/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 219: Putin anexează 4 regiuni, Zelenski cere aderarea la NATO, iar SUA anunță noi sancțiuni

economic

60 de lei lunar pentru gaz vor achita cetățenii pentru fiecare m² de locuință: Calculele unui expert economic

23 septembrie 2022, ora 19:27
Distribuie:

Consumul de gaze naturale depinde de timpul de afară, tipul locuinței, tipul cazanului, preferințele cetățeanului și de calitatea gazului natural. O spune expertul economic, Veaceslav Ioniță, care a explicat și cum am putea estima factura la gaz după majorarea tarifului.

„Consumul de gaze variază de la 1,5 la 2,5 metri cubi per metru pătrat de locuință lunar. Media lunară este de circa 2 metri cubi de gaz pentru fiecare metru pătrat de locuință. La tariful nou, matematică e simplă”, a precizat Ioniță, pe Facebook.

Potrivit acestuia, moldovenii vor achita 60 de lei lunar pentru fiecare metru pătrat de locuință.

Pentru un apartament de 70 de metri pătrați, cetățenii vor trebui să scoată din buzunar circa 4,2 mii lei lunar.

„Evident, în cazul plafonării tarifelor de către Guvern, factura poate fi mult mai mică”, a subliniat expertul economic.

TV8.md reamintește că vineri, 23 septembrie, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a dat curs solicitării Moldovagaz și a ajustat prețurile reglementate la gazele naturale. Astfel, a stabilit un tarif de 27 de lei și 10 bani, fără TVA, adică 29 de lei 27 de bani, cu TVA inclus. Moldovagaz a cerut un tarif mai mare cu peste 31 %, mai exact, de 27 de lei și 66 de bani fără TVA inclus, adică de 29 de lei și 87 de bani cu TVA. 

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Aproape 30 de lei pentru un metru cub! ANRE a ajustat prețurile reglementate la gazele naturale

23 septembrie 2022, 10:09

Gavrilița recunoaște că tariful la gaz este exorbitant. „Ne dăm seama că este o limită cât pot să-și permită oamenii”

23 septembrie 2022, 15:09

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

economic

Gazprom a limitat livrările de gaz către Republica Moldova pentru luna octombrie. Ce se întâmplă cu energia electrică

30 septembrie 2022, ora 20:08
Distribuie:

Moldovagaz a primit confirmarea parțială a volumelor pentru luna octombrie, a anunțat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu. Potrivit acestuia, din cele 8,06 milioane de metri cubi pe zi (pentru ambele maluri), au fost confirmate 5,7 milioane pe zi. 

„În acest sens, se repetă situația din luna octombrie anul trecut, când livrările au fost limitate cu 30%. Diferența este că în acest an avem un contract semnat care trebuie respectat”, a precizat Spînu.

Totodată, Moldovagaz a achitat integral avansul pentru luna septembrie către Gazprom.

În ceea ce priovește livrările de energie electrică pentru luna octombrie, Energocom a semnat trei contracte de furnizarea a energiei electrice.

Pentru 67% a fost semnat contract cu Centrala de la Cuciurgan la preţul de 62,5 USD/MWh, pentru luna octombrie.

Pentru 30% din achiziție a fost încheiat un contract cu compania Energoatom, la prețul de 77 USD/MWh, pentru perioada 1-15 octombrie.

Pentru 3% din achiziție (balansarea consumului de vârf) a fost încheiat un contract cu Ukrhydroenergo, la prețul de 132 USD/MWh, pentru perioada 1-15 octombrie.

Prețul mediu ponderat pentru luna august este de 68,9 USD/MWh.

„În această perioadă nimeni nu va fi deconectat de la gaz sau electricitate. Continuăm să economisim, să facem rezerve și să ne pregătim de iarnă”, a mai spus ministrul.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram