/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 219: Putin anexează 4 regiuni, Zelenski cere aderarea la NATO, iar SUA anunță noi sancțiuni

economic

/VIDEO/ Batrîncea crede că putem obține un preț mai bun la gaz „Nu e simplu, dar trebuie să negociem cu Gazprom”

16 septembrie 2022, ora 09:00
Distribuie:

„Nu e simplu, dar trebuie să negociem cu Gazprom” un preț bun la gazele naturale. O spune vicepreședintele Parlamentului, Vlad Batrîncea, invitat în cadrul ediției din 15 septembrie a emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8. Totuși, acesta nu a menționat cum anume ar fi negociat Partidul Socialiștilor.

„Lucrurile trebuie discutate și dezbătute profesionist. Trebuie de negociat acolo unde aceste resurse energetice, gazele naturale sunt cele mai ieftine. Da, nu e simplu, dar trebuie să negociem cu Gazprom.

Dar ce treabă au socialiștii, PAS? Negociatorii din partea Republicii Moldova, din partea țării, trebuie să fie oameni profesioniști, pregătiți, care pot negocia. Sunt negociatori profesioniști și da, trebuie identificate soluții complexe”, a declarat secretarul executiv al PSRM.

Potrivit acestuia, în comparație cu țara noastră, alte țări europene au un preț mai bun la gazele naturale.

„Țări europene, toate au negociat prețul diferit. Ungaria, Germania au un preț bun, România are un preț relativ bun dacă luăm în comparație cu Republica Moldova. Fiecare a negociat și acei negociatori nu au făcut multe declarații politice, negociatorul este foarte rezervat la comentarii publice”, a precizat Batrîncea.

„Moldova trebuie să procure de acolo unde este cel mai accesibil, cel mai ieftin preț. Doar așa poți asigura competitivitatea ta economică, poți produce și doar așa poți asigura cetățenii”, a punctat Vlad Batrîncea.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Guvernul examinează trei scenarii în cazul sistării gazelor naturale de către Rusia: Care sunt acestea

13 septembrie 2022, 12:09

Regiunea transnistreană va primi gaz din România doar dacă va plăti. Sandu: „Partea dreaptă nu poate achita pentru ei”

12 septembrie 2022, 22:09

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

economic

Gazprom a limitat livrările de gaz către Republica Moldova pentru luna octombrie. Ce se întâmplă cu energia electrică

30 septembrie 2022, ora 20:08
Distribuie:

Moldovagaz a primit confirmarea parțială a volumelor pentru luna octombrie, a anunțat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu. Potrivit acestuia, din cele 8,06 milioane de metri cubi pe zi (pentru ambele maluri), au fost confirmate 5,7 milioane pe zi. 

„În acest sens, se repetă situația din luna octombrie anul trecut, când livrările au fost limitate cu 30%. Diferența este că în acest an avem un contract semnat care trebuie respectat”, a precizat Spînu.

Totodată, Moldovagaz a achitat integral avansul pentru luna septembrie către Gazprom.

În ceea ce priovește livrările de energie electrică pentru luna octombrie, Energocom a semnat trei contracte de furnizarea a energiei electrice.

Pentru 67% a fost semnat contract cu Centrala de la Cuciurgan la preţul de 62,5 USD/MWh, pentru luna octombrie.

Pentru 30% din achiziție a fost încheiat un contract cu compania Energoatom, la prețul de 77 USD/MWh, pentru perioada 1-15 octombrie.

Pentru 3% din achiziție (balansarea consumului de vârf) a fost încheiat un contract cu Ukrhydroenergo, la prețul de 132 USD/MWh, pentru perioada 1-15 octombrie.

Prețul mediu ponderat pentru luna august este de 68,9 USD/MWh.

„În această perioadă nimeni nu va fi deconectat de la gaz sau electricitate. Continuăm să economisim, să facem rezerve și să ne pregătim de iarnă”, a mai spus ministrul.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram