/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 219: Putin anexează 4 regiuni, Zelenski cere aderarea la NATO, iar Arestovici are o prognoză

externe

Comisia Europeană cere sancționarea Ungariei: Propune blocarea a 7,5 milioane de euro din fondurile europene. Care e cauza

18 septembrie 2022, ora 14:30
Distribuie:

Într-o premieră la nivelul Uniunii Europene, executivul european a anunțat duminică, 18 septembrie, că propune blocarea a 65% din fondurile europene pe care le primește Ungaria prin trei programe operaționale din cadrul politicii de coeziune, echivalentul a 7,5 milioane de euro, din cauza corupției și a declinului democrației înregistrat la Budapesta, relatează Reuters, notează Libertatea.

„Este vorba despre încălcări ale statului de drept care compromit utilizarea și gestionarea fondurilor UE”, a declarat Comisarul UE pentru buget, Johannes Hahn. „Nu putem concluziona că bugetul UE este suficient protejat”. 

„Decizia de astăzi este o demonstrație clară a hotărârii Comisiei de a proteja bugetul UE și de a folosi toate instrumentele pe care le avem la dispoziție pentru a asigura acest obiectiv important”, a declarat comisarul Johannes Hahn, responsabil pentru buget și administrație, citat de Politico. Acesta a subliniat că decizia a fost luată în unanimitate de comisari în timpul reuniunii de duminică dimineaţa a Colegiului format din cei 27 de comisari europeni. 

Hahn a spus că Ungaria a promis că va lua măsuri pentru a rezolva îngrijorările Uniunii Europene, dar trebuie totuși ca promisiunile să fie transpuse în noi legi și acțiuni practice înainte ca blocul să fie liniștit.

Comisarul Johannes Hahn a subliniat că Budapesta a prezentat 17 măsuri de remediere a problemelor semnalate şi că acestea „ar trebui, în principiu, să fie capabile să abordeze problemele descrise în notificare”, inclusiv „neregulile sistematice” în procesul de achiziții publice, conflictul de interese din partea oficialilor guvernamentali și slăbiciunea în investigarea și urmărirea penală în cazurile privind fondurile UE. Potrivit oficialului european, termenul rămâne „foarte strâns”, iar o schimbare concretă ar presupune mai mult timp.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

externe

/VIDEO/ Vrea sau nu Putin să refacă URSS? Președintele rus: Conflictul din Ucraina „e rezultatul destrămării URSS”

30 septembrie 2022, ora 21:54
Distribuie:

Președintele rus Vladimir Putin a declarat vineri, 30 septembrie, că Rusia „nu are nevoie de renașterea URSS”, deși Ucraina a fost invadată, iar dimineață, a semnat anexarea a patru regiuni ucrainene în urma unor „referendumuri” condamnate de Kiev și Occident.

„Ultimii lideri ai Uniunii Sovietice, contrar voinței majorității, pur și simplu ne-au ruinat țara. Recunosc că nici nu au înțeles ce făceau și la ce consecințe avea să ducă. Dar nu mai contează, Uniunea Sovietică a dispărut, trecutul nu poate fi adus înapoi. Rusia nu are nevoie de renașterea URSS, nu ne străduim pentru asta. Dar nu există nimic mai puternic decât hotărârea oamenilor de a se întoarce la adevărata lor patrie istorică”, a declarat Putin, într-un discurs ținut la Kremlin în fața elitei politice ruse.

Pe 29 septembrie, în cadrul unei reuniuni cu oficiali din statele membre CSI, Putin a subliniat că războiul din Ucraina este unul dintre efectele destrămării URSS.

„Este suficient să observăm ceea ce se întâmplă în acest moment între Rusia și Ucraina, ceea ce se întâmplă la frontierele anumitor state din cadrul Comunității Statelor Independente. Toate aceste lucruri, desigur, sunt rezultatele destrămării Uniunii Sovietice”, a declarat Vladimir Putin, conform MediaFax.

TV8.md reamintește că Putin a semnat, pe 30 septembrie, tratatele de anexare a teritoriilor ucrainene: Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, marcând momentul printr-un discurs delirant, de peste 40 de minute, în care a acuzat Occidentul și Statele Unite că vor să transforme Rusia într-o colonie și a avertizat: „Ne vom apăra teritoriul prin toate mijloacele”.

Anexarea teritoriilor a fost condamnată de Republica Moldova, dar și de SUA, UE, NATO.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Rușii sărbătoresc anexarea teritoriilor ucrainene. Putin, prezent la concertul din Piața Roșie: „O zi istorică”

30 septembrie 2022, 20:09

NATO condamnă anexările: „Putin a eșuat total”. Ce spune Stoltenberg despre o posibilă aderare a Ucrainei la Alianță

30 septembrie 2022, 19:09

Sandu condamnă anexarea celor 4 teritorii ucrainene. „Sprijinul pentru suveranitatea și integritatea Ucrainei, neclintit”

30 septembrie 2022, 17:09

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram