omul tot și-o creează singur”, a declarat pensionara care îngrijește de flori, Claudia Balaban.

Cel mai mult are de lucru primăvara, când se ordonează parcelele cu flori, care o vor bucura vara întreagă. Îi place mult și atunci când oamenii trec pe lângă casa ei și se minunează de ceea ce vede. 

„În jurul la 100 de tufe de trandafiri care trebuie curățați primăvara, ghimpoși. Măcar că am mânuși, dar parcă m-am jucat cu toate pisicile din mahala. Se scutură florile, trebuie de tăiat toate florile. Ei înfloresc toată vară și toată vara, în fiecare zi, este de lucru cu trandafirii, absolut în toată ziua, dacă vrei ca trandafirii să fie frumoși”, a menționat pensionara care îngrijește de flori, Claudia Balaban.

Munca în grădina plină cu florile este o mare plăcere pentru ea, de aceea no obosește niciodată.

„Reușesc să le îngrijesc pe toate, mie îmi face mare plăcere să le îngrijesc. Absolut, îmi face plăcere. Asta nu e muncă, asta e plăcere, mai ales când lucrez cu florile, dar și cu orice plante”, a mai vorbit pensionara, Claudia Balaban.

Pentru doamna Claudia Balaban florile sunt ca și ființele vii. Ca să fie cât mai frumoase, ea le vorbește, le laudă și, la rândul ei, își mângâie sufletul cu ele.

„- Cum să nu iubești florile? Florile le iubești ca pe un copil. Eu vorbesc cu ele, eu le spun bună dimineața. Iată chiar această floare așa și o numesc - Bună dimineața, pentru că ea înflorește dimineața până apare soarele”, a declarat pensionara, Claudia Balaban.

Deși trandafirii sunt preferații ei, și are peste 100 de tufe, aici poți vedea multe alte specii de flori care mai de care mai frumoase. Doar lalele spune că are în jur de 40 de specii. Păcat că anul acesta sezonul lor a trecut deja.

„Ghiocei, brândușe, zambile, lalele, iaca în curând va înflori. Copacii care i-am numit - bujori, liliac, stânjenei. Am și flori moldovenești - florile mamei, fiindcă nu pot nici fără ele. Ele sunt o părticică din copilăria mea”, a vorbit pensionara care îngrijește de flori.

Doamna Claudia are un mesaj pentru toți iubitorii de flori. Ea spune că acestea adaugă culoare, aromă și viață în orice locuință sau curte:

„Asta e viața mea acum și mie îmi place de această viață. Îmi place că am acest refugiu, îmi place că am aceste flori, îmi place că le place tuturora. Aici vin, se fotografiază, în partea aia sunt foarte multe flori, vin oamenii se fotografiază, le place la toți. Îmi crește sufletul că într-adevăr nu numai mie îmi place, dar și altora le plac” a coincis pensionara, Claudia Balaban.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram