Război în Ucraina, ziua 215: Avertisment din SUA, cozi la vamă și noi gropi comune. NATO are un răspuns în caz de atac nuclear

social

Consilierii PAS din CMC susțin că Ceban ar cheltui bani din Bugetul Civil pentru a se promova în politică

14 septembrie 2022, ora 13:35
Distribuie:

Președintele Fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) din Consiliul Municipal Chișinău (CMC) Roman Cojuhari și secretarul Dumitru Ivanov au depus un demers la Procuratura Generală în care îl acuză pe primarul Ion Ceban de depășirea atribuțiilor de serviciu și trafic de influență. Prin urmare, consilierii cer să fie analizate încălcările care s-ar fi comis în procesul de selecție și implementare a proiectelor din acest an de la Bugetul Civil 2022. 

Mai exact, consilierii susțin că Ion Ceban ar cheltuit bani publici din Bugetul Civil pentru promovarea sa în politică.

„Unele deprinderi ale lui Ivan Ceban nu au dispărut, una din ele este utilizarea resurselor administrative și a banilor publici în scop de partid. Ivan Ceban anunță o licitație pentru elaborarea unui regulament deja existent și cheltuie 400 de mii de lei. Astăzi, venim să mai demascăm o astfel de ilegalitate, despre cum Ivan Ceban vrea să utilizeze banii cetățenilor pentru a-și face PR politic. Vrea să utilizeze banii din bugetul civil care au fost utilizați pentru proiecte depuse de cetățeni, de locuitorii municipiului Chișinău, proiecte de infrastructură, iar astăzi ia bani din acest buget și le acordă media servită lui”, a declarat președintele fracțiunii.

Potrivit secretarului formațiunii, în acest an, concursul privind selectarea proiectelor a fost unul „mimat și făcut de dragul ochilor lumii, pentru ca să câștige campania electorală”.

„Au aplicat 28 de proiecte pentru a obține bugetul civil de la Primărie pentru infrastructură, dar și pentru alte activități, inclusiv culturale. Comisia a interpretat eronat regulamentul, autorii nu au fost chemați la Comisie. S-a dat 30 de mii de lei pentru microfoane, reclame pe paginile de socializare, pentru sondajele făcute în teritoriu. Soluția este să ne adresăm în instanțele de drept”, a declarat Dumitru Ivanov.

Prin urmare, consilierii susțin că au anexat și procesele verbale a grupului de lucru, iar participanți urmează să fie audiați.

De cealaltă parte, reprezentanții Primăriei ne-au declarat că a fost respectat regulamentul, iar fiecare proiect a fost analizat și votat în parte.

„Procedura bugetar participativă a fost făcută după regulamentul care este aprobat de CMC. Acolo sunt reprezentanții Primării și reprezentanții ONG-urilor. S-a discutat și s-a votat fiecare proiect în parte înainte de a fi respinse....Comisia le-a analiza pe toate și a venit cu proiectele care sunt inedite și care sunt conform regulamentului. Acele proiecte care nu se încadrează în regulamentul de bugetare participative ele au fost respinse”, a declarat pentru TV8.md Vasile Chirilescu, șeful Directia Relaţii Publice și Buget Civil.

Cât despre învinuirile care i se aduc lui Ceban, șeful Directia Relaţii Publice și Buget Civil ne-a comunicat că nu se poate expune.

Cele 10 proiecte care urmează a fi implementate pe parcursul anului curent sunt următoarele:

1.     Diseminarea informațiilor despre deciziile autorităților și problemele municipiului - buletine de știri locale la postul de radio Aquarelle 90,7 FM;

2.     Realizarea unor sondaje - cetățenii municipiului Chișinău despre principalele probleme și atitudinea lor față de ele;

3.     Transmisiuni video despre subiectele relevante locuitorilor capitalei, în cadrul programului Ora de live cu Traian;

4.     Amenajarea unui pavilion multifuncțional în Parcul Calea Orheiului;

5.     Implicarea cetățenilor în procesul decizional la nivel local - consultarea locuitorilor suburbiilor mun. Chișinău prin intermediului unui cercetări sociologice;

6.     Filmarea unui video promoțional „Chișinău - Orașul meu iubit";

7.     Crearea unui podcast „Chișinău LIVE", unde vor participa reprezentanții autorității publice locale, experți, activiști civici;

8.     Iluminarea unei alei cu panouri solare - „Green Light”;

9.     Crearea unei zone de agrement pentru tineri;

10.   Crearea unui Media Hub pentru realizarea emisiunilor pentru tineri; podcasturi; cursuri informative; sesiuni de informare.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

social

/VIDEO/ Interpreta Kătălina Rusu, însărcinată pentru a treia oară. „Este frumos, este o binecuvântare”

26 septembrie 2022, ora 18:13
Distribuie:

Interpreta Kătălina Rusu trăiește unul dintre cele mai frumoase momente din viața unei femei. Artista, mamă a două fete, este însărcinată pentru a treia oară și așteaptă încă o fetiță. 

Dezvăluirea a fost făcută în cadrul ediției de duminică, 25 septembrie, a emisiunii „Iubește Viața” la TV8. „Este frumos, este o binecuvântare când se întâmplă. Important e să fim sănătoase”, a spus Kătălina.

Cântăreața spune că deși diferența de vârstă dintre fetițele ei este mică, a treia sarcină a fost planificată, dar și că nu își mai dorește alți copii. „Ne oprim la trei copii”, a povestit Kătălina Rusu. 

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram