/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 219: Putin anexează 4 regiuni, Zelenski cere aderarea la NATO, iar Arestovici are o prognoză

social

Așteaptă dreptatea! Detalii despre răpirea profesorilor turci, de la una dintre victime. „Este greșeala unui grup mic de persoane”

12 septembrie 2022, ora 15:51
Distribuie:

La patru ani de la expulzarea din țară a celor șapte profesori turci, care activau în cadrul unui liceu din Chișinău, victimele încă așteaptă ca persoanele care au stat în spatele operațiunii să fie trase la răspundere. Una dintre ele, profesorul de limbă turcă Hüseyin Bayraktar consideră că dosarul cu care s-a ales fostul șef de la SIS, Vasile Botnari, în cadrul căruia a fost sancționat doar cu amendă, nu este suficient pentru a se face dreptate deplină. 

„Este greșeala unui grup mic de persoane. Moldova este prima și unica țară, în afară de Turcia, în care am activat și am locuit, iar ceea ce s-a întâmplat nu mi-a afectat simpatia față de popor și țară. Totuși, atunci când persoanele care au greșit vor purta răspundere adecvată, se va restabili echilibrul”, a declarat profesorul turc Hüseyin Bayraktar în ediția din 11 septembrie a emisiunii „Cutia Neagră Plus” de la TV8.

Dascălul din Turcia a reconstituit cronologia celor întâmplat în 6 septembrie 2018 și a povestit cum a fost ridicat de ofițerii de la SIS direct de pe holurile școlii. Bayraktar a povestit că a fost luat de două persoane îmbrăcate în civil care l-au urcat într-o mașină tot cu numere civile. 

„Era un fel de Jeep cu numere de înmatriculare civile, exteriorul mașinii nu părea că ar aparține unui organ de drept. Nu s-a oprit nicăieri, au trecut prin centru și ulterior spre aeroport. Am intrat pe ușa care nu este dedicată călătorilor simpli și apoi am urcat în avion”, a mărturisit profesorul turc. 

Hüseyin Bayraktar a mai povestit că niciun reprezentant oficial turc nu a participat la operațiunea de extrădare și că în Turcia nu a fost predat serviciilor de securitate, ci celor din cadrul MAI.

„După o zi, am fost dus la judecată și mi s-a adus la cunoștință că în privința mea este pornit un dosar și mi se incriminează că aș face parte dintr-o organizație teroristă. Probele se refereau la activitatea mea din Turcia și făceau trimitere la deținerea unui cont bancar într-o bancă de la care primeam salariul, care ar fi făcut parte dintr-o organizație teroristă. Respectiv, mi se incrimina că și eu făceam parte din acea organizație teroristă sub pretextul că primeam de la ei salariul”, a explicat profesorul turc. 

Profesorii turci, care au fost expulzați din Republica Moldova în septembrie 2018, au fost ulterior condamnați în Turcia între șapte și 12 ani de închisoare. Potrivit PromoLex, cauzele lor se află în procedură de apel în instanțele turcești.

Detalii exclusive despre operațiunea de extrădarea a celor șapte profesori turci aflați în investigația realizată de jurnaliștii „Cutia Neagră PLUS”. 

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

social

10 artiști ai Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, decorați de președintă: Cine sunt aceștia

30 septembrie 2022, ora 20:40
Distribuie:

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a conferit distincții de stat și titluri onorifice mai multor artiști ai Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”. Decorațiile au fost acordate pentru activitate prodigioasă în domeniul culturii, contribuție la promovarea valorilor moral-spirituale, succese remarcabile în activitatea de creație și înaltă măiestrie profesională. 

S-a întâmplat în contextul celei de-a 30-a aniversări a Festivalului Internațional de Operă și Balet „Maria Bieșu”, desfășurat la Chișinău în perioada 8-25 septembrie, potrivit unui comunicat al Președinției.

Astfel, Președinta Maia Sandu a conferit Titlul onorific „Artist al Poporului” prim-maestrului de cor, Oleg Constantinov și dirijoarei de orchestră, Svetlana Popov.

Svetlana POPOV – dirijor de orchestră;

Solista de operă Rodica Pocireană a fost decorată cu Titlul onorific „Maestru în Artă”.

Titlul onorific „Om emerit” le-a fost acordat artistului-instrumentist Victor Burla și șefului de orchestră, Ion Luchian.

Cu Titlul onorific „Artist emerit” s-au ales: artistul de cor, Ștefan Donos, artista-instrumentistă Irina Iastremscaia, artista de cor, Ana Racoviță și soliștii de operă Viorel Zgardan și Iurie Naimescu.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram