Război în Ucraina, ziua 224: Atac cu drone și ironia de la Londra. Putin a promulgat anexările, iar Zelenski cere tribunal special

externe

Comandanții regimentului Azov, eliberați în schimbul oligarhului apropiat de Putin, Viktor Medvedciuk

22 septembrie 2022, ora 08:39
Distribuie:

Rusia și Ucraina au făcut miercuri seara un schimb de prizonieri care a implicat eliberarea comandanților regimentului Azov, capturați la uzina Azovstal din Mariupol, în schimbul lor fiind dat rușilor oligarhul ucrainean Viktor Medvedciuk, un apropiat al lui Putin, relatează Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU).

Schimbul de prizonieri a fost negociat de Turcia, după cum a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, și a implicat eliberarea din captivitate a 215 militari ucraineni, în schimbul a 55 de soldați ruși plus Medvedciuk. De asemenea, 10 cetățeni străini care au luptat de partea Ucrainei și au fost capturați au fost eliberați, scrie Libertatea.

„Astăzi avem 215 de vești bune. Aceasta este o victorie pentru țara noastră, pentru întreaga noastră societate și, cel mai important, pentru 215 familii care îi vor putea vedea pe cei dragi în siguranță”, a spus președintele Ucrainei. 

„Sunt 108 luptători din Regimentul Azov, un total de 188 de eroi de la Azovstal și Mariupol, 8 răniți în timpul atacului terorist rusesc de la Olenivka. În total 215 eroi, aceștia sunt soldați ai Gărzii Naționale, ai armatei noastre, marinei, grăniceri, polițiști, forțe de securitate, angajați SBU și alții”, a clarificat Zelenski identitățile celor eliberați. 

Președintele a menționat că prețuiește fiecare viață și se va face totul pentru a-i elibera pe toți cei care au rămas în captivitatea Rusiei. Zelenski a explicat apoi și predarea oligarhului Viktor Medvedciuk, pe care ucrainenii îl arestaseră și care e acuzat de înaltă trădare. Medvedciuk e un apropiat al lui Vladimir Putin.

„Am schimbat un servitor al Rusiei cu 200 de soldați. La început ni s-a oferit să primim 50 dintre oamenii noștri pentru cel care era în arestul SBU. Am vorbit, am insistat și numărul de 50 a crescut la 200. Cred că acesta este un rezultat bun. Nu a fost vorba că ne este milă de Medvedciuk. A trecut prin toate măsurile de investigație, Ucraina a primit de la el tot ce era necesar pentru a stabili adevărul în cadrul procesului penal care-l vizează.”, a explicat Zelenski. 

Printre militarii ucraineni eliberați acum în schimbul de prizonieri se numără și cinci comandanți ai Regimentului Azov, pe care rușii îl consideră unitate „nazistă”: Denis Prokopenko „Redis”, Sviatoslav Palamar „Kalina”, Serghei Volinski „Volina”, Denis Shlega și Oleg Homenko, toți fiind acum în Turcia, conform acordului de schimb de prizonieri. De asemenea, printre cei eliberați s-a numărat și Bogdan Krotevich, șeful Statului Major al Regimentului Azov. „Bogdan Krotevich Taurul se află în Ucraina împreună cu alți apărători reveniți acasă”, se arată în comunicatul SBU.

 

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

externe

Șeful diplomației europene: „Războiul a intrat într-o nouă fază. Ne aflăm în faţa unui scenariu înfricoşător”

Foto simbol
05 octombrie 2022, ora 14:17
Distribuie:

Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe, Josep Borrell, a avertizat miercuri, cinci octombrie, că războiul din Ucraina intră într-o nouă fază „periculoasă şi într-un scenariu înfricoşător” deoarece Rusia înregistrează eşecuri în conflictul convenţional şi ameninţă cu folosirea armelor nucleare, transmite Agerpres.

„Războiul a intrat într-o nouă fază. O fază fără îndoială periculoasă, pentru că ne aflăm în faţa unui scenariu înfricoşător, în privinţa căruia nu trebuie să închidem ochii”, a declarat Borrell într-o intervenţie în plenul Parlamentului European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg.

Şeful diplomaţiei europene a spus că veştile de pe câmpul de luptă „sunt bune pentru Ucraina, care reia ofensiva”. În schimb, a avertizat că acest conflict este „un război convenţional în care este implicată o putere nucleară, o putere nucleară care în acest moment înregistrează eşecuri în conflictul convenţional şi care ameninţă cu folosirea armei nucleare”.

„Este un scenariu cu siguranţă îngrijorător în care trebuie să demonstrăm că sprijinul nostru pentru Ucraina nu slăbeşte”, a insistat el.

Borrell a explicat că forţele ucrainene avansează pe trei fronturi, însă a amintit că Rusia „continuă să aibă superioritatea numerică şi superioritate de foc (...)”. Din acest motiv, Borrell a explicat că forţele ucrainene dezvoltă o tactică de luptă „extraordinar de agilă, de o inteligenţă ieşită din comun, înconjurând zonele forte ruse, creând 'insule' care ajung să fie distruse chiar de însăşi retragerea armatei ruse”, iar în acest fel ucrainenii „îşi limitează pierderile şi înaintează pe câmpul de operaţiuni într-o manieră pe care nimeni nu a putut-o anticipa”.

„Situaţia armatei ruse este foarte rea, între altele pentru că militarii ruşi nu ştiu la ce foloseşte acest război, iar cei 300.000 care vor fi scoşi din căminele lor pentru a fi duşi pe front vor înţelege cu atât mai puţin”, a apreciat şeful diplomaţiei europene.

Borrell a insistat că UE trebuie să facă „un efort diplomatic imens pentru a explica lumii care este scopul acestui război” şi a atras atenţia că războiul din Ucraina „nu se poate încheia din cauza oboselii lumii occidentale”.

„Preşedintele rus Vladimir Putin crede că democraţiile sunt slabe. Că populaţia nu suportă o iarnă friguroasă. Speră să vină Generalul Iarnă, care a salvat mereu în ultimul moment armata rusă”, a declarat Borrell, referindu-se la faptul că liderul de la Kremlin „aşteaptă ca frigul, întreruperile de livrări de gaz, preţurile mari şi temperaturile scăzute să ne mineze voinţa de a continua să sprijinim Ucraina”.

„Acum este momentul să le cerem europenilor să înţeleagă ce anume este în joc”, le-a transmis Borrell eurodeputaţilor.

În opinia sa, războiul „se poate încheia doar într-un mod în care să asigure pacea”, cu Ucraina recuperându-şi integritatea teritorială şi deplina suveranitate şi cu Rusia asumându-şi responsabilitatea politică şi morală, plătind pentru reconstrucţie şi răspunzând pentru crimele comise. 

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Război în Ucraina, ziua 224: Atac cu drone și ironia de la Londra. Putin a promulgat anexările, iar Zelenski anunţă succese

05 octombrie 2022, 14:10

Ucraina vrea să repornească reactoarele de la centrala Zaporojie: „Evaluăm toate riscurile”

05 octombrie 2022, 08:10

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram