Război în Ucraina, ziua 225: Explozii auzite la Kiev. Zelenski anunță noi succese, iar Putin ar pregăti demisia lui Șoigu

comerciale

Castel Mimi - un proiect grandios de restaurare și dezvoltare a unui monument istoric din patrimoniul cultural al R. Moldova (P)

23 septembrie 2022, ora 17:10
Distribuie:

Redescoperit accidental în timpul unor lucrări de reparație, castelului lui Mimi a parcurs în doar șase ani calea de la o clădire industrială până la cel mai monumental complex turistic din Republica Moldova. Ca și acum aproape 130 de ani, Castel Mimi a căpătat a doua viață prin energie unei familii ambițioase și a unui arhitect italian cu renume – Arnaldo Tranti.

 CEO “Castel Mimi”, Adrian Trofim, spune că “ideea de a restaura vinăria a apărut în momentul în care participam împreună cu tatăl meu la lucrările de reparați a pereților, când sub mai multe straturi de tencuială, am dat de pereții originali, clădiți din piatră naturală, cu o grosime de peste un metru și jumătate. Atunci familia noastră a decis să renască acest castel și istoria lui Constantin Mimi, pentru a-i readuce faima singurului castel autentic de vinuri din Republica Moldova”.

Lucrările de restaurare și reconstrucție a teritoriului adiacent au început în 2011, până atunci fiind intervievați bătrânii satului care mai țineau minte cum arăta Castelul lui Constantin Mimi și analizate pozele din arhivele din Republica Moldova, România și SUA, pentru a restabili chipul original al fațadei. Doar restaurarea fațadei a durat cinci ani, fiind utilizate materiale cât mai apropiate celor originale, cimentul pentru restaurare fiind produs din praful rămas de la șlefuirea pietrelor pereților. În procesul reconstrucției interioare au fost descoperite mai multe galerii și camera ascunse, undele dintre care conțineau adevărate comori – cum ar fi esență de ulei de petale de trandafir care erau depozitate de zeci de ani.

Designerul italian a fost găsit din întâmplare, după mai multe încercări nereușite de a lucră cu arhitecți din țările vecine. În fiecare an, familia Trofim vizitează o vinărie renumită din țările renumite prin vinul său, pentru a face schimb de experienta. În cadrul unei vizite în Bordeaux ei au fost încântați de clădirea restaurată a Chateau de Ferrand, inclusă în Mondial UNESCO. Designerul care s-a ocupat de acest proiect a și fost angajat pentru a restaura Castelul de la Bulboaca.

Pentru a ajunge la balanța ideală între accentuarea vechimii castelului, a tendințelor și materialelor modern și tradițiilor acestor pământuri de până în perioada Civilizației Cucuteni, Arnaldo Tranti a vizitat de zeci de ori Republica Moldova călătorind prin cele mai îndepărtate sate ale țării, studiind simbolistica utilizată în folclor, pe covoarele moldovenești și în arhitectura caselor țărănești.

Castelul este și o construcție impunătoare. Pe o suprafață de șase ha se află Castelul, un muzeu, o galerie de artă, o sală de conferințe, un hotel și șapte bungalouri unice de cinci stele, câteva săli de evenimente și un restaurant. Din acest teritoriul două hectare sunt acoperite cu teracotă, iar la construcția castelului au fost folosite peste 50 km de cablaj. Amploarea construcției este accentuat de geamurile de aproape o tonă și jumătate și ușile de circa o tonă.

Pe întreg teritoriul castelului sunt plantați peste cinci mii de copaci și arbuști, inclusiv pe terase de vară, spații pentru picnicuri și masterclass-uri de gătit, și o curte în care se desfășoară evenimente culturale mari, precum concerte, spectacole sau mese în aer liber.

 Tot acest efort, de la Constantin Mimi și până la familia Trofim, au adus această piesă de patrimoniu în topul celor mai frumoase 15 vinării din lume, aceasta fiind vizitată anual de peste 30 de mii de turiști din circa 80 de țări.

(P) Acest material este un articol comercial și nu prezintă punctul de vedere al redacției TV8. Instituția nu poartă responsabilitate pentru conținutul textului de mai sus.

Fundația Constantin Mimi împlinește 6 ani: De la proiecte sociale pentru refugiați până la strategia de dezvoltare regională (P)

21 septembrie 2022, 09:09

Generații de la Constantin Mimi până la Adrian Trofim au menținut producerea vinului de calitate timp de circa 130 de ani (P)

19 septembrie 2022, 14:09

Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

comerciale

/VIDEO/ CAAN - ecosistemul industrial ce desfășoară activități în peste 30 de domenii comerciale și de producție (P)

06 octombrie 2022, ora 09:00
Distribuie:

CAAN este un ecosistem industrial cu facilități de zonă economică liberă amplasat la doar 15 minute distanță de Chișinău, în orașul Strășeni. Asamblat din elementele unui fost giga-complex industrial de importanță regională, CAAN gestionează astăzi peste 80.000 m2 de hale industriale, facilități de studii și cercetare, alocate celor peste 40 rezidenți economici, iar unele rezervate proiectelor industriale de anvergură viitoare. 

Tempoul investițiilor dezvoltatorului în complexul CAAN este asimetric contextului economic actual foarte volatil: în condițiile în care cei mai mulți amână proiectele de dezvoltare, doar în ultimii 2 ani CAAN a realizat investiții de aproape 3.5 mln euro pentru optimizarea și modernizarea complexului industrial. 

Alte peste 17.5 mln euro sunt așteptate să fie alocate infrastructurii proiectului în următorii 3 ani, pentru ca companiile rezidente să poată fi concentrate doar pe propriile lanțuri valorice. Cât și pentru a stabili un cost moderat al confortului energetic pentru cei peste 40 de rezidenți corporativi care desfășoară activități în peste 30 de domenii comerciale și de producție. 

Societatea și-a propus să implementeze proiecte de eficiență energetică și acțiuni în domeniul atingerii nivelului Net-Zero prin unul dintre cele mai ambițioase proiecte de eficiență energetică locale: asamblarea unui parc fotovoltaic suspendat pe o suprafață de peste 50 000 m2 acoperișuri industriale, proiectate pentru această sarcină. 

Efectul acestei autonomizări energetice va fi completat de instalarea unui sistem de captare și recirculare a apei de ploaie. Strategia societății este atingerea nivelului Net-Zero până în 2027 și stabilirea unui nou standard în dezvoltarea patrimoniului imobiliar industrial în țară. 

Efectele benefice ale acestor proiecte vor fi resimțite, în primul rând, de cei peste 1000 de angajați care activează în prezent în cadrul complexului CAAN, în timp ce numărul lor este așteptat să se tripleze în următorii 5 ani. Deși o provocare, energia verde este, pentru CAAN, soluția progresului în timpurile grele.

Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram