Război în Ucraina, ziua 123: La Kiev s-a tras cu rachete care pot parcurge o distanță de până la 5,5 mii de km

externe

/VIDEO/ Vizită istorică în Ucraina: Macron, Scholz, Draghi și Iohannis au mers la Kiev unde au discutat cu Zelenski

16 iunie 2022, ora 18:03
Distribuie:

Vizită istorică, la Kiev. Liderii a trei țări, fondatoare a Uniunii Europene, se află în vizită în Ucraina. Este vorba de cancelarul german, Olaf Scholz, președintele francez, Emmanuel Macron și premierul italian, Mario Draghi, care au călătorit cu trenul din Polonia. Celor trei li s-a alăturat și președintele român, Klaus Iohannis. Înainte de întâlnirea cu președintele ucrainean, oficialii europeni au mers în vizită la Irpin, oraș din regiunea Kiev, altădată prosper, iar în prezent, devastat de armata rusă. Înconjurați de militari și jurnaliști, președinții s-au plimbat pe străzile orașului. Ghid le-a fost ministrul ucrainean de Dezvoltare, care le-a povestit și le-a arătat amploarea distrugerilor.

„Rușii ținteau aceste mașini, avem imagini cu aceste mașini, erau familii întregi în ele, rușii au tras în aceste mașini, familii, femei, copii, nu era niciun bărbat în ele. Doar omorau cu bună știință oamenii din aceste mașini. Nu prezentau niciun fel de risc din punct de vedere militar, oamenii doar încercau să fugă, să scape din Irpin și i-au omorât în mașinile lor. Nu sunt orice fel de mașini, acestea sunt chiar mașinile în care au fost uciși. Vedeți că mașinile sunt arse”.

Înainte de întâlnirea cu președintele Vladimir Zelenski, cei patru lideri lideri Emmanuel Macron, Olaf Scholz, Mario Draghi și Klaus Iohhanis au vizitat orășelul Irpen, devastat de armata rusă care înainta spre capitala Kiev. Oficialii europeni au fost ghidați de ministrul ucrainean pentru Dezvoltare care le-a spus că peste 12.000 de blocuri de locuințe au fost distruse de la începutul invaziei ruse. Înconjurați de zeci de jurnaliști, Sholtz, Macron și Draghi, s-au plimbat prin orașul transformat în ruine. Președintele francez a fost surprins să vadă o iscripție scrisă în engleză pe o clădire.

„ E un dezastru. Faceți Europa, nu război. E un mesaj corect. Este foarte emoţionant să vezi asta”.

„Am văzut aceste imagini ale orașului distrus, un oraș erou pentru că aici au reușit ucrainenii și ucrainencele să oprească armata rusă care înainta spre Kiev. Vorbim de eroismul armatei ucrainene, dar și al populației. Vedem urmele barbariei”.

Cei patru lideri s-au deplasat apoi spre Kiev unde erau așteptați, la palatul prezidențial, de președintele Vladimir Zelenski.

Emmanuel Macron, Olaf Scholz și Mario Draghi au venit azi-dimineață la Kiev, cu un tren. Acestora li s-a alăturat și președintele României, Klaus Iohannis, care a ales un alt traseu decât cei trei lideri. 

Venirea lor are loc cu o zi înainte ca executivul Uniunii Europene să facă o recomandare cu privire la statutul candidaturii Ucrainei la UE. Anterior, cele trei țări au fost reținute față de această perspectivă. În schimb, Romania s-a pronunțat în favoarea aderării la blocul comunitar atât a Ucrainei, cât și a Republicii Moldova. 

Organizarea vizitei lui Macron, Scholz şi Draghi a durat săptămâni întregi. Cei trei s-au reunit „în timpul nopţii”, într-un oraş din sud-estul Poloniei care dispune de un aeroport internaţional, după care şi-au continuat drumul spre Kiev. 

Aflat ieri în România, președintele francez a estimat că Zelenski va trebui să negocieze cu Rusia, iar europenii vor fi prezenţi la rândul lor la masa negocierilor. Vizita celor trei lideri europeni la Kiev pune capăt unei perioade de tensiuni între Ucraina și marile puteri din interiorul Uniunii Europene, care sunt criticate pentru că poartă discuții cu Vladimir Putin și pentru că nu oferă suficient sprijin pentru a face față agresiunii ruse.  

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram