Război în Ucraina, ziua 224: Atac cu drone și ironia de la Londra. Putin a promulgat anexările, iar Zelenski cere tribunal special

economic

Banca Mondială va acorda sprijin financiar pentru dezvoltarea sectorului zootehnic: Cine va putea beneficia

20 septembrie 2022, ora 19:50
Distribuie:

Conducerea Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) a avut, pe 19 septembrie, o întrevedere cu reprezentanții Băncii Mondiale. Discuțiile s-au axat pe acordarea sprijinului financiar de către Banca Mondială pentru dezvoltarea sectorului zootehnic. Astfel, au fost identificate segmentele-cheie unde ar putea fi focusate eforturile.

Potrivit unui comunicat al MAIA, părțile au convenit că domeniul zootehnic este de o importanță strategică, însă o atenție deosebită va fi acordată sectorului de creștere a bovinelor pentru lapte și pentru carne, precum și sectorului avicol, care integrează subsectoarele de producere a cărnii de pasăre și a ouălor pentru consum. 

„Aceste categorii de produse au o importanță esențială pentru asigurarea securității alimentare a țării și unele dintre produse au undă verde pentru a ieși la export, inclusiv pe piața Uniunii Europene”, se menționează în comunicat.

Reprezentanții Băncii Mondiale au precizat că, în cadrul proiectelor de finanțare, vor putea beneficia atât mediul de afaceri (fermierii), cât și instituțiile statului care au atribuții de supraveghere și control pe întregul lanț valoric al produselor de origine animală. 

Scopul principal este de a pregăti autoritățile statului și de a consolida mediul de afaceri  în procesul de aderare la UE. Totodată, se examinează posibilitatea susținerii instituțiilor de învățământ specializate în domeniul agricol, cu scopul asigurării sectorului cu cadre înalt calificate.

Proiectul va fi lansat la începutul anului 2023, iar până atunci urmează a fi coordonat cu toate instituțiile responsabile și ministerele de resort.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Agricultorii și-au scos tractoarele în drum! Fermier: „E dureros, anul acesta a fost secetă, recoltă s-a strâns puțină”

20 septembrie 2022, 14:09

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

economic

R. Moldova va primi un grant de 900 de mii de euro din partea UE: În ce domeniu vor fi utilizați banii

Foto simbol
05 octombrie 2022, ora 13:37
Distribuie:

Republica Moldova va primi un grant în valoare de 900 de mii de euro din partea Uniunii Europene. Banii vor fi oferiți țării noastre de către Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei și vor fi utilizați pentru acoperirea retroactivă a cheltuielilor suportate de către sistemul de sănătate din țara noastră în vederea acordării asistenței medicale refugiaților din Ucraina.

Membrii Comisiei economie, buget și finanțe au aprobat, unanim, în cadrul ședinței de miercuri, cinci octombrie, raportul la proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de grant dintre Guvernul țării noastre și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. De asemenea, Comisia protecție socială, sănătate și familie a dat aviz pozitiv. 

Prin urmare, proiectul urmează a fi prezentat pentru aprobare în plenul Legislativului.    

„Grantul va fi utilizat de către Ministerul Sănătății, prin intermediul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, pentru finanțarea cheltuielilor, care au avut două componente. Prima constă în acordarea serviciilor de asistență medicală prestate prin intermediul instituțiilor medicale din cadrul sistemului de sănătate. Cea de-a doua se referă la serviciile de asistență medicală furnizate de echipele mobile delegate de către instituții, inclusiv pentru medicamente, deplasarea echipelor ș.a”, potrivit proiectului.

Termenul de valabilitate a acordului este prevăzut până la 31 ianuarie  2023.

Potrivit oficialilor de la Guvern, grantul de 900 de mii de euro acoperă parțial cheltuielile suportate de sistemul medical al Republicii Moldova în scopurile respective, dar sunt și alte instituții internaționale care au contribuit  sau sunt disponibile să contribuie. 

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram