Război în Ucraina, ziua 225: Bombardamente devastatoare la Zaporojie. Zelenski anunță noi localităţi eliberate

economic

Agricultorii și-au scos tractoarele în drum! Fermier: „E dureros, anul acesta a fost secetă, recoltă s-a strâns puțină”

20 septembrie 2022, ora 14:43
Distribuie:

Agricultorii, care au ieșit la protest, susțin că își doresc soluții clare și imediate din partea autorităților la problemele lor. Un fermier, ieșit la protest spune că seceta l-a aruncat într-o multitudine de probleme, la care momentan nu are soluții. Prețurile mari la carburanți și costurile exagerat de joase la producția agricolă ar putea falimenta o parte din producătorii agricoli. 

Fermierii spun că recolta joasă din acest an, cauzată de secetă, combustibilii scumpi și prețurile foarte mici la producția agricolă descurajează mulți fermieri să mai facă agricultură.

„Prețurile la motorină au crescut, iar cele la producția agricolă sunt mai mici decât cele de anul trecut. Dacă sunteți la curent, 1 kg de grâu astăzi este de 4 lei și 40 de bani, 1 kg de floarea-soarelui a costat 10 lei și 85 de bani, dar a scăzut prețul la 9 lei. Într-un cuvânt e dureros, anul acesta a fost secetă, recoltă s-a strâns puțină. Dacă noi discutăm, floarea-soarelui s-a strâns 1 tonă la ha, grâu - 2 tone, iar porumb, din cauza secetei nu avem nimic”, spune protestatarul. 

Fermierul susține, de asemenea, că acțiunile autorităților privind sprijinul din agricultură sunt mai mult declarative. El afirmă că, deși li s-a promis că va fi extins termenul de achitare a TVA, în realitate lucrurile stau altfel.     

„Chiar ieri m-au sunat și mi-au spus că în legătură cu faptul că nu am transferat banii pentru impozitul pe venit, știți că este lege ca noi să prognozăm impozitul pe venit și trebuie undeva 30% să plătim. Asta este așa că „mânzul e în iapă, dar noi facem căpăstru”. 

Agricultorii mai spun că autoritățile ar trebui să revină la această problemă și să propună plata impozitului pe venit la finalul anului, în mod special în acest an, afectat de secetă. 

Protestul a fost organizat de Asociația „Forța Fermierilor”. Membrii organizației cer utilizarea unor instrumente fiscale în vederea sprijinirii producătorilor agricoli afectați, în special acordarea dreptului de utilizare a TVA din cont pentru achitarea impozitelor și contribuțiilor, dar și adresarea către partenerii externi pentru identificarea resurselor financiare în scopul achitării compensațiilor fermierilor afectați.

Asociația „Forța Fermierilor” mai subliniază că agricultorii sunt deja presați financiar de băncile și furnizorii de inputuri, precum și de inspectoratul fiscal, iar astfel le-ar periclita procesul efectuării lucrărilor agricole de toamnă/primăvară și sporește semnificativ riscul falimentării miilor de fermieri mici și mijlocii din satele noastre.  Am încercat să obținem un comentariu de la Ministerul Agriculturii,m îns nu ni s-a răspuns la apeluri. 

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

economic

Ședința de judecată în dosarul „Energocom”, în care figurează Dodon, întreruptă! Procurorii nu au prezentat actele necesare

06 octombrie 2022, ora 11:48
Distribuie:

Ședința de judecată în dosarul Energocom, în care figurează fostul președinte al țării, Igor Dodon, programată pentru joi, 6 octombrie, a fost întreruptă. Se întâmplă după ce procurorii nu au prezentat actele necesare pentru mersul ședinței. Următoarea va avea loc în data de 18 octombrie. 

Avocații lui Igor Dodon au întors procurorilor rechizitoriul primit, deoarece nu era lizibil, prin urmare, documentul nu putea fi studiat. „Acest rechizitoriu este de neînțeles, solicităm să fie obligat procurorul să prezinte un rechizitoriu cât de cât să îl înțelegem. În starea în care ne-a fost prezentat, noi nu pute, să ne expunem”, a spus unul dintre avocații lui Igor Dodon.

Acuzarea a prezentat o variantă nouă a rechizitoriului. Ședința a fost întreruptă într-un final, deoarece lipseau și alte documente. 

Ședințele în dosarul Energocom urmau să înceapă în 26 septembrie, însă și atunci magistrații au anunțat amânare, din cauză că lipsea un judecător din complet.

Procuratura Generală a trimis în 9 septembrie în judecată dosarul „Energocom”, în care este vizat Igor Dodon, pentru examinarea în fond. În cadrul acestui dosar penal, fostului șef de stat i se incriminează săvârșirea infracțiunii de depășire a atribuțiilor de serviciu, de o persoană cu funcție de demnitate publică, în interesul unui grup criminal organizat.

Mai exact, Dodon este învinuit că, din poziția pe care o avea la acel moment, deținând funcția de Prim-viceprim-ministru, ministru al economiei și comerțului, în perioada lunii mai 2008 a semnat avizul care a favorizat încheierea de către directorul general al SA „Energocom” cu o companie străină din Ungaria, a unui contract privind procurarea energiei electrice pentru Republica Moldova, în volum de 2 320 000 000 kw/h, pentru perioada lunilor mai 2008 - iunie 2009, contrar prevederilor legale ce viza la acel moment activitatea autorității publice centrale de administrare a energeticii în persoana Ministerului Economiei și Comerțului și în special atribuțiile funcționale al Ministrului Economiei și Comerțului. 

Astfel, potrivit prevederilor contractului încheiat cu compania străină prețul energiei electrice pentru perioada lunilor mai-septembrie 2008 inclusiv, a constituit 0,053 dolari SUA pentru 1 kw/h, și respectiv de 0,058 dolari SUA pentru 1 kw/h pentru energia electrică livrată în perioada de timp cuprinsă între lunile octombrie 2008 – iunie 2009 inclusiv, deși SA „Energocom” avea deja negociate și încheiate două contracte de furnizare a energiei electrice la un preț mai ieftin cu 29%.

Urmare a acțiunilor nominalizate, statului în persoana SA ,,Energocom”, i-au fost cauzate daune în proporții deosebit de mari în valoare de 11 927 173 de dolari SUA, echivalentul a 123 957 916 lei, mijloace bănești care au fost transferate ulterior pe conturile unor companii off-shore.

Potrivit procurorilor, aceste acțiuni au dus la majorarea tarifelor la energia electrică, afectând drepturilor consumatorilor finali, cetățeni ai Republicii Moldova.

În prezent, socialistul Igor Dodon se află în arest la domiciliul. Fostul președinte mai este cercetat penal pentru corupere activă, acceptarea finanțării partidului politic, trădare de patrie și îmbogățire ilicită.

Dodon, convins că nu există probe în dosarul Energocom: „Toată învinuirea se bazează pe un aviz originalul căruia nu există”

26 septembrie 2022, 17:09

Prima ședință de judecată în dosarul Energocom, în care este învinuit Dodon, amânată

26 septembrie 2022, 15:09

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram