Război în Ucraina, ziua 225: Explozii auzite la Kiev. Zelenski anunță noi succese, iar Putin ar pregăti demisia lui Șoigu

social

/VIDEO/ Arena Chișinău, deschisă până la sfârșit de an? A fost lansată licitația pentru construcția căilor de acces

23 septembrie 2022, ora 19:50
Distribuie:

Administrația de Stat a Drumurilor a lansat licitația, pentru a identifica firma care va construi căile de acces spre Arena Chișinău. Asta după ce, acum o săptămână, Guvernul a alocat 24 de milioane de lei în acest scop. În cazul în care licitația va fi cu succes și se va găsi repede o companie, atunci complexul ar putea fi deschis parțial, până la sfârșit de an. Între timp, deși nu a fost funcțională nicio zi, întreținerea celor trei blocuri costă lunar bugetul de stat până la un milion de lei. Cheltuielile vor crește, după ce arena va fi dată în exploatare. 

În perioada 3 - 10 octombrie curent, agenții economici vor putea depune dosarele pentru concursul public anunțat de Administrația de Stat a Drumurilor.

Calea de acces spre Arena Chișinău va fi construită aproximativ în această zonă. Mai exact, conform proiectului de aici, o bandă va merge spre drumul care va fi construit de la zero. Pentru asta, Guvernul a alocat, recent, suma de 24 milioane de lei.

Doar după ce calea de acces va fi gata, Arena va putea fi pusă în funcțiune. Totuși, mai este nevoie ca Agenția pentru Supravegherea Tehnică să accepte recepția edificiului. Iar pentru că a fost ridicată din bani publici, Agenția cere devizul de cheltuieli. Documentul nu a fost întocmit, însă, atunci când a început construcția și nu poate fi făcut după finalizarea lucrărilor, susține administratorul complexului sportiv, Eduard Calancea. 

„Aici există o practică internațională clară, care trebuie abordată cu seriozitate și în Republica Moldova. Obiectul a fost alocat prin concurs, care a fost câștigat prin adjudecare. Era posibil de întocmit aceste devize, dar deja suntem la o etapă depășită”, a declarat administratorul Arenei Chișinău, Eduard Calancea.

În aceste condiții, Guvernul ar trebui să găsească o soluție, spune administratorul. După zeci de solicitări pe care le-am făcut către Agenția Proprietății Publice, abia acum ni s-a permis să filmăm arena și pe interior. Complexul sportiv este format din mai multe compartimente: un aquacenter, terenuri sportive în aer liber, un amfiteatru și două arene sub același acoperiș: arena mare și arena mică. Pentru echipa TV8 în arena mare, care poate găzdui aproximativ 4000 de spectatori, au fost aprinse luminile și a răsunat muzica. 

Așa arată una dintre sălile vip sau așa numita lojă prezidențială. Chiar dacă pe mobilier s-a așezat praf, se vede că acesta este unul scump. Camera mai este dotată cu draperii negre și televizor. Cei care o vor închiria, vor putea privi meciul de aici.

Arena Chișinău este gata din decembrie 2019, ne-a spus administratorul. De-a lungul timpului, în pereții clădirii au mai apărut fisuri, iar din acest motiv, periodic, s-a intervenit pentru a înlătura neregulile. Toate lucrările au fost făcute din contul companiei, care s-a ocupat de ridicarea edificiului.

„Evident că apar momente care trebuie soluționate. Acestea erau de natură minoră”, a menționat, Calancea.

În prezent, întreținerea arenei nefuncționale costă lunar un milion de lei. Sumele vor crește, însă, odată cu darea în exploatare a complexului. Pe lângă sportivii de performanță, aici vor putea veni toți doritorii de a înota sau care practică alt tip de sport. La început, în 2019, proiectul a costat circa 43 de milioane de euro. Ulterior, pentru că edificiul nu se putea conecta la rețelele inginerești existente, Guvernul a decis să aloce pentru asta încă 1,5 milioane de euro. Suma întreagă de 44,5 milioane de euro urmează să fie întoarsă, treptat, partenerului privat din bugetul de stat. 

„În fiecare an, când din bugetul statului se alocă pentru Chișinău Arena câte 3 milioane de euro, de fapt, sunt banii care, conform contractului internațional, urmează a fi achitați partenerului privat. La moment sunt achitați circa 19 milioane de euro”, a concis, Eduard Calancea.

Conform contractului, statul mai are de achitat încă 8 ani partenerului privat din Turcia. Totuși, va mai fi nevoie de investiții suplimentare, pentru construcția căii de acces din strada Bucovinei. Problema este că acolo loturile de teren sunt în proprietate privată și nu aparțin complexului. Administratorul arenei nu a putut să ne spună exact despre ce sumă este vorba. 

Proiectul Chișinău Arena a fost lansat de fostul lider PD, Vlad Plahotniuc, în 2018. Atunci, democrații anunțau că arena va fi deschisă în toamna anului 2019, lucru care nu s-a mai întâmplat. Ulterior, fostul șef de stat, Igor Dodon, a anunțat un nou termen - 1 mai 2020, dar nici atunci nu s-a reușit darea în exploatare a acestui complex sportiv. 

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

social

/VIDEO/ Gavrilița cere Parlamentului prelungirea stării de urgență: „Suntem într-o situație excepțională. Pacea este serios amenințată”

06 octombrie 2022, ora 14:00
Distribuie:

Prim-ministra Natalia Gavrilița a venit la ședința Parlamentului pentru a cere prelungirea stării de urgență cu încă 60 de zile în contextul războiului din Ucraina. Aceasta susține că prelungirea stării de urgență este necesară, deoarece crizele cu care se confruntă nu doar țara noastră se aprofundează, iar acest fapt va permite luarea deciziilor corecte și prompte în scurt timp.

După ce prim-ministra își va încheia discursul, deputații urmează să își exercite votul.

„Suntem într-o situație excepțională cum lumea nu a mai văzut de decenii, situație care continuă cu pierderi majore, cu pierderi omenești. De la 1 octombrie, cantitatea de gaze primite de țara noastră a fost redusă cu 30%, iar acum există riscul sistării totale a furnizării. Aceasta ar pune în pericol și aprovizionare cu energie electrică... Anul 2022 reprezintă un moment istoric, de cumpănă. Ne aflăm în plin proces de transformare a Europei și a întregii lumi, pacea este serios amenințară la fel și criza energetică”, a declarat Gavrilița.

Totodată, aceasta a enumerat proiectele care au fost realizate pe parcursul stării de urgență și a enumerat mai multe decizii care au fost implementate în urma deciziilor aprobate de către Comisia pentru Situații Excepționale (CSE).

„Prin CSE am permis demararea tuturor procedurilor pentru a face rezerve de păcură și de cărbune. În ultimele luni în fiecare lună am negociat ca să nu permitem creșterea prețului la energia electrica, uneori era necesar să luăm o decizie până la sfârșitul zile”, a adăugat premierul.

Natalia Gavrilița a venit și cu un îndemn pentru cetățenii Republici Moldova, să se implice în reconstruirea țării, dezvoltarea acesteia și să susțină parcursul european al acesteia.

Starea de urgență presupune: 

Stabilirea unui regim special de intrare și ieșire din/în țară, regim special de circulație a persoanelor și mărfurilor, expulzarea persoanelor care pot prezenta pericol pentru securitatea statului. 

De asemenea, vor fi interzise manifestațiile în masă, se dispune raționalizarea consumului de alimente și alte servicii de primă necesitate. 

Se interzice demisia lucrătorilor cu excepția cazurilor prevăzute de actele normative. 

Implicarea cetățenilor pentru servicii de interese public, accesarea și gestionarea asistenței internaționale pe durata stării de urgență.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

/VIDEO/ Ultima oră! Guvernul a aprobat prelungirea stării de urgență cu încă 60 de zile. Gavrilița: „Este recomandarea CSE”

05 octombrie 2022, 15:10

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram