Război în Ucraina, ziua 217: Mesajul lui Zelenski pentru Putin și rezultatele referendumului. CIA: Armata rusă are multe probleme

social

Cât au cheltuit moldovenii pentru a-și pregăti copiii de școală: O treime din părinți au scos din buzunare până la 5.000 de lei

17 septembrie 2022, ora 12:00
Distribuie:

Majoritatea gospodăriilor au cheltuit pentru pregătirea copiilor de școală de la 3.000 la 5.000 de lei. Cel puțin asta arată rezultatele ultimului sondaj realizat de iData (Date Inteligente SRL), făcut public vineri, 16 septembrie. Mai exact, circa 27.3% din respondenți au declarat că au cheltuit în medie (per gospodărie) între 3.000 - 5.000 de lei pentru a-și aranja micuții de școală.

23.1% din participanți la sondaj au declarat că, per gospodărie au cheltuit de la 5.001 până la 8.000 de lei, pentru a-și vedea picii gata de școală. 17.4% din răspunzători au cheltuit între 2.001 și 3.000 de lei, 12.9% între 8.001 și 10.000 de lei, doar 8% din participanți la sondaj au cheltuit per gospodărie de la 1.001 până la 2.000 de lei, iar 4.3% și-au scos din buzunare de la un leu până la 1.000 de lei.

Cel mai scăzut procentaj, circa 2% din răspunzători au declarat că nu au cheltuit nimic pentru a-și pregăti școlarii de 1 septembrie. În schimb, au fost și părinți care au cheltuit în total per gospodărie și peste 10.000 de lei pentru pregătirea copiilor, numărul lor se ridică la circa 5%.

În schimb, o treime din părinți (33.6%) au cheltuit pentru un elev de la 3.000 la 5.000 de lei. Pe locul al doilea, circa 28.6% dintre participanți la sondaj au declarat că au scos din buzunare între 2.001 și 3.000 de lei.

Ca și la cheltuielile per gospodărie, circa 2% din părinți nu au scos nimic din buzunare pentru a-și pregăti micuțul de școală, iar 0,7% din răspunzători susțin că au cheltuit peste 10.000 de lei.

La acest sondaj socio-politic au participat 1012 respondenți din 378 de localități. Sondajul a fost realizat la nivel național, iar perioada de culegere a datelor a fost 3-12 septembrie.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

social

Maia Sandu, vizită de lucru după renovarea liceului din Holercani: „Toți copiii din R. Moldova merită condiții mai bune de studii”

28 septembrie 2022, ora 14:50
Distribuie:

Maia Sandu a participat la inaugurarea unui proiect de eficiență energetică la școala din Holercani, raionul Dubăsari. Cu ajutorul Uniunii Europene și al Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei, care a efectuat lucrările de renovare, clădirea liceului este izolată termic, au fost înlocuite ușile și ferestrele, iar panourile fotovoltaice acoperă integral necesitățile de energie electrică ale instituției.

„Am fost astăzi la Holercani, raionul Dubăsari, unde au fost prezentate rezultatele proiectului de sporire a eficienței energetice a liceului din localitate ... A fost redus semnificativ consumul de electricitate al liceului și au fost create condiții mai bune de studii și de muncă pentru elevi și profesori”, a scris președinta pe pagina sa de Facebook.

Șefa statului a precizat că asigurarea securității energetice este o prioritate a actualei guvernări. 

„Investițiile în eficiența energetică a clădirilor publice, a caselor și a întreprinderilor ne vor ajuta să diminuăm costurile pentru resursele energetice, dar și să răspundem provocărilor de mediu, tot mai frecvente din cauza schimbărilor climatice. Mă bucur că, datorită partenerilor noștri de dezvoltare, proiecte similare sunt realizate în zeci de localități ale țării, urmând să schimbe în bine viața a mii de oameni”, a mai menționat șefa statului. 

Maia Sandu nu a uitat să le mulțumească locuitorilor din Holercani pentru că au contribuit și ei ca acest proiect să fie realizat. 

„Acesta este un exemplu de implicare comunitară foarte bun, pentru că toți copiii din Republica Moldova merită condiții mai bune de studii”, a conchis președinta Republicii Moldova.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Sandu spune că nu există certitudinea că Gazprom va respecta contractul. „Vom pune în aplicare celelalte planuri”

26 septembrie 2022, 12:09

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram