Război în Ucraina, ziua 217: Mesajul lui Zelenski pentru Putin și rezultatele referendumului. CIA: Armata rusă are multe probleme

social

/VIDEO/ Casa muzeu „Nicolae Sulac” din Sadîc, uitată: Primarul roagă să treacă în gestiunea ministerului Culturii: Ce spune Prodan

18 septembrie 2022, ora 19:30
Distribuie:

Casa muzeu „Nicolae Sulac” din satul Sadîc, localitatea unde a copilărit marele artist se află într-o stare deplorabilă. Deja de ani buni la ușă stă lacătul, gardul a fost distrus, iar în curte se plimbă oricine dorește. Autoritățile locale, dau din umeri și spun că nu găsesc bani pentru renovare și îndeamnă Ministerul Culturii să ia în subordine muzeul. Cum a reacționat ministrul Sergiu Prodan la propunere, vedeți în reportajul de mai jos.

„La o margine de drum”, cum cânta Nicolae Sulac, în una din cele mai frumoase și cunoscute melodii ale sale, găsim și casa - muzeu a maestrului. Mai bine zis formal, pentru că în realitate, imaginea care ne apare în față e deplorabilă. Poarta pe care sunt inscripționate câteva note muzicale și numele artistului sta să se prăbușească, iar gardul a fost distrus. 

Intrăm în curte și găsim monumentul, ridicat în cinstea maestrului, dar care a fost vandalizat. La ușa

„Acest geam lipsește, iar pelicula care a fost pusă ca protecție a fost ruptă. Dăm perdeaua la o parte și vedem interiorul casei. Pe podea niște urme, drept dovadă că cineva ar fi intrat. Pe perete - renumitele poze ale artistului.”

Pe acoperișul casei din stuf, vedem fixată o foaie de ardezie, semn că acoperișul a fost stricat, iar sătenii au găsit o soluție să-l repare. Și acum, în curte, mai stă gunoiul rămas în urma lucrărilor, făcute de demult. 

Locuitori din sat spun că problema e veche și regretă starea în care a ajuns casa marelui artist: „A fost unicul artist. Ca el nu vor mai fi.”

Autoritățile locale se declară neputincioase, chiar dacă muzeul e în gestiunea Primăriei, după ce mult timp a fost în mâinile unei fundații. 

L-am sunat pe ministrul Culturii să aflăm cum vede propunerea primarului din localitate și ce soluții sunt pentru a se interveni în renovarea spațiului casei muzeu, care ar trebui să păstreze și să promoveze creația maestrului.

„Noi ca autoritate publică centrală nu avem buget pentru instituția unde fondator este APL de nivel 1 și 2. APL au buget pentru cultură și deciziile le aparțin. Nu putem interveni, doar putem să ne dăm cu părerea. - Primarul spune că este gata să ofere cu titlu gratuit acest muzeu Ministerului Culturii sau Palatului Național? 

- Prima dată aud. Nu am nicio opinie față de această opinie. Domnul primar vrea să scape de responsabilități față de gestionarea acestui muzeu. Nu e corect.”, ne-a comunicat Sergiu Prodan.

Casa-muzeu „Nicolae Sulac” a fost înființată în anul 2006, pe o suprafaţă de 1,47 de hectare. Locuință a fost ridicată după moartea interpretului. 

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

social

Maia Sandu, vizită de lucru după renovarea liceului din Holercani: „Toți copiii din R. Moldova merită condiții mai bune de studii”

28 septembrie 2022, ora 14:50
Distribuie:

Maia Sandu a participat la inaugurarea unui proiect de eficiență energetică la școala din Holercani, raionul Dubăsari. Cu ajutorul Uniunii Europene și al Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei, care a efectuat lucrările de renovare, clădirea liceului este izolată termic, au fost înlocuite ușile și ferestrele, iar panourile fotovoltaice acoperă integral necesitățile de energie electrică ale instituției.

„Am fost astăzi la Holercani, raionul Dubăsari, unde au fost prezentate rezultatele proiectului de sporire a eficienței energetice a liceului din localitate ... A fost redus semnificativ consumul de electricitate al liceului și au fost create condiții mai bune de studii și de muncă pentru elevi și profesori”, a scris președinta pe pagina sa de Facebook.

Șefa statului a precizat că asigurarea securității energetice este o prioritate a actualei guvernări. 

„Investițiile în eficiența energetică a clădirilor publice, a caselor și a întreprinderilor ne vor ajuta să diminuăm costurile pentru resursele energetice, dar și să răspundem provocărilor de mediu, tot mai frecvente din cauza schimbărilor climatice. Mă bucur că, datorită partenerilor noștri de dezvoltare, proiecte similare sunt realizate în zeci de localități ale țării, urmând să schimbe în bine viața a mii de oameni”, a mai menționat șefa statului. 

Maia Sandu nu a uitat să le mulțumească locuitorilor din Holercani pentru că au contribuit și ei ca acest proiect să fie realizat. 

„Acesta este un exemplu de implicare comunitară foarte bun, pentru că toți copiii din Republica Moldova merită condiții mai bune de studii”, a conchis președinta Republicii Moldova.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Sandu spune că nu există certitudinea că Gazprom va respecta contractul. „Vom pune în aplicare celelalte planuri”

26 septembrie 2022, 12:09

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram