/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 127: Armata rusă s-a retras de pe Insula Șerpilor. Concluziile summitului NATO

externe

Uzina chimică din Severodonețk, unde se adăpostesc circa 500 de civili, sub „bombardamente puternice”

13 iunie 2022, ora 16:10
Distribuie:

Circa 500 de civili se mai află în fabrica Azot din Severodonețk, cel mai estic oraș controlat de forțele ucrainene și pe care trupele ruse încearcă să-l cucerească de câteva săptămâni. Luni, 13 iunie, guvernatorul regional Serghei Haidai a spus că forțele ruse controlează aproximativ 70% din oraș, iar în prezent au loc lupte aprige, potrivit Libertatea.

Oficialul ucrainean a subliniat că fabrica Azot, unde se adăpostesc sute de civili, este „bombardată puternic” de către soldații ruși. „Aproape 500 de civili rămân în subsolurile uzinei Azot din Severodonețk, 40 dintre ei fiind copii. Uneori, militarii reușesc să evacueze câteva persoane”, a spus Haidai. 

„Rușii distrug perimetru după perimetru”. Din cauza bombardamentelor constante, spune oficialul ucrainean, este imposibil să fie organizată o evacuare în masă sau de a aduce ajutor umanitar în oraș. Orașul Severodonețk a devenit punctul central al eforturile armatei ruse de a avansa în estul Ucrainei. 

Luptele durează deja de trei săptămâni, iar rușii au crescut numărul de trupe după ce primul obiectiv de cucerire a capitalei Kiev a eșuat, iar operațiunea s-a axat pe cucerirea pe deplin a regiunile Donețk și Lugansk. Cucerirea Severodonețk și a orașului învecinat Lisiciansk ar apropia Rusia de îndeplinirea obiectivului de a deține controlul asupra întregii regiuni Lugansk. 

Duminică, 12 iunie, rușii au distrus al doilea din cele trei poduri, iar dacă vor reuși distrugerea ultimului vor izola orașul de Ucraina. În total, în oraș se mai află circa 15.000 de persoane, dintr-o populație de 100.000 dinainte de război. 

„Soldații noștri câștigă luptele de stradă, dar, din păcate, artileria inamică distruge casele folosite de trupele noastre drept adăposturi”, a spus Haidai. 

„Astfel, când împingem inamicul de pe o stradă, încep să folosească tancurile și artileria pentru a distruge zona casa cu casă”. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că trupele ruse au suferit „pierderi semnificative” în Donbas. Partea ucraineană a cerut mai multe arme din partea aliaților, avertizând că Rusia are de 10 ori mai multă artilerie.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram