Război în Ucraina, ziua 224: Atac cu drone și ironia de la Londra. Putin a promulgat anexările, iar Zelenski cere tribunal special

social

/VIDEO/ Au schimbat costumele pe tricouri și saci de gunoi. Mai mulți ambasadori s-au alăturat unei acțiuni de salubrizare

16 septembrie 2022, ora 21:24
Distribuie:

Au schimbat munca de birou și costumele la patru ace pe tricouri comode, mănuși și saci de gunoi. Mai mulți oficiali, printre care ambasadori și reprezentanți ai corpului diplomatic s-au alăturat, astăzi, unei acțiuni de salubrizare, care a avut loc în orașul Strășeni. Evenimentul a fost organizat în contextul Zilei Mondiale a Curățeniei, iar participanții și-au propus să fie un exemplu pentru toți oamenii, astfel contribuind la păstrarea unui mediu curat.

Peste 70 de oficiali, printre care ambasadori și membri din corpul diplomatic au participat, astăzi, alături de localnicii din Strășeni, la o acțiune de salubrizare. Au strâns gunoi, au cărat crengi și au muncit cot la cot pentru un mediu mai curat.

„Foarte des eu călătoresc prin Republica Moldova și observ că este o țară foarte frumoasă, dar, din păcate, sunt locuri poluate. Ca țară candidată la UE, Moldova trebuie să facă acest pas spre UE curată”.

„În primul rând, noi ne dorim să facem curat pe acest teritoriu și, în al doilea rând, să arătăm că acest lucru îl poate face oricine și nu doar o zi, dar anul împrejur”.

Mai în glumă, mai în serios, unii oficiali ne-au mărturisit că munca de astăzi este mai ușoară, decât cea de la birou.

„Este un lucru mai ușor aici, pentru că munca mea e diplomația, despre discursuri, despre lucruri importante strategic, dar aici este o acțiune pură și imediată. De fapt, Uniunea Europeană este despre acțiune, nu doar despre lucrurile legate de diplomație, dar și acțiune concretă”.

„Eu sunt fericită să fiu în afara oficiului meu și să muncesc. Biroul meu este alături, iar aceasta este o șansă și eu sunt fericită să vin și să contribui aici”.

La acțiune au participat și mulți tineri, care ne-au spus că au fost motivați de venirea diplomaților.

„Prin exemplul nostru, arătăm tuturor, cum ar trebui să se comporte și atunci când vezi un diplomat îmbrăcat într-un tricou, cu mănuși și cu un coș de gunoi, te simți și tu mai motivat să faci asta. Atâta timp cât oficialii o fac și se gândesc la toată politica europeană și cum ar trebui să facem acești pași mici pentru o planetă curată”.

„Eu acasă separ gunoiul și asta încerc să fac și aici. Strâng deșeurile de plastic separat, sticlele”.

„Am venit cu colegii. Strângem ramuri de copaci, luăm sticlele, le reciclăm”.

Acțiuni de salubrizare au avut loc în mai multe locații, una dintre ele fiind Parcul Pinilor, de la ieșirea din Strășeni. Scopul evenimentului a fost de a sensibiliza oamenii în privința poluării mediului înconjurător și de a crește nivelul de educație ecologică al populației.

„Am încercat să motivăm comunitatea, toate instituțiile publice, toți agenții economici, funcționari, toți absolut să-i motivăm să se implice ca să transmitem un mesaj societății. Un mesaj de unitate, de grijă față de mediul înconjurător, pentru că schimbarea trebuie să o începem de la fiecare dintre noi”.

În total, peste 1000 de oameni vor participa, azi și mâine, la acțiunile de salubrizare din Strășeni. Asemenea inițiative sunt organizate în aceste zile și în alte localități din țară în contextul Zilei Mondiale a Curățeniei, care este marcată, tradițional, pe 17 septembrie.

Inițiativa reunește milioane de voluntari, guverne și organizații din 191 de țări, pentru a aborda problema globală a deșeurilor și a susține o planetă mai sustenabilă. Conform unor date, fiecare persoană din țara noastră generează anual peste 300 de kg de deșeuri, în timp ce transportul rutier este responsabil pentru 98% din gazele cu efect de seră, care contribuie în mare măsură la poluarea aerului înconjurător, acesta fiind și un factor major al bolilor respiratorii.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

social

Start audierilor pentru un fotoliu la CSM: Cine sunt primii candidați și când vor fi intervievați

05 octombrie 2022, ora 11:52
Distribuie:

A fost stabilită data când vor avea loc primele audieri pentru un fotoliu în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Prin urmare, primii trei candidați la funcția de membru în CSM vor fi audiați public pe data de șapte octombrie, începând cu ora 10:00.

„Din motive de sănătate publică, admiterea reprezentanților mass-media și a publicului la audieri va fi limitată la 20 de persoane, iar lista participanților va fi stabilită în funcție de succesiunea notificărilor primite de Secretariat și luând în considerare interesul public”, informează Comisia Pre-Vetting.

Primii trei candidați sunt: Livia Mitrofan, Maria Frunze și Ioana Chironeț.

Livia Mitrofan: Potrivit magistrat.md, pe 31 martie 2016 a absolvit cursurile de formare inițială a candidaților la funcția de judecător, obținând media generală 9,51. Tot în acest an a lucrat în calitate de asistent judiciar al grefei Curţii Supreme de Justiţie. 

Pe 2 mai 2017 Consiliul Superior al Magistraturii a propus Preşedintelui Republicii Moldova numirea acesteia în funcția de judecător la Judecătoria Chișinău, pe un termen de 5 ani. Ulterior, pe 30 iunie 2017, a fost numită în funcția de judecător la Judecătoria Chișinău pe un termen de cinci ani.

Maria Frunze:  A absolvit cursurile de formare iniţială a candidaţilor la funcţia de judecător obţinînd media generală (nota) 9,75. A activat în calitate de asistent judiciar la Curtea de Apel Chișinău, ulterior a fost transferată în funcţie de asistent judiciar în cadrul aceleaşi instanţe. În anul 2017 a fost numită în funcția de judecător la Judecătoria Chișinău, pe un termen de cinci ani

Chironeț Ioana: A absolvit  Institutul Naţional al Justiţiei. În anul 2018 a fost numită șef adjunct al Direcției documentare și analiza statisticii judiciare, Departamentul de administrare judecătorească de pe lângă Ministerul Justiției, ulterior a activat în calitate de șefă a secretariatului CSM.

În anul 2015 a fost numită  în funcţia de judecător la Judecătoria Ciocana, mun. Chişinău, pe un termen de 5 ani. În iulie 2020, plenul Consiliului Superior al Magistraturii a propus Președintelui Republicii Moldova numirea judecătoarei de la Judecătoria Chișinău, în funcția de judecător, până la atingerea plafonului de vârstă, iar pe 12 august 2020, prin decretul președintelui a fost numită în funcția de judecător, până la atingerea plafonului de vârstă.

În urma audierilor, Comisia își va anunța concluziile. Dacă averile celor 24 nu sunt justificate de venituri obținute legal, sau dacă aceștia au legături apropiate cu persoane din sistemul de justiție, vor fi descalificați și nu vor putea deveni membri ai CSM.

Până acum, trei candidați nu au promovat concursul pentru un loc în CSM. Printre acestea se numărăr și judecătoarea de la Strășeni, Iana Talmaci, care s-a retras din concurs

Anterior, magistratul Gheorghe Bălan nu a depus în termen declarația de avere și interese personale pentru ultimii cinci ani. Motivele invocate de judecător au fost „volumul excesiv de muncă”.

A urmat judecătorul Dumitru Pușca, care la fel s-a retras din concurs.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Comisia Pre-Vetting: Judecătoarea Iana Talmaci nu a promovat concursul de evaluare a integrității

27 septembrie 2022, 11:09

Un alt pretendent, la un fotoliu în CSM, nu a trecut de pre-vetting: Cine este acesta și de ce nu a promovat concursul

16 septembrie 2022, 22:09

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram