Război în Ucraina, ziua 225: Bombardamente devastatoare la Zaporojie. Zelenski anunță noi localităţi eliberate

comerciale

Campania „Sădim Oxigen”: Ecologizarea și împădurirea unei gunoiște ilegale în comuna Cruzești (P)

22 septembrie 2022, ora 12:38
Distribuie:

Pe 20 septembrie, a avut loc lansarea campaniei „Sădim Oxigen” în comuna Cruzești, municipiul Chișinău. Proiectul are drept scop ecologizarea unei gunoiști ilegale, iar conform celor mai bune practici și tehnologii disponibile, terenul curățit va fi redat în circuitul natural prin împădurire. 

Campania este implementată de către A.O „Hai Moldova” cu susținerea financiară a companiei Kaufland Moldova și în parteneriat cu Primăria Comunei Cruzești.

„Proiectul reprezintă o acțiune concretă, pozitivă, atât prin impactul pozitiv asupra mediului cât și prin implicarea și conștientizarea cetățenilor în gestionarea problemei deșeurilor. Problemă care este a noastră, a tuturor cetățenilor. Dacă nu începem acum conștientizarea și rezolvarea ei, nu vom lăsa urmașilor noștri ceea ce am moștenit noi.”, a declarat Nadejda Cebotari, Președinte A. O. Hai Moldova.

Gunoiștea ilegală din comuna Cruzești, are o suprafață de peste 2 ha, și se află în apropiere de casele locuitorilor. Efectele negative pe care le generează existența unei gunoiști, mai ales în imediata apropiere a zonelor rezidențiale sunt: poluarea solului și a apei, poluarea aerului, atât în faza statică cât și mai ales în cazul incendiilor, riscuri de accidente, miros neplăcut, aspect inestetic, devalorizarea economică a terenurilor din preajmă.

Proiectul de ecologizare este realizat în concordanță cu cadrul legal din Republica Moldova și în conformitate cu cele mai bune practici și tehnici de mediu internaționale. Scopul final este de a îmbunătăți calitatea vieții cetățenilor din localitate prin îmbunătățirea calității factorilor de mediu.

În perioada Septembrie – Octombrie, vor fi executate lucrările tehnice de ecologizare, terasare și compactare gunoiște, precum și lucrările de pregătire a terenului pentru plantare. Iar, pe 12 noiembrie, împreuna cu echipa Kaufland Moldova, se va desfășura acțiunea de împădurire a amplasamentului.

„Ne bucurăm să continuăm această frumoasă tradiție de împădurire, începută în anul 2017. Prin intermediul acestui proiect, care se desfășoară sub umbrela campaniei „Sădim Oxigen”, noi ne respectăm angajamentul de a contribui activ la protejarea și conservarea mediului înconjurător pentru generațiile următoare”, a declarat Cristina Aramă, PR manager Kaufland Moldova.

Pentru asigurarea durabilității proiectului se vor organiza campanii de informare și sensibilizare pentru localnici, adunări sătești, informare angajați instituții publice și de învățământ. Proiectul este coordonat cu Inspectoratul pentru Protecția Mediului, care împreună cu APL Cruzești vor monitoriza și vor asigura sustenabilitatea. Acest proiect vine să îmbunătățească performanța de mediu a localității și se integrează perfect în strategia de dezvoltare a microregiunii. 

„Unul dintre scopurile Administrației Publice este și cel de a educa populația. Cu cât mai mult vom lucra și vom vorbi cu oamenii, cu atât ei vor fi mai responsabili și conștiincioși. Ceea ce facem astăzi este și o continuare, dar și un nou început pentru asemenea tipuri de campanii. Oamenii trebuie să conștientizeze că doar de ei depinde mediul în care trăiesc ei, dar și în care vor trăi copiii lor. Crizele prin care trece omenirea astăzi nu sunt altceva decât strigăte ale naturii, inclusiv. Iată de ce trebuie să ne unim eforturile, să facem curat și să plantăm cât mai mult oxigen în jurul gospodăriilor, a satelor, a țării, în general”, a subliniat Primarul de Cruzești, Violeta Crudu.

Campania Sădim Oxigen este realizată de către A. O. Hai Moldova, cu susținerea financiară a companiei Kaufland Moldova, în parteneriat cu Primăria Comunei Cruzești și Inspecția pentru Protecția Mediului.

Menționăm că, în 2017, AVI- Moldova cu suportul Kaufland Moldova au lansat prima ediție a campaniei „Sădim Oxigen”. În cadrul acțiunii au participat peste 1300 de voluntari care au plantat aproximativ 5000 de puieți, trandafiri și arbuști decorativi.

#KauflandMoldova #ImplicareaFaceDiferenta #sadimoxigen #haimoldova
#milliontreesmoldova

(P) Acest material este un articol comercial și nu prezintă punctul de vedere al redacției TV8. Instituția nu poartă responsabilitate pentru conținutul textului de mai sus.

Kaufland: Lucrare unică în Republica Moldova! Restaurarea mozaicului „Arta” la Teatrul de Operă și Balet (P)

07 septembrie 2022, 14:09

/VIDEO/ Kaufland: A fost lansat volumul II de „Eseuri și poezii de dor”, o carte despre destinul copiilor de migranți (P)

02 septembrie 2022, 12:09

Kaufland Moldova a fost premiată cu 5 distincții la Marca Comercială a Anului 2021 (P)

17 iunie 2022, 14:06

Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

comerciale

/VIDEO/ CAAN - ecosistemul industrial ce desfășoară activități în peste 30 de domenii comerciale și de producție (P)

06 octombrie 2022, ora 09:00
Distribuie:

CAAN este un ecosistem industrial cu facilități de zonă economică liberă amplasat la doar 15 minute distanță de Chișinău, în orașul Strășeni. Asamblat din elementele unui fost giga-complex industrial de importanță regională, CAAN gestionează astăzi peste 80.000 m2 de hale industriale, facilități de studii și cercetare, alocate celor peste 40 rezidenți economici, iar unele rezervate proiectelor industriale de anvergură viitoare. 

Tempoul investițiilor dezvoltatorului în complexul CAAN este asimetric contextului economic actual foarte volatil: în condițiile în care cei mai mulți amână proiectele de dezvoltare, doar în ultimii 2 ani CAAN a realizat investiții de aproape 3.5 mln euro pentru optimizarea și modernizarea complexului industrial. 

Alte peste 17.5 mln euro sunt așteptate să fie alocate infrastructurii proiectului în următorii 3 ani, pentru ca companiile rezidente să poată fi concentrate doar pe propriile lanțuri valorice. Cât și pentru a stabili un cost moderat al confortului energetic pentru cei peste 40 de rezidenți corporativi care desfășoară activități în peste 30 de domenii comerciale și de producție. 

Societatea și-a propus să implementeze proiecte de eficiență energetică și acțiuni în domeniul atingerii nivelului Net-Zero prin unul dintre cele mai ambițioase proiecte de eficiență energetică locale: asamblarea unui parc fotovoltaic suspendat pe o suprafață de peste 50 000 m2 acoperișuri industriale, proiectate pentru această sarcină. 

Efectul acestei autonomizări energetice va fi completat de instalarea unui sistem de captare și recirculare a apei de ploaie. Strategia societății este atingerea nivelului Net-Zero până în 2027 și stabilirea unui nou standard în dezvoltarea patrimoniului imobiliar industrial în țară. 

Efectele benefice ale acestor proiecte vor fi resimțite, în primul rând, de cei peste 1000 de angajați care activează în prezent în cadrul complexului CAAN, în timp ce numărul lor este așteptat să se tripleze în următorii 5 ani. Deși o provocare, energia verde este, pentru CAAN, soluția progresului în timpurile grele.

Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram