Război în Ucraina, ziua 222: Cameră de tortură și recruți beți. Avertizarea unui ex-șef CIA, dacă Rusia ar folosi bomba atomică

social

/VIDEO/ Consultanță juridică gratuită la Bălți: Sute de oameni beneficiază de serviciile Clinicii Juridice

15 septembrie 2022, ora 20:16
Distribuie:

Se confruntă cu probleme legate de moștenire, dreptul la proprietate, sau alte dificultăți de ordin juridic, dar nu știu cui să se adreseze și nu au nici bani, pentru a umbla pe drumuri. Este cazul a mii de oameni din țara noastră, care se frământă zilnic pentru a găsi o soluție. Locuitorii din nordul țării trebuie să știe, însă, că răspuns la multe întrebări pot găsi la Clinica Juridică din Bălți. Experții de acolo oferă doritorilor atât lecții publice și consultanță, cât și asistență juridică gratuită. Urmăriți un material realizat în cadrul Campaniei Naționale „Pentru o Justiție Sănătoasă”. 

Galina Hramova locuiește în satul Elizaveta din municipiul  Bălți. Femeia suferă de diabet zaharat, iar acum câțiva ani a rămas fără un picior. Deși este într-o situație grea, ea este cea care are grijă și de fratele său, care de la cinci ani, când a fost bătut de tatăl lor, a încetat să vorbească și are probleme grave de sănătate. Dar chiar și așa, femeia spune că nu-l simte ca pe o povară și, dimpotrivă, se ajută reciproc. 

„El de mic e cu mine. Eu trăiesc cu el de când avea cinci ani. Unde am fost eu, el peste tot a fost cu mine. Eu am fost căsătorită în Ucraina, apoi am venit și am făcut casă aici, am fost la muncă la Moscova.”

Femeia a încercat mai bine de un an să reperfecteze actele de tutelă pentru fratele său, care au expirat. Nu reușea însă, iar  în tot această perioadă bărbatul nu a mai primit nici alocația pentru dizabilitate, iar frica ei era că acesta ar putea fi dus la azil. 

„-El de ce nu putea primi alocația? - Că au zis că nu sunt în regulă actele și nu am tutelă pe el. El nu poate scrie, doar eu îl înțeleg și el pe mine mă înțelege.”

Situația Galinei Hramova și a fratelui său a ajuns în atenția Clinicii Juridice din Bălți, după ce echipa mobilă a asociației a mers în satul Elizaveta. Cazul a fost monitorizat de avocatul asociației, care, ulterior, a reprezentat în instanță această familie. 

„În cadrul asistenței juridice calificate am pregătit setul de acte pentru adresarea în instanța de judecată. Am solicitat efectuarea expertizei psihiatrice, e vorba de instituirea tutelei asupra fratelui doamnei care s-a adresat la noi pentru consultanță.” 

A fost nevoie de un șir de acte, pe care le-a perfectat avocatul asociației. Apoi a urmat adresarea în instanță, care i-a oferit dreptul de tutelă asupra fratelui său. Femeia le este foarte recunoscătoarel celor de la Clinica Juridică, dar și avocatului, care a ajutat-o să obțină actele gratuit. 

„Eu ieri am primit hotărârea asupra tutelei. - Și n-ați achitat bani avocatului? -Să-i dau bani? Nici într-un caz.”

Actele de tutelă, dreptul de proprietate sau contractele de vânzare-cumpărare sunt doar câteva dintre problemele cu care se adresează zilnic oamenii la Clinica Juridică din Bălți. Aici oamenilor li se oferă consultație și asistență juridică primară, dar și îndrumările necesare pentru ca cei care au nevoie, să poată beneficia de serviciile unui avocat de stat, în cazul persoanelor din grupurile vulnerabile. 
 

„Am consolidat eforturile locale și comunitare de a ajuta soluționarea problemelor juridice a persoanelor în special a celor aflați în localitățile rurale. Știm foarte bine că există probleme financiare și oamenii nu-și permit accesarea serviciilor.”

De cele mai multe ori oamenii nu știu ce spune legea și nici la cine ar putea să se adreseze după ajutor. Tocmai de aceea, pe lângă consultațiile juridice oferite în localități, Clinica Juridică din Bălți a organizat în acest an și o serie de evenimente de informare. Una din aceste întruniri a avut loc la biblioteca din localitatea Corlăteni din raionul Râșcani. 

„Am avut posibilitatea să informăm cetățeanul cum poate avea acces la informațiile din punct de vedere juridic. Știți cum la noi oamenii au o impresie că fără bani nu se face la noi nimic.” 

În ultimul an Clinica Juridică a ajutat sute de oameni, în cadrul Campaniei Naționale pentru o Justiție Sănătoasă. Asta înseamnă că toți au beneficiat de ajutor juridic gratuit, chiar la ei în localitate.
„În 10 localități rurale noi am realizat lecțiile publice, unde am informat oamenii despre un subiect juridic și apoi fiecare care a avut nevoie s-a adresat avocatului. Iar în 13 localități noi am realizat echipe mobile, doar asistență juridică. Lecția publică se desfășoară în bibliotecă, iar echipa mobilă când vin exclusiv juriștii și consultă.” 

Acest material este realizat în cadrul Campaniei Naționale pentru o Justiție Sănătoasă”.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

social

Procurorii au contestat la CSJ decizia prin care Petic a fost achitat pentru huliganism. „V-am rămas doar eu, huliganul de mine?”

03 octombrie 2022, ora 16:20
Distribuie:

Procurorii au contestat la Curtea Supremă de Justiției (CSJ) decizia prin care Curtea de Apel Cahul l-a achitat pe fostul polițist de frontieră, Gheorghe Petic, în dosarul pentru huliganism agravant. Contestația procurorilor a fost criticată de Petic. Ex-polițistul de frontieră acuză PG că încearcă să ducă în eroare CSJ-ul prin falsuri și îi acuză pe procurori că sunt o rușine a sistemului. 

„Băieții aceștia de la Procuratură fumează, pe bune fumează ceva tare. Credeam că s-au liniștit, dar nu vor, nu vor și gata...Voi ați găsit miliardul furat, spălătoria de bani, frauda bancară, dosarul Bahamas, autorii schemelor și v-am rămas doar eu, huliganul de mine”, scrie Gheorghe Petic pe Facebook.

Gheorghe Petic îl acuză pe șeful interimar al Procuraturii Generale, Dumitru Robu pentru că dosarul în care a fost recent achitat merge și la CSJ. 

„Domnule procuror general Dumitru Robu, liniștiți-vă cățeii! Pe mine nimic nu mă mai doare. Cu cât mai mult vă umflați în pene, domnilor procurori, cu atât Republica Moldova îmi va plăti prejudiciu mai mult. Și da, eu nu am practică de procuror, dar a citit argumentele lor și mi s-a făcut rușine. Domnilor, sunteți o rușine a justiției pentru că avem așa Procuratură. Ne batem și la Curtea Supremă de Justiție, încep iar a mă umple de adrenalină”, a mai scris Gheorghe Petic.

Am solicitat un comentariu de la procurorul general interimar la aceste acuzații. „Nu trebuie să ne supărăm pe persoanele care își expun părerea”, a spus Dumitru Robu. 

Nu am reușit să luăm legătura cu procurorul de caz Dumitru Calendari. 

Curtea de Apel Cahul a pronunțat luni, 22 august, decizia motivată în dosarul în care fostul polițist de frontieră, Gheorghe Petic, a fost achitat pentru huliganism agravant. Petic cere să îi fie achitate prejudicii morale și materiale în sumă de 800 de mii de lei. Fostul polițist de frontieră se declară totuși dispus să renunțe la acești bani doar dacă cei care au stat în spatele fabricării dosarelor sale vor fi pedepsiți.

„Domnule ministru Litvinenco (nr. Sergiu Litvinenco, ministrul Justiției), sunt gata să mă dezic public de prejudiciu, condiția rămâne aceeași; vreau capul celor care au fabricat aceste dosare și sunt în funcții, protejați de voi, actualul șef al Poliției din Ungheni, Victor Gavrilița...la fel vreau capul altui gunoi în epoleți, autorul operei fabricate a art. 287/3 Valentin Franț”, scrie Petic într-o postare pe Facebook. 

Gheorghe Petic a mai spus că, după achitare, vrea scuze publice. 

„Vreau scuze public, cât mai multe scuze, săptămâni la rând, să vuiască presa de dimineață până seara cu scuze aduse. Evident, povestea și acest dosar fabricat la comandă, de structurile de drept ale statului, va costa ca și cu povestea ,,violul” niște milioane, din păcate din buzunarul sărac al statului și nu din cel plin al bandiților în epoleți ce se fac autori”, menționează fostul polițist de frontieră. 

„Și aici povestea dosarelor penale s-a terminat, acuma se poate de trăit si de scris o carte. Mai departe viața mea o să mi-o dedic în totalmente unui singur lucru, celor care ați făcut rău o să vă întorc cu vârf și îndesat toate datoriile. Instanța s-a expus, dar nu m-am expus și eu”, mai scrie Gheorghe Petic.

Gheorghe Petic a fost învinuit că în toamna anului 2004, în timp ce se afla într-un bar dintr-o localitate din raionul Taraclia ar fi amenințat cu o armă asemănătoare cu un „Kalașnikov” o persoană din local. Ulterior, Petic ar fi ieșit afară și ar fi efectuat o împușcătură în roata din față a automobilului presupusei victime, continuând să o amenințe cu aplicarea violenței fizice. Ședințele de judecată au durat aproape doi ani, la Taraclia, iar multe dintre ele au tot fost amânate din diverse motive.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram