Război în Ucraina, ziua 215: Avertisment din SUA, cozi la vamă și noi gropi comune. NATO are un răspuns în caz de atac nuclear

social

Botnari și-a recunoscut vina la jumătate de an distanță de când dosarul se afla pe rol în instanță. Declarații contradictorii

13 septembrie 2022, ora 08:35
Distribuie:

Dosarul fostului director al SIS, Vasile Botnari, acuzat de abuz în serviciu, a fost examinat de judecătorul Andrei Niculcea, cunoscut opiniei publice după ce a emis sentințe în dosarul lui Vlad Filat și Ilan Șor. A existat și o încercare de a bloca dosarul în judecată. Avocatul lui Botnari a cerut să fie declarat nul actul de sesizare a instanței și să fie recalificate faptele, conform Codului Contravențional, dar cererea a fost respinsă.

La jumătate de an distanță de când dosarul se afla pe rol în instanța de judecată, Vasile Botnari decide să-și recunoască vina. Pe 10 iulie 2020,  cere judecătorului să examineze dosarul în procedură simplificată, în baza probelor acumulate la etapa de urmărire penală. 

Botnari și-a asumat să achite și prejudiciul de aproape 2,4 milioane de lei pe care i-a plătit R. Moldova în urma condamnării la CEDO pe cazul profesorilor turci. Banii au fost transferați Ministerului Finanțelor pe 13 iulie 2020 de către soția lui Vasile Botnari.

În aceeași zi,  procurorul Victor Plugaru a cerut în instanță să fie atras și SIS-ul ca parte civilă în dosar, pentru a-și recupera prejudiciul de peste 348 de mii de lei care au fost achitate pentru avionul închiriat de SIS. Curios este faptul că la faza de urmărire penală, directorul SIS, Alexandru Esaulenco, fost subaltern al lui Botnari, refuzase să ceară achitarea prejudiciilor. Procurorul Plugaru a motivat că cererea de chemare în judecată poate fi depusă indiferent de acordul autorității publice. În aceste condiții, chiar a doua zi, pe 14 iulie 2020, Esaulenco s-a văzut nevoit să trimită o cerere la Judecătorie prin care a solicitat  recuperarea banilor de la Vasile Botnari. Soția lui Botnari a găsit de urgență și în aceeași zi a transferat alte 348 de mii de lei pe contul Ministerului Finanțelor.

În următoarea zi, pe 15 iulie 2020, judecătorul Andrei Neculcea a emis sentința în dosarul lui Botnari, care a fost ținută departe de ochii lumii. Despre ea a anunțat mai târziu procurorul general Alexandr Stoianoglo în cadrul unei emisiuni la TV8.

„El a fost condamnat cu pedeapsă neprivativă de libertate, adică condiționat. Sentința a fost aproximativ cu o lună în urmă. - Măcar la câți ani cu suspendare a fost condamnat? - Eu nu sunt gata să spun. Eu știu precis că el a fost condamnat. Deciziile categoric le-a luat el, dar asupra acestor decizii au fost influențe din exterior. Eu nu cred că directorul SIS, în acea situație, putea lua de unul singur decizii. - Cine în acel moment putea să-l influențeze pe directorul SIS?  - Eu cred că numai domnul Plahotniuc”, declara Alexandr Stoianoglo, procuror general suspendat.

Totuși  Botnari nu primit o pedeapsă condiționată, cum declara Stoianoglo. Procurorul Victor Plugaru a cerut în instanță 3 ani de închisoare pentru Botnari, pentru abuz de serviciu, dar magistratul i-a aplicat o amendă de numai 88 de mii de lei.

Magistratul a făcut trimitere la CEDO și la Comitetul de Miniștri ai Consiliului Europei care au recomandat instanțelor de judecată să recurgă mai des la pedepse neprivative de libertate.

De asemenea, judecătorul Andrei Niculcea a considerat că amenda de 88 de mii de lei aplicată lui Botnari este „echitabilă și justificată de circumstanțele cauzei”.

„Iar în condițiile pandemiei de COVID și crizei economice cu care se confruntă bugetul R. Moldova, pedeapsa pecuniară este benefică și va asigura redresarea situației într-un anumit mod”, motiva magistratul.

În așteptarea deciziei Curții de Apel Chișinău

Din motive necunoscute, procurorul Victor Plugaru, care inițial a cerut 3 ani de închisoare pentru Botnari, nu a atacat decizia primei instanțe la Curtea de Apel Chișinău. 

Mai târziu, recursul a fost făcut la Apel de avocații Galinei Tufekci, soția directorului liceului Orizont din Ceadîr Lunga, expulzat în septembrie 2018 și arestat în Turcia. Dosarul este pe rol, iar pe 24 septembrie, Curtea de Apel Chișinău urmează să examineze apelul soției lui Feridun Tufekci privind casarea sentinței lui Neculcea și trimiterea la rejudecare a dosarului în primă instanță.

GALINA TUFEKCI: „ În acești patru ani s-au întâmplat atâtea, încât nu mai pot fi uimită cu nimic. Ar fi banal să spun că Moldova este țara minunilor, pot doar să adaug că sunt minuni deosebite în special ce țin de justiție. Toți acești patru ani eu trăiesc într-o țară în care toate ședințele de judecată sunt prestații teatrale, unde totul se discută și se stabilește în prealabil, iar dacă apăreau careva aspecte, se începeau justificările și într-un final se ajungea la amânarea ședințelor. Nu se adopta nici-o decizie. 

În ziua în care am fost chemată la Procuratură ca să mi se aducă scuze că ei (n.r. profesorii turci) au fost scoși de sub învinuire, procurorul mi-a zis că la acea etapă au fost identificați minim 40 de învinuiți. Am ultima speranță în sistemul juridic din Moldova că totul se mai poate schimba și lucrurile se pot întoarce în albia normalității.

Esența nu este în cât timp va sta el (n.r. Vasile Botnari) încarcerat. Esențial este că el nici nu a înțeles vina sa. Pe de altă parte, să ceri de la un om ceea ce el nu are, este lipsit de sens.  - De unde știți că el nu are? - Asta se vede după el.

În perioada sclaviei se vindeau robi. Astăzi, în secolul XXI, se vând doctorii în știință. Diferența timpurilor. Noi foarte mult „am progresat” desigur…”

Detalii exclusive despre operațiunea de extrădarea a celor șapte profesori turci aflați în investigația realizată de jurnaliștii „Cutia Neagră PLUS”. 

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

social

Învinuiri reciproce între Primărie și Poliție pe subiectul încălcărilor admise de protestatarii din fața Parlamentului

26 septembrie 2022, ora 17:38
Distribuie:

Primarul Capitalei a venit cu o replică la sesizările repetate ale Poliției, cu privire la încălcările comise de protestatarii din scuarul Parlamentului. Oamenii legii au solicitat intervenția Capitalei în modificarea condițiilor de desfășurare a protestului. Edilul spune că sesizările Poliției sunt „provocări banale ce vin de la autoritățile centrale”.  Într-o postare pe Facebook, Ion Ceban scrie că se dorește ca responsabilitatea pentru încălcările din fața Parlamentului să fie pusă pe umerii Primăriei. 

 „Este grav faptul că autoritatea centrală se deghizează în tot felul de activişti şi oameni simpli, deşi în realitate, „spionii” sunt persoane care activează în organele de drept. Regretabil este că poliţiştii sunt provocaţi şi impuşi să intre în polemici cu protestatarii din faţa clădirii Parlamentului”, scrie edilul pe pagina sa de Facebook.

Ion Ceban îndeamnă angajații primăriei Chișinău, care sunt atacați de aşa-zişii „apărători ai puterii”, să nu se lase provocaţi. Referindu-se la solicitarea poliției cu privire la încălcările admise de protestatari, Ceban spune că Primăria nu poartă nicio vină. 

„Se dorește ca toată responsabilitatea pentru încălcările din faţa Parlamentului să fie puse pe umerii Primăriei Chişinău, ca anume noi să limităm libera exprimare și acțiunea de protest, ce de fapt se permite prin lege. Am văzut ieri tot felul de titluri că primarul permite protestul sau că primarul nu interzice. Voi, cei care cunoașteți buchea legii, este legea, sunt juriștii care s-au pronunțat”, mai scrie Ion Ceban.

Amintim, că, într-un comunicat de presă, Poliția anunță că a sesizat în repetate rânduri Primăria mun. Chișinău despre încălcările care le admit participanții la protestul din fața Legislativului. Totodată, oamenii legii reiterează că au solicitat Primăriei mun. Chișinău să intervină pentru a convinge protestatarii să respecte legislația și să-și modifice forma de desfășurare a întrunirii, locul și ora.

 „Cu părere de rău, nu s-a luat atitudine, iar participanții la protest admit în continuare nereguli, comportament antisocial,  blochează trecerea pentru pietoni pe trotuar, admit fumatul în locuri nepermise, aruncă deșeuri în locuri publice, acțiuni care contravin prevederilor Legii”, se spune în comunicatul MAI.

Circa 6.000 de persoane au participat la protestul organizat de Partidul Șor, anunță Poliția: Ce încălcări au depistat

25 septembrie 2022, 22:09

Poliția a sesizat Primăria Chișinău despre încălcările admise la protestul din fața Parlamentului: „Nu s-a luat atitudine”

25 septembrie 2022, 10:09

Aruncă deșeuri în locuri publice! Poliția semnalează „comportamente antisociale” ale protestatarilor din fața Parlamentului

20 septembrie 2022, 11:09

Poliția, la datorie în ziua protestului de duminică! Șoferii, îndemnați să evite circulația pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt

17 septembrie 2022, 14:09

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram