Război în Ucraina, ziua 124: Atac la Odesa și pe Insula Șerpilor. Mall distrus la Kremenciug. Rusia intră în default

externe

Ucraina a pierdut un sfert din terenurile sale cultivabile din cauza ocupației ruse

13 iunie 2022, ora 22:30
Distribuie:

Ucraina a pierdut un sfert din terenurile sale cultivabile din cauza ocupației ruse din unele regiuni, în sud și est, a anunțat luni Ministerul ucrainean al Agriculturii, care susține însă că acest lucru nu reprezintă „o amenințare pentru securitatea alimentară” a țării, informează AFP, potrivit Digi24.

„În ciuda pierderii a 25% din terenurile cultivabile, structura culturilor însămânțate în acest an este mai mult decât suficientă pentru a asigura consumul” populației ucrainene, a afirmat ministrul ucrainean adjunct al Agriculturii, Taras Vîsoţki, într-o conferință de presă.

Potrivit acestuia, „consumul s-a redus, de asemenea, din cauza deplasărilor masive (de populație) și a migrațiilor externe”, în afara țării.

Peste șapte milioane de ucraineni s-au deplasat în interiorul țării, conform Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM) și a Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiați (UNHCR). Lor li se adaugă alte 7,3 milioane care au fugit în străinătate, dintre care peste jumătate în Polonia.

În ciuda pierderii deloc neglijabile de terenuri aflate acum sub controlul rușilor, „structura actuală a suprafețelor cultivate nu reprezintă o amenințare pentru securitatea alimentară a Ucrainei”, a dat asigurări Vîsoţki în fața presei.

„Agricultorii ucraineni au reușit să pregătească relativ bine însămânțarea înainte de începutul războiului”, a adăugat el.

„În februarie, Ucraina a importat deja circa 70% din îngrășămintele necesare, 60% din produsele fitosanitare și circa o treime din cantitatea de carburant necesară” pentru însămânțare, a detaliat el.

Ocupația rusă din mai multe regiuni ucrainene și blocada asupra cerealelor impusă de Flora Rusă de la Marea Neagră i-au forțat totuși pe agricultorii ucraineni „să modifice ce însămânțează și cantitatea”, a mai precizat Vîsoţki.

Ucraina dispunea înainte de război de peste 30 de milioane de hectare de terenuri cultivabile, conform Word Data Center-Ukraine, un ONG internațional.

Deși consecințele invaziei ruse asupra pieței interne ucrainene par limitate în opinia oficialului ucrainean, imposibilitatea de a exporta cereale în străinătate amplifică temerile privind declanșarea unei foamete în lunile care vin, conform ONU.

„În prezent, între 20 și 25 de milioane de tone de cereale sunt blocate, iar în toamnă numărul ar putea crește la 70-75 de milioane de tone”, a alertat la 6 iunie președintele ucrainean Volodimir Zelenski, a cărui ţară era al patrulea exportator mondial de grâu şi porumb înainte de invazia rusă.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram