Război în Ucraina, ziua 123: Kievul, atacat! S-a tras cu rachete care pot parcurge o distanță de până la 5,5 mii de km

social

/VIDEO/ Zi importantă pentru studenții de la Medicină: Peste 1000 de absolvenți au depus Jurământul lui Hippocrate

16 iunie 2022, ora 20:26
Distribuie:

Zi importantă, astăzi, pentru studenții de la Universitatea de medicină. După ani de studii, peste 1000 de absolvenți au depus Jurământul lui Hippocrate. De azi înainte, ei încep să-și construiască o carieră, fie în țară, fie departe, peste hotare, acolo unde, spun ei, li se deschid mai multe oportunități. Prezentă la eveniment, președinta Maia Sandu i-a îndemnat să rămână, totuși, acasă, pentru că țara are nevoie de ei. 

Deși au învățat ani buni, tinerii încă nu au ajuns la sfârșitul studiilor. Urmează încă o provocare, la fel de extenuantă: rezidențialul. Unii stau pe gânduri încotro s-o apuce. Rămân să muncească în țară ori pleacă peste hotare în căutarea unui trai mai bun. După 11 ani de studii la medicină, Ion spune că nu știe ce să facă. Oportunitățile de peste hotare îi fac cu ochiul și se gândește să plece în străinătate împreună cu soția. 

„Încă nu am decis, împreună cu soția, pentru că suntem amândoi absolvenți, urmează să luăm o decizie de comun acord. Luăm în considerare și să rămânem, dar ne gândim și la exterior, pentru că acolo sunt multe oportunități și vrem să încercăm și altceva”, a declarat absolventul, Ion.

Salariile mici și sărăcia din țară nu-i sperie, însă, pe toți absolvenții:

„Doar în țară, nu aș vrea să părăsesc Republica Moldova.”

„Chiar mă gândesc, inițial, să merg în alte orașe sau sate.”

„- Vreau să fac rezidențialul în România, dar poate și aici. 
  - De ce vrei să pleci din țară?
  - Este o decizie luată împreună cu familia”, au menționat câțiva absolvenți.

Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” este aleasă pentru studii și de mulți studenți străini. Peste 400 dintre absolvenții de astăzi sunt cetățeni ai altor 20 de țări. După anii de studii la Chișinău, aceștia au declarat că vor merge să muncească în patria lor.

„- Șase ani am învățat aici și-mi place Moldova foarte mult.
  - De unde ești?
  - Din Anglia. 
  - Și ce planuri ai în continuare? 
  - Merg în Anglia să lucrez”, a declarat un absolvent străin.

Emoții mari au avut astăzi și părinții absolvenților, cei care i-au susținut, inclusiv financiar, în toți aceștia ani. Sunt mândri de rezultatele obținute de copiii lor și speră că vor rămâne să muncească acasă, alături de ei.

„Pentru familia noastră e o sărbătoare mare astăzi. Avem un băiat care a absolvit stomatologia. Noi ne bucurăm foarte mult.”

„- Cum credeți, va profesa în domeniu la noi în țară?
  - Cred că da, sperăm că avem nevoie să fie alături de părinți. Toți pleacă și noi rămânem singuri și e trist fără ei”, au mai vorbit câțiva absolvenți. 

Alături de ei, în această zi, le-a fost și președinta Maia Sandu, care i-a îndemnat pe viitorii medici să respecte jurământul dat astăzi și să rămână acasă, pentru că țara are nevoie de specialiști în medicină.

„Aveți mulți ani de muncă în față. Ani în care vă veți dărui energia, timpul, talentul, sănătatea proprie pentru a fi în slujba oamenilor. Eu vă îndemn să-i petreceți acasă, în Republica Moldova. Avem nevoie de voi!”, a declarat președinta Republicii Moldova, Maia Sandu.

În încercarea de a-i convinge să profeseze în țară, ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a declarat că se va munci mult pentru dotarea spitalelor.

„În primul rând este salariul ceea ce este de bază și noi lucrăm la aceasta. Sunt politicile motivaționale atunci când merg în zone rurale ca ei să dețină îndemnizații de stat. Ne gândim că atunci când ieșim din crize să construim și procurăm apartamente sociale pentru ei”, a menționat ministra Sănătății, Ala Nemerenco.

În acest an, au rostit Jurământul lui Hippocrate peste 1000 de absolvenți ai Universității de Medicină și Farmacie.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram