Război în Ucraina, ziua 225: Explozii auzite la Kiev. Zelenski anunță noi succese, iar Putin ar pregăti demisia lui Șoigu

social

/VIDEO/ Angajații „Spații Verzi” au ieșit la protest, revoltați că nu li s-au achitat salariile depline pentru august: „Nu putem rezista”

19 septembrie 2022, ora 17:56
Distribuie:

Protest matinal la întreprinderea municipală Spații Verzi din Capitală. Mai mulți angajați s-au adunat, de dimineață, în fața instituției, fiind revoltați că nu li s-a achitat salariul deplin pentru luna august. Oamenii spun că au primit doar o parte din leafă și nici vorbă despre achitarea orelor muncite peste program, despre care li s-a spus că sunt cu plată. De cealaltă parte, directoarea instituției, Victoria Covali, declară că toți angajații au primit salariile conform orelor de muncă. 

Peste 100 de angajați ai Spațiilor Verzi s-au adunat astăzi în fața Asociației de Gospodărire și protestează. Aceștia cer salarii depline, și nu doar jumătate.

În loc de să înceapă ziua de muncă, în mod obișnuit, angajații Asociației de gospodărire a spațiilor verzi s-au văzut nevoiți să protesteze. Aceștia cer administrației achitarea pe deplin a salariului pentru luna august. Revoltați, angajații instituției ne-au mărturisit că au primit doar jumătate din bani și că nu li sau achitat toate orele de muncă, deși au ieșit peste program și li s-a promis o leafă mai mare:

„ - Am avut 11 000 salariul, acum am primit 7800. Dar, mi-a ridicat salariu și mi-a dat mai puțin? Am lucrat când au fost vânturile celea, erau copaci doborâți, am lucrat până noaptea târziu. Sâmbăta, trebuia să achite dublu, nu a plătit nimic încă. Reiese că ne-au ridicat leafa? ” 

„ - Am primit salariile, dar mai mic decât luna trecută și acum am ajuns la 6300 de lei. 
- Acesta e salariu? 
- Cum veți rezista? 
- Nu putem rezista, după prețurile care sunt acum, nu rezistăm”.

„ - Salariul nu ne convine. Noi am ieșit trei zile la rând după orele 17 până la 20, miercuri, joi, vineri și adăugător sâmbătă, toată ziua am lucrat. Și nu s-au achitat orele în plus și vechimea în muncă ne-au tăiat-o. Pentru ce noi am înghețat de frig? ”

Oamenii sunt nemulțumiți că li s-a promis că orele muncite peste grafic vor fi achitate, dar nici vorbă. Angajații ne-au mai spus că, deși au muncit asiduu atunci când a fost intemperia, nu și-au ridicat banii munciți pentru acele ore. Acum ei, sunt la limită și cer administrației să le de-a leafa pentru orele muncite, ci nu doar o parte: 

„ - Nu ne convine salariul. Nu e bun. Noi muncim de dimineață până seara și nu avem salarii, ce acesta e salariu? Eu cu ce să întrețin copiii? Eu nu am cu ce, iată am de achitat banca și cu ce rămân? Dar o lună întreagă cu ce să ne hrănim ? 
- Nu ați primit deloc salariul? Am primit, dar puțin. 
- Adică nu l-ați primit integral? 
- Da, trebuia să fie mai mare. 
- Cât ați primit în jumătate sau cum? ”

„ - Administrația ce vă spune? Ce cereți de la administrație? Niciun răspuns, a spus că a ridicat leafa. Care leafă ridicată, că orele astea suplimentare trebuia să mi le plătească. Eu primeam 13 mii și acum am primit 7000 - 8000. Unde e logica?”

De cealaltă parte, șefa Asociației de Gospodărire a Spațiilor Verzi insistă că toți angajații și-au ridicat salariile conform orelor de muncă prestate. 

„ - Toți au fost achitați și conform orelor suplimentare, la toți li s-a achitat ținând cont că au fost intemperiile. Noi am mai făcut solicitări suplimentare către fondul de rezervă din cadrul primăriei și așteptăm să ni se aloce banii respectivi.”

Totuși, dacă unii angajați nu și-au primit toți banii promiși, atunci nu e din vina administrației, ci din vina maiștrilor de sector, care nu ar fi contabilizat toate orele de muncă ale muncitorilor, mai spune Victoria Covali. 

„- Oamenii ne-au spus că salariile le-au primit în jumătate, decât cele care trebuiau să fie. Este adevărat? 
- Fiecare angajat lucrează pe un anumit sector, iar în fiecare sector este maistru de sector, care îndeplinește fișa de pontaj, este responsabil de evidența angajatului la serviciu și îi poate stabili un spor oarecare, ceea ce nu a fost făcut. Și asta nu e vina administrației, este vina maiștrilor de sectoare.”

În prezent, în cadrul Întreprinderii Municipale „Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi” activează peste 730 de angajați. 

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

social

/VIDEO/ Gavrilița cere Parlamentului prelungirea stării de urgență: „Suntem într-o situație excepțională. Pacea este serios amenințată”

06 octombrie 2022, ora 14:00
Distribuie:

Prim-ministra Natalia Gavrilița a venit la ședința Parlamentului pentru a cere prelungirea stării de urgență cu încă 60 de zile în contextul războiului din Ucraina. Aceasta susține că prelungirea stării de urgență este necesară, deoarece crizele cu care se confruntă nu doar țara noastră se aprofundează, iar acest fapt va permite luarea deciziilor corecte și prompte în scurt timp.

După ce prim-ministra își va încheia discursul, deputații urmează să își exercite votul.

„Suntem într-o situație excepțională cum lumea nu a mai văzut de decenii, situație care continuă cu pierderi majore, cu pierderi omenești. De la 1 octombrie, cantitatea de gaze primite de țara noastră a fost redusă cu 30%, iar acum există riscul sistării totale a furnizării. Aceasta ar pune în pericol și aprovizionare cu energie electrică... Anul 2022 reprezintă un moment istoric, de cumpănă. Ne aflăm în plin proces de transformare a Europei și a întregii lumi, pacea este serios amenințară la fel și criza energetică”, a declarat Gavrilița.

Totodată, aceasta a enumerat proiectele care au fost realizate pe parcursul stării de urgență și a enumerat mai multe decizii care au fost implementate în urma deciziilor aprobate de către Comisia pentru Situații Excepționale (CSE).

„Prin CSE am permis demararea tuturor procedurilor pentru a face rezerve de păcură și de cărbune. În ultimele luni în fiecare lună am negociat ca să nu permitem creșterea prețului la energia electrica, uneori era necesar să luăm o decizie până la sfârșitul zile”, a adăugat premierul.

Natalia Gavrilița a venit și cu un îndemn pentru cetățenii Republici Moldova, să se implice în reconstruirea țării, dezvoltarea acesteia și să susțină parcursul european al acesteia.

Starea de urgență presupune: 

Stabilirea unui regim special de intrare și ieșire din/în țară, regim special de circulație a persoanelor și mărfurilor, expulzarea persoanelor care pot prezenta pericol pentru securitatea statului. 

De asemenea, vor fi interzise manifestațiile în masă, se dispune raționalizarea consumului de alimente și alte servicii de primă necesitate. 

Se interzice demisia lucrătorilor cu excepția cazurilor prevăzute de actele normative. 

Implicarea cetățenilor pentru servicii de interese public, accesarea și gestionarea asistenței internaționale pe durata stării de urgență.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

/VIDEO/ Ultima oră! Guvernul a aprobat prelungirea stării de urgență cu încă 60 de zile. Gavrilița: „Este recomandarea CSE”

05 octombrie 2022, 15:10

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram