/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 219: Putin anexează 4 regiuni, Zelenski cere aderarea la NATO, iar SUA anunță noi sancțiuni

social

/VIDEO/ Casă privată de spațiul personal: O familie din Durlești se plânge că vecinii i-au încălcat hotarul

20 septembrie 2022, ora 22:06
Distribuie:

Scandal, la Durlești, din cauza unei construcții. O familie se plânge că vecinul de peste gard încalcă linia de hotar. Potrivit reclamantului, contrar proiectului inițial, în peisaj a apărut o consolă masivă, dar și o copertină, la intrarea în curte, iar asta ar împiedica lumina soarelui să le pătrundă în casă. Capul familiei spune că, de mai bine de doi ani, încearcă zadarnic să ajungă la un numitor comun cu proprietarul noii locuințe, dar nu a reușit nici măcar să-i afle numele complet. A scris mai multe sesizări la Primăria Durlești și la cea a municipiului Chișinău, dar construcția continuă și astăzi fără încetare.

Edgar Ștefăneț este proprietar al unei case din Durlești. Bărbatul, împreună cu familia, s-au mutat aici acum doi ani, pe când alături era doar scheletul unei viitoare locuințe. Spune că, atunci când a solicitat pentru prima oară proiectul construcției, în documente nu apărea copertina de la intrare în curte, care acum, stă chiar peste gardul lor. Pentru a-și rezolva problema, a depus nenumărate sesizări la instituțiile responsabile, însă de fiecare dată, plângerile sale erau neglijate, iar deciziile - deseori în favoarea vecinilor. Mai mult, deși firmei responsabile i-ar fi expirat autorizația de construcție și ar fi primit și o prescripție de sistare a lucrărilor, aceasta continuă munca fără încetare:

„Am chemat poliția, poliția nu a făcut nimic decât ne-a întrebat de ce ne-ați chemat. V-am chemat ca să faceți regulă, să-i scoateți pe oamenii ăștia din șantier, nu au dreptul să lucreze. La care mi-au spus că noi nu ne ocupăm cu asta, cu asta trebuie să se ocupe inspecția în construcție. Inspecția în construcție ne spune că trebuie să se ocupe poliția. Deci, așa un fel de meci de fotbal”.

O altă ilegalitate, potrivit lui Edgar Ștefăneț, ar fi și construcția unei console, care, de asemenea, nu era prevăzută în proiectul inițial. Acum, aceasta le umbrește total fațada casei, fiind înălțată la o distanță mai mică de 1 metru față de linia de hotar:

„Soarele pătrunde cu 30% mai puțin decât trebuie să pătrundă pe zi. Asta e o problemă mare, fiindcă, în casă se formează mucegai. Noi am venit într-un raion rezidențial, ca să ne simțim bine, să avem relații de vecinătate frumoase”.

Totodată, Edgar Ștefăneț nu înțelege de ce numele beneficiarului este ținut în taină. Potrivit lui, proprietarul construcției nu s-ar fi prezentat niciodată la fața locului și ar locui peste hotare, dat fiind că toate discuțiile sunt la telefon. Totuși, el crede că există o soluție și dorește să ajungă la un numitor comun cu viitorul vecin. În caz contrar, este gata să meargă în judecată:

„Eu propun ca această copertină, care stă în fața casei, să fie la trei metri de la hotarul nostru, iar această consolă, să fie tăiată în jumătate. Asta e unica ieșire din situație”.

Pe de altă parte, arhitectul Primăriei Durlești, Angela Durleștean, susține că, inițial, proiectul casei era conform tuturor normelor impuse și că, probabil, consola și copertina ar fi construite fără autorizație.

„Dacă dumnealor au făcut o abatere de la documentația de proiect, trebuie să investigheze Agenția pentru Supraveghere Tehnică”, a declarat Angela Durleșteanu.

Edgar Ștefăneț spune, însă, că deși inspectorul de la Agenția pentru Supraveghere Tehnică ar fi emis o prescripție privind sistarea lucrărilor, construcția continuă și astăzi. Am încercat să îl contactăm telefonic pentru un comentariu și pe proprietarul anonim, însă acesta nu ne-a răspuns la apeluri și nici la mesaje.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

social

10 artiști ai Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, decorați de președintă: Cine sunt aceștia

30 septembrie 2022, ora 20:40
Distribuie:

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a conferit distincții de stat și titluri onorifice mai multor artiști ai Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”. Decorațiile au fost acordate pentru activitate prodigioasă în domeniul culturii, contribuție la promovarea valorilor moral-spirituale, succese remarcabile în activitatea de creație și înaltă măiestrie profesională. 

S-a întâmplat în contextul celei de-a 30-a aniversări a Festivalului Internațional de Operă și Balet „Maria Bieșu”, desfășurat la Chișinău în perioada 8-25 septembrie, potrivit unui comunicat al Președinției.

Astfel, Președinta Maia Sandu a conferit Titlul onorific „Artist al Poporului” prim-maestrului de cor, Oleg Constantinov și dirijoarei de orchestră, Svetlana Popov.

Svetlana POPOV – dirijor de orchestră;

Solista de operă Rodica Pocireană a fost decorată cu Titlul onorific „Maestru în Artă”.

Titlul onorific „Om emerit” le-a fost acordat artistului-instrumentist Victor Burla și șefului de orchestră, Ion Luchian.

Cu Titlul onorific „Artist emerit” s-au ales: artistul de cor, Ștefan Donos, artista-instrumentistă Irina Iastremscaia, artista de cor, Ana Racoviță și soliștii de operă Viorel Zgardan și Iurie Naimescu.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram