Război în Ucraina, ziua 123: Kievul, atacat! S-a tras cu rachete care pot parcurge o distanță de până la 5,5 mii de km

social

/FOTO/ Un monument în memoria victimelor Holocaustului, inaugurat la Orhei. Gavrilița: „Transmitem lecțiile istoriei”

22 iunie 2022, ora 16:59
Distribuie:

Un monument în memoria victimelor Holocaustului a fost inaugurat la Orhei. Lucrarea a fost edificată pe Aleea monumentelor de pe strada Vasile Lupu. La eveniment, au participat prim-ministra Natalia Gavrilița și ministrul Culturii, Sergiu Prodan.

În discursul său, șefa Guvernului a făcut recurs la istorie, condamnând atrocitățile trecutului și suferința la care au fost supuși oamenii nevinovați.

„Al Doilea Război Mondial a adus atâta nenorocire și distrugere, încât mulți au crezut că va fi ultimul pentru omenire. Din păcate, nu toți au învățat lecțiile acelui război. Unul din cele mai devastate grupuri a fost cel al minorităților evreiești și rome, pentru care naziștii au implementat odioasa soluție finală, care a atins și localitățile noastre. Mii de evrei și romi au fost scoși din casele lor, împușcați sau condamnați la moarte sigură prin marșurile inumane spre lagărele de concentrare”, a declarat Natalia Gavrilița.

Premierul a vorbit și despre rolul simbolurilor și al edificiilor istorice în educarea tinerei generații. 

„Paginile negre ale istoriei nu trebuie ascunse sub covorul tăcerii. Trebuie să vorbim unii cu alții și despre perioadele bune și despre cele rele. Trebuie să transmitem lecțiile istoriei generațiilor tinere, ca acel impuls violent, care din păcate, este în mulți dintre noi, să fie neutralizat cu puterea rațiunii, cu puterea binelui și a înțelepciunii. Monumentele de for public au un rol special în educarea noilor generații, în stabilirea unor simboluri înălțătoare, care definesc întreaga societate”, a menționat prim-ministra.

Potrivit datelor istorice, aproximativ 4.000 de evrei din raionul Orhei au fost victime ale genocidului din 1941-1945.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram