Război în Ucraina, ziua 215: Avertisment din SUA, cozi la vamă și noi gropi comune. NATO are un răspuns în caz de atac nuclear

social

Avocatul Igor Popa, rămas fără licență, a fost găsit vinovat de calomnierea fostului său client, Vlad Filat

20 septembrie 2022, ora 13:07
Distribuie:

Igor Popa, avocatul căruia i-a fost retrasă licența, a fost găsit vinovat de calomnierea fostului său client, ex-premierul Vlad Filat, după ce a făcut mai multe declarații despre acesta în cadrul unei emisiuni televizate. Popa l-a numit atunci pe Filat „bandit, corupt, hoț”, informează bizlaw.md.

Un an în urmă Igor Popa a fost sancționat contravențional pentru calomnie, adică răspândirea cu bună ştiinţă a unor informaţii mincinoase ce defăimează o altă persoană și sancționat cu amendă în valoare de 75 de unități convenționale. Acesta a depus o contestație în instanța de judecată, iar magistrații de la Judecătoria Chișinău Sediul Ciocana l-au găsit vinovat de calomnierea fostului său client, dar au încetat procesul contravențional din motivul expirării termenului de prescripție. Magistrații au respins argumentele avocatului lui Popa care a insistat că toate declarațiile făcute de acesta în cadrul emisiunii au fost „judecăți de valoare”.

Recent, hotărârea a fost menținută fără modificări și de judecătorii de la Curtea de Apel Chișinău.

Am încercat să obținem o reacție de la Igor Popa. Fostul avocat nu ne-a răspuns la telefon.

La sfârșitul anului 2020 Comisia de etică și disciplină a Uniunii Avocaților i-a retras licența lui Igor Popa. Acesta a contestat decizia în instanță, dar judecătorii nu s-au expus deocamdată asupra cauzei. Ședințele de judecată în acest dosar fiind amânate de patru ori, iar următoare este planificată pentru data de 15 noiembrie.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

social

/VIDEO/ Moldovenii, afectați de schimbarea vremii: Ce recomandări au specialiștii pentru a ne bucura din plin de zilele de toamnă

26 septembrie 2022, ora 18:00
Distribuie:

Toamna vine cu răcirea bruscă a vremii, zilele sunt mai scurte și mai ploioase, iar soarele își face apariția tot mai puțin. Aceste schimbări își lasă amprenta nu doar asupra organismului dar, în unele cazuri, și asupra psihicului. Potrivit specialiștilor, în această perioadă, unii oameni se confruntă cu dereglarea poftei de mâncare și a somnului, apare o ușoară depresie, somnolență și lipsa de concentrație. Ce afecțiune pot semnala aceste simptome și ce recomandări au experții pentru a ne bucura din plin de zilele de toamnă, vedeți în reportajul care urmează. 

Vremea tristă din timpul lunilor de toamnă poate fi mai mult decât o simpla stare de spirit trecătoare, în anumite situații aceasta poate semnala și prezența bolii numite astenie. Pe măsura ce zilele devin tot mai scurte, sistemul imunitar își pierde din rezistență. Pot apărea insomnii, depresii și chiar lipsă de concentrații. Totodată, în această perioadă, oamenii sunt expuși unor riscuri mai mari de a lua o răceală sau o viroză. De aceea, potrivit experților, în această perioadă contează foarte mult alimentația: 

„ - Va fi foarte benefică suplimentarea surselor, care conțin vitamina D și surselor de Omega 3, surse naturale, cum este tonul, somonul și gălbenușul de ou. Însă, în caz de necesitate, putem suplimenta vitamina D în 1000 unități pe zi, ceea ce ar fi o doză profilactică”.

Alimentația corectă ajută la păstrarea energiei, în perioada sezonului rece. Specialiștii recomandă consumul de fructe și legume în meniu, dar și consumul unei cantități suficiente de apă. Totodată, medicii recomandă ca, în această perioadă, când în organism au loc mari schimbări, să evităm dietele bazate pe unele produse sau doar pe proteină, deoarece pot provoca anumite boli. 

„ - Abuzul de proteine cu o cantitate mică de carbohidrați împiedică organismul să-și mențină temperatura corpului și atunci crește riscul de hipotermie. Deci, vom avea o alimentație complexă, bogată în carbohidrați sănătoși, bogată în proteine alese sănătos și de asemenea - grăsimi”.

Oamenii susțin că își pregătesc organismul pentru perioada rece a anului: 

„ În apropierea perioadei reci fac un aport mai mare de vitamine, de fructe, legume și în special, mai multă activitate fizică”.

„ Alimentația rămâne aceeași - sănătoasă, deja vitamine, pentru ca să alimentăm organismul cu mai mult, deoarece din alimente nu luăm tot necesarul de vitamine”.

 „ - Vitamine numaidecât trebuie, altfel cum să rezistăm la frig? 
- Schimbați și alimentația? 
- Da, un pic mai cald, supe, mâncare caldă că vine frigul”. 

„ - Și vitamine, și fructe, legume. 
- Mai multe includeți în meniu, da? 
- Da. ”

Și psihologii spun că astenia de toamnă vine la pachet cu o stare ușoară de depresie. Pentru a se adapta la temperaturile reci, corpul nostru depune mai mult efort, consumă mai multă energie. Astfel, pentru unii oameni schimbarea temperaturii poate avea și un impact emoțional.

„- Odată cu venirea zilelor mai întunecoase, cu zilele ploioase, cu adevărat se întâlnește mai frecvent această stare de astenie de toamnă. Este important ca să ne plimbăm mai mult, comunicarea cu semenii. Dacă astenia este mai frecventă și mai dură, este importantă adresarea la specialist. În principiu, astenia este o chestie mai delicată și mai frecvent întâlnită în ultimii ani”.

Astenia de toamnă este un tip de depresie ușoară, care apare odată cu sezonul rece. Aceasta poate afecta persoane din toate categoriile de vârstă. Potrivit experților, cel mai des sunt afectați oamenii care locuiesc în zone cu climă rece. 

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram