Război în Ucraina, ziua 225: Bombardamente devastatoare la Zaporojie. Zelenski anunță noi localităţi eliberate

politic

/VIDEO/ Batrîncea susține că nu există dezbateri în Legislativ: „Parlamentul s-a transformat în mașinărie de vot”

15 septembrie 2022, ora 22:04
Distribuie:

Vicepreședintele Parlamentului și secretarul executiv al Partidului Socialiștilor, Vlad Batrîncea, susține că Parlamentul „s-a transformat în mașinărie de vot”. Potrivit acestuia, reformele ar trebui dezbătute în Legislativ, ceea ce nu s-ar întâmpla. Declarațiile au fost făcute în cadrul ediției din 15 septembrie a emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

„Noi nu avem dezbateri în Parlament, noi nu dezbatem inițiative, Parlamentul s-a transformat în mașinărie de vot și asta este o problemă. Sau este greu de promovat o inițiativă. Ca să înțelegeți, zeci de inițiative s-au aflat la Guvernul Republicii Moldova, care trebuie să le avizeze, fără a fi examinate șase luni”, a subliniat Batrîncea.

„În legislatura precedentă, echipa noastră, săptămânal, includea 3-5 proiecte ale opoziției și erau mai multe care erau votate, la sigur, mult mai multe decât astăzi. Noi toți 101 suntem aleșii poporului, noi avem obligația să mergem în teritorii și să raportăm oamenilor ce am făcut. Cu toții avem, poate nu în măsură egală, dar în mare parte măsură egală, responsabilitate pentru stat”, a adăugat deputatul.

Acesta a mai precizat că nu există comunicare între Partidului Socialiștilor și cu Guvern, dar și Președinție.

„Cei de la guvernare trebuie să înțeleagă că Republica Moldova nu este un singur partid, că trebuie atrase cadre, trebuie profesioniști, trebuie dezbătute reformele și trebuie asumate colectiv, colegial, în echipă”, a punctat vicepreședintele Parlamentului.

TV8 va încerca să obțină mâine, 16 septembrie, o reacție a majorității parlamentare PAS.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

„Asistăm la un Guvern foarte slab, nepregătit...” Batrîncea, mesaj critic la începutul sesiunii de toamnă a Parlamentului

15 septembrie 2022, 15:09

Președinta și Guvernul nu vor demisiona, iar Parlamentul nu va fi dizolvat. Sandu: „Lumii îi place să vorbească, să propună”

12 septembrie 2022, 20:09

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

politic

Dodon insistă ca dosarul Energocom să fie public și susține că procurorii se grăbesc. „Vor mai repede în judecată”

06 octombrie 2022, ora 12:19
Distribuie:

Fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, acuzat de depășirea atribuțiilor de serviciu, în dosarul „Energocom”, insistă ca acesta să fie făcut public. Mai mult, fostul șef de stat, susține că procurorii se grăbesc în privința acestui dosar. 

„Eu insist ca el să fie public. Chiar vreau să participați la toate ședințele. Este vorba de o cauză penală pe o acțiune dim 2008, adică 14 ani și jumătate. De ce se grăbesc, pentru că expiră termenul peste jumătate de an și vor mai repede în judecată să încerce să obțină o sentință”, a declarat Igor Dodon, după ce magistrații Judecătoriei Buiucani au anunțat întreruperea ședinței care urma să aibă loc joi, 6 octombrie. 

Igor Dodon se declară în continuare nevinovat și susține că procurorii nu dețin probe pertinente. 

Procuratura Generală a trimis în 9 septembrie în judecată dosarul „Energocom”, în care este vizat Igor Dodon, pentru examinarea în fond. În cadrul acestui dosar penal, fostului șef de stat i se incriminează săvârșirea infracțiunii de depășire a atribuțiilor de serviciu, de o persoană cu funcție de demnitate publică, în interesul unui grup criminal organizat.

Mai exact, Dodon este învinuit că, din poziția pe care o avea la acel moment, deținând funcția de Prim-viceprim-ministru, ministru al economiei și comerțului, în perioada lunii mai 2008 a semnat avizul care a favorizat încheierea de către directorul general al SA „Energocom” cu o companie străină din Ungaria, a unui contract privind procurarea energiei electrice pentru Republica Moldova, în volum de 2 320 000 000 kw/h, pentru perioada lunilor mai 2008 - iunie 2009, contrar prevederilor legale ce viza la acel moment activitatea autorității publice centrale de administrare a energeticii în persoana Ministerului Economiei și Comerțului și în special atribuțiile funcționale al Ministrului Economiei și Comerțului. 

Astfel, potrivit prevederilor contractului încheiat cu compania străină prețul energiei electrice pentru perioada lunilor mai-septembrie 2008 inclusiv, a constituit 0,053 dolari SUA pentru 1 kw/h, și respectiv de 0,058 dolari SUA pentru 1 kw/h pentru energia electrică livrată în perioada de timp cuprinsă între lunile octombrie 2008 – iunie 2009 inclusiv, deși SA „Energocom” avea deja negociate și încheiate două contracte de furnizare a energiei electrice la un preț mai ieftin cu 29%.

Urmare a acțiunilor nominalizate, statului în persoana SA ,,Energocom”, i-au fost cauzate daune în proporții deosebit de mari în valoare de 11 927 173 de dolari SUA, echivalentul a 123 957 916 lei, mijloace bănești care au fost transferate ulterior pe conturile unor companii off-shore.

Potrivit procurorilor, aceste acțiuni au dus la majorarea tarifelor la energia electrică, afectând drepturilor consumatorilor finali, cetățeni ai Republicii Moldova.

În prezent, socialistul Igor Dodon se află în arest la domiciliul. Fostul președinte mai este cercetat penal pentru corupere activă, acceptarea finanțării partidului politic, trădare de patrie și îmbogățire ilicită.

Ședința de judecată în dosarul „Energocom”, în care figurează Dodon, întreruptă! Procurorii nu au prezentat actele necesare

06 octombrie 2022, 11:10

Dodon, convins că nu există probe în dosarul Energocom: „Toată învinuirea se bazează pe un aviz originalul căruia nu există”

26 septembrie 2022, 17:09

Prima ședință de judecată în dosarul Energocom, în care este învinuit Dodon, amânată

26 septembrie 2022, 15:09

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram