Război în Ucraina, ziua 215: Avertisment din SUA, cozi la vamă și noi gropi comune. NATO are un răspuns în caz de atac nuclear

social

/VIDEO/ Chiria tarabelor, prea scumpă. Comerțul stradal neautorizat ia amploare

14 septembrie 2022, ora 21:38
Distribuie:

Deși comerțului stradal neautorizat este interzis prin lege, iar cei care încalcă sunt penalizați, în ultima vreme fenomenul pare să ia din nou amploare. Oamenii spun că prețurile mari îi scot cu mărfurile în stradă. Și dacă unii invocă lipsa locurilor în piețe, alții recunosc că chiria tarabei este prea scumpă pentru câștigurile lor. Potrivit poliției, de la începutul anului curent și până în prezent au fost întocmite 2350 de procese verbale pentru comerțul stradal neautorizat. 

Mătușa Daria, din Criuleni, ne-a spus că este nevoită să vină o dată în săptămână în capitală și să vândă ceea ce are pe lângă casă. Pensia este mică și abia de-i ajunge pentru strictul necesar, așa că singura salvare este să vândă la colț de stradă.

„- Trăim două familii în ogradă. Tare greu trăim. Tare mult muncim. La cinci ne sculăm și la 11 ne culcăm.
 - Da poliția vă alungă des de aici?
 - Ne alungă, dar eu cu marfa mea nu pot să mă duc acolo, pentru că nu am tone, am două sticle de lapte și patru boțuri de brânză.
 - Dar ați încercat să faceți rost de un loc în piață?
 - Am încercat, dar numai bișnițari”.

Și pe Svetlana Dabija de la Criuleni am întâlnit-o în timp ce vindea la colț de stradă miez de nucă și porumb. Femeia zice că s-a interesat, dar cei din administrația Pieței Centrale i-au spus că nu sunt locuri disponibile în piață, așa că vinde pe unde ochește un loc liber pe marginea drumului.

„ Nu avem loc la piață. Da, iată venim și ne alungă poliția dintr-o parte în alta, dar eu lucrez pe deal hectare de pământ, dar trebuie să le plătesc. Iată vine aratul și nu avem cu ce plăti. Da își bat joc de noi. Da ar trebui să dea voie la țăranul de la sat, într-adevăr să le facă piață - piață agricolă, dar nu piață de chiloți și ce mai vând acolo”.

Iar mătușa Alexandra ne-a spus că locurile din piață care li se oferă sunt pe la colțuri, pe unde nu prea umblă cumpărătorii. Din stradă, însă, își vinde marfa mai repede și pleacă acasă, pentru că are mult de lucru.

„- N-avem loc în piață, de asta nu vindem acolo.
 - Nu este deloc loc în piață?
 - Este câte un loc acolo, unde sunt cartofi, unde nu sunt cumpărători. Noi vrem să vindem rapid, pentru că mai avem de lucru acasă. Venim cu o căldare și nu vindem, dar acolo au toane”.

Unii oameni care vindeau pe margine de drum au început să-și ascundă marfa, atunci când ne-au văzut că filmăm, știind că activitatea lor este ilegală.

„- Nu se vinde de ce.
 - Dar spuneți-ne, atunci de ce vindeți aici?”.

De cealaltă parte, administrația Pieței Centrale susține că au locuri disponibile pentru toți comercianții. Ba mai mult, ei precizează că, în fiecare zi, luptă cu cei ce vând în locurile neautorizate, în adiacentul pieței.

„ La sectorul fructe avem peste 200 de locuri libere, la sectorul legume - peste 100 de locuri libere. Costul unui loc este 14 lei pe zi”.

La rândul lor, responsabilii de la Agenția pentru Siguranța Alimentelor îndeamnă oamenii să cumpere produse doar din locuri autorizate, și nu din stradă, pentru a evita orice pericol pentru sănătate. 

„Comerțul stradal este un viciu, un comerț ilicit, din punct de vedere al siguranței producției și a sănătății consumatorilor. De aceea, mereu spunem că produsele alimentare trebuie comercializate numai din locuri autorizate, special pentru produse alimentare. Nu dă Doamne, dar consumul unui produs comercializat stradal poate să ducă și la deces”, a declarat șeful direcție Siguranța Alimentelor, ANSA, Sergiu Sârghi.

Deși în ultimii ani, numărul locurilor din piețele capitalei a fost crescut, unii vânzători continuă să comercializeze ilegal, în stradă. Iar asta în ciuda faptului că, cei care își scot marfa la colț de drum, pot fi penalizați cu amenzi de până la 1500 de lei.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

social

/VIDEO/ Interpreta Kătălina Rusu, însărcinată pentru a treia oară. „Este frumos, este o binecuvântare”

26 septembrie 2022, ora 18:13
Distribuie:

Interpreta Kătălina Rusu trăiește unul dintre cele mai frumoase momente din viața unei femei. Artista, mamă a două fete, este însărcinată pentru a treia oară și așteaptă încă o fetiță. 

Dezvăluirea a fost făcută în cadrul ediției de duminică, 25 septembrie, a emisiunii „Iubește Viața” la TV8. „Este frumos, este o binecuvântare când se întâmplă. Important e să fim sănătoase”, a spus Kătălina.

Cântăreața spune că deși diferența de vârstă dintre fetițele ei este mică, a treia sarcină a fost planificată, dar și că nu își mai dorește alți copii. „Ne oprim la trei copii”, a povestit Kătălina Rusu. 

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram