Război în Ucraina, ziua 224: Atac cu drone și ironia de la Londra. Putin a promulgat anexările, iar Zelenski cere tribunal special

externe

Comandanții regimentului Azov, duși în Turcia după eliberare: Vor rămâne acolo până la sfârșitul războiului

22 septembrie 2022, ora 13:30
Distribuie:

Cinci comandanți ai Regimentului Azov au fost eliberați din captivitate, după ce se predaseră la uzina Azovstal din Mariupol, după luni de lupte în care rușii n-au putut să o cucerească. Toți cinci au fost duși direct în Turcia, unde vor rămâne până la terminarea războiului, a anunțat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, scrie Libertatea.

„Pe lângă 200 de soldați, am mai eliberat cinci comandanți, pentru care a trebuit să luptăm cel mai mult, cel mai mult, cel mai greu. Au fost amenințați în cel mai crud mod. Cinci supereroi.”, a spus Zelenski. 

Este vorba despre Denis „Redis” Prokopenko, comandantul Regimentului Azov, Sviatoslav „Kalina” Ponomar, comandantul adjunct al Azov, Oleg Homenko, ofițer superior al Azov, Serghei „Volin” Volinskii, comandantul Brigăzii 36 Marină și Denis Șlege, comandantul brigăzii a 12-a a Universității de Stat din Novosibirsk. 

„În schimbul lor, am dat 55 dintre cei care nu merită nici milă, nici simpatie, nici vreun cuvânt. Cei care au luptat împotriva Ucrainei. Și cei care au trădat Ucraina. Cei de care cu siguranță nu avem nevoie.”, a spus Zelenski. 

Președintele a mai spus că Ucraina a convenit cu Turcia ca ofițerii Regimentului Azov eliberați să fie sub protecția personală a președintelui turc Recep Tayyip Erdogan până la sfârșitul războiului. 

„Am vorbit despre acest lucru cu președintele Erdogan, că cei cinci comandanți ai noștri, care sunt eliberați din captivitate, se vor afla în deplină siguranță, în condiții confortabile și sub patronajul personal al președintelui Turciei. Deocamdată până la sfârșitul războiului. Dar noi vom oferi familiilor lor oportunitatea de a-i vedea.”, a subliniat Zelenski.

Motivul pentru care comandanții Regimentului Azov au fost duși în Turcia și rămân acolo până se termină războiul nu a fost făcut public, dar se presupune că e vorba despre o condiție pusă de ruși ca aceștia să nu mai ia parte la ostilități până la terminarea lor.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

externe

Șeful diplomației europene: „Războiul a intrat într-o nouă fază. Ne aflăm în faţa unui scenariu înfricoşător”

Foto simbol
05 octombrie 2022, ora 14:17
Distribuie:

Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe, Josep Borrell, a avertizat miercuri, cinci octombrie, că războiul din Ucraina intră într-o nouă fază „periculoasă şi într-un scenariu înfricoşător” deoarece Rusia înregistrează eşecuri în conflictul convenţional şi ameninţă cu folosirea armelor nucleare, transmite Agerpres.

„Războiul a intrat într-o nouă fază. O fază fără îndoială periculoasă, pentru că ne aflăm în faţa unui scenariu înfricoşător, în privinţa căruia nu trebuie să închidem ochii”, a declarat Borrell într-o intervenţie în plenul Parlamentului European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg.

Şeful diplomaţiei europene a spus că veştile de pe câmpul de luptă „sunt bune pentru Ucraina, care reia ofensiva”. În schimb, a avertizat că acest conflict este „un război convenţional în care este implicată o putere nucleară, o putere nucleară care în acest moment înregistrează eşecuri în conflictul convenţional şi care ameninţă cu folosirea armei nucleare”.

„Este un scenariu cu siguranţă îngrijorător în care trebuie să demonstrăm că sprijinul nostru pentru Ucraina nu slăbeşte”, a insistat el.

Borrell a explicat că forţele ucrainene avansează pe trei fronturi, însă a amintit că Rusia „continuă să aibă superioritatea numerică şi superioritate de foc (...)”. Din acest motiv, Borrell a explicat că forţele ucrainene dezvoltă o tactică de luptă „extraordinar de agilă, de o inteligenţă ieşită din comun, înconjurând zonele forte ruse, creând 'insule' care ajung să fie distruse chiar de însăşi retragerea armatei ruse”, iar în acest fel ucrainenii „îşi limitează pierderile şi înaintează pe câmpul de operaţiuni într-o manieră pe care nimeni nu a putut-o anticipa”.

„Situaţia armatei ruse este foarte rea, între altele pentru că militarii ruşi nu ştiu la ce foloseşte acest război, iar cei 300.000 care vor fi scoşi din căminele lor pentru a fi duşi pe front vor înţelege cu atât mai puţin”, a apreciat şeful diplomaţiei europene.

Borrell a insistat că UE trebuie să facă „un efort diplomatic imens pentru a explica lumii care este scopul acestui război” şi a atras atenţia că războiul din Ucraina „nu se poate încheia din cauza oboselii lumii occidentale”.

„Preşedintele rus Vladimir Putin crede că democraţiile sunt slabe. Că populaţia nu suportă o iarnă friguroasă. Speră să vină Generalul Iarnă, care a salvat mereu în ultimul moment armata rusă”, a declarat Borrell, referindu-se la faptul că liderul de la Kremlin „aşteaptă ca frigul, întreruperile de livrări de gaz, preţurile mari şi temperaturile scăzute să ne mineze voinţa de a continua să sprijinim Ucraina”.

„Acum este momentul să le cerem europenilor să înţeleagă ce anume este în joc”, le-a transmis Borrell eurodeputaţilor.

În opinia sa, războiul „se poate încheia doar într-un mod în care să asigure pacea”, cu Ucraina recuperându-şi integritatea teritorială şi deplina suveranitate şi cu Rusia asumându-şi responsabilitatea politică şi morală, plătind pentru reconstrucţie şi răspunzând pentru crimele comise. 

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Război în Ucraina, ziua 224: Atac cu drone și ironia de la Londra. Putin a promulgat anexările, iar Zelenski anunţă succese

05 octombrie 2022, 14:10

Ucraina vrea să repornească reactoarele de la centrala Zaporojie: „Evaluăm toate riscurile”

05 octombrie 2022, 08:10

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram