Război în Ucraina, ziua 217: Mesajul lui Zelenski pentru Putin și rezultatele referendumului. CIA: Armata rusă are multe probleme

social

A reclamat actele de tortură din regiunea transnistreană, iar Tiraspolul l-a condamnat la închisoare: Istoria lui Nicolae Garmaș

Sursa: Youtube/ Tortură și pedeapsă
16 septembrie 2022, ora 11:55
Distribuie:

Un locuitor al regiunii transnistrene a fost condamnat de către așa-numitul judecător a orașului Tiraspol pentru că a reclamat faptele de tortură în privința sa, comise repetat de reprezentanții ‚,miliției transnistrene’’. Mai exact, în urma unui pretins proces penal, care a durat mai mult de 20 de luni, Nicolae Garmaș a fost „condamnat” la un an și șase luni de privațiune de libertate, pedeapsa fiind suspendată pe un termen de 2 ani, informează Asociația Promo-LEX.

Totodată, aceasta a primit interdicția de a părăsi regiunea transnistreană, aplicată în ianuarie 2021, iar în cadrul aceluiași „proces penal”, au fost fabricate alte două acuzații, pentru comiterea unui pretins furt și pentru pretinsa utilizare a unui document fals.

Pentru că potrivit pretinsei procuraturi locale din regiunea transnistreană, sentința adoptată ar fi fost una prea blândă, a fost solicitată agravarea pedepsei. Astfel, riscul de a fi privat de libertate rămâne unul real și actual.

„Abuzurile la care a fost supus Nicolae în cadrul acestui  pretins proces penal, sunt reprezentative pentru majoritatea cauzelor penale pornite împotriva persoanelor incomode regimului de la Tiraspol: percheziții ilegale; privare ilegală de libertate și detenție în condiții inumane, dar și aplicarea repetată a forței de către reprezentanții organelor de forță”, Asociației Promo-LEX.

Anterior, încercând să obțină protecția autorităților constituționale, Nicolae Garmaș a sesizat organele de drept ale Republicii Moldova, dar și cele ale Federației Ruse. Suplimentar, acesta a oferit mai multe interviuri de presa de pe malul drept al Nistrului, în care a vorbit despre problemele cu care se confruntă locuitorii regiunii transnistrene, inclusiv despre fenomenul torturii din acest teritoriu.

Pentru că abuzurile în privința acestuia nu s-au oprit, pentru că autoritățile constituționale nu i-au oferit niciun ajutor, iar riscul de a fi privat din nou de libertate rămâne actual, a fost expediată o plângere către Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Potrivit avocatului Promo-LEX, Pavel Cazacu, „Nicolae Garmaș este persecutat de către organele de forță din regiunea transnistreană pentru simplul fapt că a îndrăznit să reclame abuzurile sistematice la care este supus în regiunea transnistreană. Sentința de condamnare adoptată în privința lui nu face decât să arate, din nou, incapacitatea autorităților de la Chișinău să apere victimele torturii din regiunea transnistreană”.

În acest context, Asociația Promo-LEX solicită autorităților Republicii Moldova să monitorizeze în continuare acest caz, și să intervină prompt și eficient întru asigurarea drepturilor și libertăților fundamentale ale lui Nicolae Garmaș.

TV8.md reamintește că pe 26 mai, așa-numitul Soviet Suprem de la Tiraspol a adoptat modificări la codul penal local. Astfel, potrivit modificărilor, persoanele care se vor adresa instanțelor internaționale, dar și celor de la Chișinău, cu privire la abuzurile comise de reprezentanții structurilor de facto din stânga Nistrului, vor fi pedepsite penal. Acestea riscă până la 10 ani de privațiune de libertate. 

La scurt timp, Delegația Republicii Moldova a reacționat și a precizat că se arată îngrijorată de faptul că Tiraspolul continuă să promoveze inițiativa privind intenția de a pedepsi penal, cu privațiune de libertate de până la 10 ani, persoanele care vor denunța sau vor depune plângeri la autoritățile naționale competente sau în instanțele internaționale de profil. 

În acest context, Chișinăul a venit cu un apel de urgență către Misiunea OSCE în Moldova, misiunile diplomatice și organizațiile internaționale acreditate în Republica Moldova de a stopa aceste acțiuni.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Tiraspolul a decis sancționarea penală a persoanelor care se vor adresa instanțelor internaționale

26 mai 2022, 13:05

Chișinău condamnă inițiativa Tiraspolului de a sancționa persoanele care se vor adresa instanțelor internaționale

01 iunie 2022, 09:06

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

economic

BERD oferă 25 de milioane de lei R. Moldova pentru dezvoltarea infrastructurii de gestionare a deșeurilor solide

28 septembrie 2022, ora 16:10
Distribuie:

Țara noastră va beneficia de un împrumut de 25 de milioane de euro, oferit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), pentru dezvoltarea infrastructurii de gestionare a deșeurilor solide. La ședința de miercuri, 28 septembrie, membrii Comisiei politică externă și integrare europeană au avizat pozitiv inițierea negocierilor și semnarea unui acord în acest sens.

Banii vor fi folosiți pentru realizarea infrastructurii de management a deșeurilor solide, achiziționarea echipamentelor și utilajelor pentru transport, sortare, reciclare, compostare în mai multe raioane din țară: Ungheni, Nisporeni, Călărași, Edineț, Dondușeni, Ocnița, Briceni, Cahul, Cantemir, Taraclia și autoritățile locale ale UTA Găgăuzia. 

Lucrările se vor desfășura în cadrul proiectului „Deșeuri solide în Republica Moldova”, care urmează a fi implementat în perioada 2023-2027.

Împrumutul în valoare de 25 de milioane de euro are un termen de valabilitate de 15 ani, care include și perioada de grație de patru ani.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram