Război în Ucraina, ziua 222: Cameră de tortură și recruți beți. Avertizarea unui ex-șef CIA, dacă Rusia ar folosi bomba atomică

economic

Carburanții se scumpesc! Noile prețuri la benzină și motorină, afișate de ANRE

13 septembrie 2022, ora 11:51
Distribuie:

După o ușoare ieftinire, prețul la benzină și motorină crește din nou. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) anunță noile prețuri la carburanți pentru miercuri, 14 septembrie. Astfel, benzina se scumpește cu 4 bani, iar motorina cu 5 bani.

Prin urmare, benzina va ajunge să coste la pompă 24 de lei și 15 bani, iar un litru de motorină va costa 27 de lei și 39 de bani. 

TV8.md reamintește că pe parcursul săptămânii trecute, în procesul de stabilire a prețurilor maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a înregistrat o scădere constantă atât a valorilor pentru benzină, cât și pentru motorină.

Prin urmare, scăderea prețurilor de comercializare a carburanților de către ANRE se datorează diminuării cotațiilor Platts, indicator care stă la baza metodei actuale de determinare a nivelului prețurilor în condițiile în care Republica Moldova importă produsele petroliere în proporție de 100%.

În același timp, se păstrează în continuare un nivel mai ridicat al cotațiilor la motorină în raport cu cotațiile pentru benzină. Această tendință se explică prin cererea tot mai mare pentru motorină din partea marilor consumatori și deficienților de ordin logistic cu care încă se mai confruntă industria petrolieră de pe continentul european.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

politic

/VIDEO/ Din ce bani participă Ceban la evenimente peste hotare. „Din contul alocațiilor părții primitoare”. Ceban nu a oferit cifre exacte

03 octombrie 2022, ora 17:52
Distribuie:

Deși azi dimineață, la ședința operativă a Primăriei, urmau să fie prezentate mai multe rapoarte la diferite subiectele ce țin de problemele capitalei, edilul Ion Ceban a monopolizat întrunirea pentru o jumătate de oră. El a lăudat proiectele implementate de Primăria Chișinău, după care a adus o serie de critici în adresa presei și s-a arătat supărat că mass-media nu a reflectat Forumul Economic, organizat zilele trecute de municipalitate. Ceban a comentat și o solicitare a TV8 care, acum două săptămâni, a cerut autorităților locale să afle din ce bani primarul participă la tot felul de evenimente peste hotarele țării.

„Foarte des aceeași mass-medie, super independentă, liberă și nesilită de nimeni, tot întreabă diferite lucruri. Unele mai stranii ca altele, dar desigur o să răspundem la aceste întrebări. Ultimele au venit de exemplu, despre câți bani cheltuim pe una sau alta, deplasări de serviciu”.

De fapt, primarul Ion Ceban s-a referit la o solicitare expediată de TV8, acum două săptămâni, în adresa Primăriei Chișinău. Atunci am cerut responsabililor să ne spună ce cheltuieli a suportat instituția pentru toate deplasările primarului general peste hotarele țării, inclusiv cele la festivaluri. Deși, nu am primit, deocamdată, un răspuns în scris, Ion Ceban a decis să comenteze subiectul la ședința operativă a Primăriei.

 „Primarul a fost din contul alocațiilor părții primitoare, la invitație. De exemplu, cum sunt țările Qatar, Strasbourg. Am astăzi o deplasare la un comitet al Națiunilor Unite, unde vom vorbi despre mai multe subiecte. Tot ei achită”, a declarat primarul capitalei, la ședința operativă a Primăriei.

Ion Ceban nu a oferit cifre exacte, motivând că datele ne vor fi transmise ulterior. Nici purtătorul de cuvânt al Primăriei, Vasile Chirilescu nu ne-a răspuns deocamdată. În schimb, Ceban a vorbit în cifre despre deplasările peste hotare a celor de la autoritatea centrală. „În total, am numărat peste 20 de milioane de lei deplasări, fără Președinție. Vă rog când o să publicați a Primăriei, să le publicați și cele a Președinției”, a menționat Ceban.

În ultimele luni, primarul s-a lăudat mai des cu deplasările peste hotare și participările mai multe festivaluri. La mijlocul lunii septembrie, Ion Ceban a avut o întrevedere cu mai mulți oficiali din Qatar. Iar mai devreme a participat la festivalul Zilele Chișinăului organizate la Piatra Neamț, Alba-Iulia și alte localități din România. 

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram