Război în Ucraina, ziua 129: Familiile civililor uciși la Kremenciuc vor fi despăgubite. În Lisiciansk, luptele continuă

social

/VIDEO/ Atenție la scăldat! IGSU a dat start Campaniei de prevenire a înecurilor

13 iunie 2022, ora 17:50
Distribuie:

O lecție de supraviețuire în caz de înec a fost oferită, astăzi, de salvatori, la lacul Valea Morilor din capitală. Specialiștii le-au arătat celor de pe plajă, cum să acorde primul ajutor medical în caz de înec și cum să evite tragediile. Aceștia au simulat o operațiune de salvare și au explicat cele mai importante reguli. Campania de prevenire a înecurilor are loc tradițional, în perioada de vară, atunci când numărul cazurilor de înec la scăldat, de obicei, crește. 

Potrivit scenariului elaborat de salvatori, o barca a ieșit din zona delimitată a lacului și s-a răsturnat. În consecință, persoana care era în luntre a căzut în apă, într-o zonă cu adâncimea de 4 metri și a început să ceară ajutor. La semnalul alarmă, scafandrierii și salvamarii stației de salvare au demarat operațiunea de salvare. Unul dintre salvatori și-a asumat rolul de sinistrat. 

Imediat salvatorii au pornit spre el, iar după ce au scos persoana din apă, angajații SMURD i-au oferit primul ajutor în caz de înec și au demonstrat manevre de resuscitare.

Evenimentul de astăzi a fost organizat pentru a le reaminti oamenilor despre riscurile scăldatului în locuri nepermise, pe timp de noapte sau pe timp nefavorabil. Mai mult, oamenii sunt rugați să nu consume băuturi alcoolice înainte de intra în apă, pentru a evita tragediile. O atenție aparte este acordată copiilor.

Unii oameni pe care i-am întâlnit astăzi pe plajă ne-au spus că sunt la curent cu regulile de salvare. Una dintre cele mai elementare reguli este să nu depășească linia roșie: 

„În principiu, cunosc regulile. Dacă persoana se află în apă, trebuie să înotăm până la ea, s-o apucăm din spate și s-o scoatem din apă. După care s-o punem pe burta, ca să iasă apa”.

„Cred că dacă sunt puse acele însemne acolo, mai departe de ele nu trebuie să mergem”.

În Republica Moldova sunt peste 4.200 de lacuri şi doar 19 stații de salvare pe apă, dintre care 10 se află în Chișinău. Conform datelor IGSU, de la începutul anului curent, în bazinele acvatice și-au pierdut viața 10 persoane inclusiv 2 minori. Anul trecut și-au pierdut viața 67 de persoane, inclusiv 13 copii.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram