Război în Ucraina, ziua 222: Cameră de tortură și recruți beți. Avertizarea unui ex-șef CIA, dacă Rusia ar folosi bomba atomică

social

/VIDEO/ Diaspora nu uită de satul natal! Oamenii din Văsieni au colectat bani pentru a face un trotuar spre gimnaziu

13 septembrie 2022, ora 20:30
Distribuie:

Un trotuar nou-nouț va duce, în curând, spre Gimnaziul din Văsieni, raionul Ialoveni. Obișnuit la prima vedere, acesta este unic datorită faptului că a fost construit din banii donați de locuitorii satului, plecați la muncă peste hotare. Trotuarul, cu o lungime de circa 130 de metri, va fi dat în exploatare peste câteva zile, după ce, aproape 20 de ani, școlarii și profesorii au parcurs drumul spre școală prin gropi și noroi. În total, pentru materialele de construcție necesare, consătenii din diasporă au reușit să adune 40 de mii de lei, iar primăria Văsieni a asigurat tehnica necesară. Au făcut asta pentru ca și alți oameni să se inspire și, dacă au posibilitate, să investească în localitățile de baștină.

Până mai ieri, trotuarul din preajma gimnaziului Văsieni nu prea semăna a drum pentru pietoni. Directoarea instituției ne-a povestit că nu odată și-a stricat încălțămintea, mergând la serviciu prin gropi și noroi.

„Era cu gropi, cu mult noroi și pietre. Toate lumea se plângea că aveam niște condiții, care lasă de dorit pentru o instituție”, a declarat directoarea Gimnaziului Văsieni, Aurora Cotorobai.

Porțiunea de trotuar, cu o lungime de circa 130 de metri, fusese amenajată, ultima dată, în 1986. De atunci, potrivit primarul de Văsieni, nu a mai văzut strop de asfalt, chiar dacă se află în gestiunea Administrației de Stat a Drumurilor. Nu s-a reparat, deoarece nu sunt bani pentru asta, mai ales că nici drumul nu este într-o stare foarte bună, mai spune primarul. Într-un final, un grup de băștinași din satul Văsieni, raionul Ialoveni au decis să colecteze bani, pentru ca elevii din sat să poată merge la lecții în siguranță. Inițiativa aparține lui Constantin Curnic, plecat la muncă în Italia.

„Să criticăm cu toții putem, e cel mai ușor. Dați să începem să ne mobilizăm, să dăm impuls, să construim ceva cât de puțin. Pentru că uneori ne concentrăm pe ceva masiv, pe proiecte mari, dar ne scapă niște lucruri elementare”, a vorbit un băștinaș din Văsieni plecat în străinătate, Consantin Curnic.

Bărbatul mai spune că prin acest proiect vrea să inspire și alți oameni să investească în satele de baștină. Mai ales că se poate, dacă omul vrea. În total, sau mobilizat 16 persoane plecate în străinătate, care au donat în jur de 40 de mii de lei. Acum, urmându-le exemplul, alți consăteni de-ai lor vor să doneze bani, pentru ca teritoriul de lângă gimnaziu să fie amenajat și securizat:

„Banii sunt la o persoană care duce evidența. De exemplu, ieri când a fost adus pietrișul, a ieșit persoana. Cine a adus pietrișul i-a prezentat factura. Domnul a achitat tot, a scris în caiet. Se ține legătura”.

Lucrările au început ieri și se vor încheia în următoarele zile, în proces fiind antrenați câțiva voluntari din localitate. Toate materialele de construcție au fost cumpărate din banii colectați de diasporă, iar Primăria Văsieni a asigurat tehnica necesară, pentru amenajarea trotuarului.

„Ieri, am început lucrarea de decopertare a stratului vechi de asfalt și pietriș, care a fost anterior. S-a făcut amenajarea taluzului, am plasat piatra în acest taluz. Din păcate, astăzi, nu putem continua lucrările pentru că depindem de compactorul, care astăzi nu a putut să ne asigure lucrarea. Dar zilele următoare vom continua”, a declarat primarul satului Văsieni, Ialoveni, Sergiu Candu.

Totodată, trotuarul dar și parcul din fața școlii vor fi iluminate. Acest lucru sa oferit să-l facă un agent economic din sat. Nu este unicul proiect implementat la inițiativa diasporei. În următoarele zile, în preajma gimnaziului Văsieni vor fi instalate trei tomberoane moderne, cu inscripția hârtie, plastic și sticlă. Asta pentru a educa tânără generație și pentru a le explica o regulă simplă: prin sortarea deșeurilor, mediul înconjurător poate fi protejat și mai curat.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

social

Procurorii au contestat la CSJ decizia prin care Petic a fost achitat pentru huliganism. „V-am rămas doar eu, huliganul de mine?”

03 octombrie 2022, ora 16:20
Distribuie:

Procurorii au contestat la Curtea Supremă de Justiției (CSJ) decizia prin care Curtea de Apel Cahul l-a achitat pe fostul polițist de frontieră, Gheorghe Petic, în dosarul pentru huliganism agravant. Contestația procurorilor a fost criticată de Petic. Ex-polițistul de frontieră acuză PG că încearcă să ducă în eroare CSJ-ul prin falsuri și îi acuză pe procurori că sunt o rușine a sistemului. 

„Băieții aceștia de la Procuratură fumează, pe bune fumează ceva tare. Credeam că s-au liniștit, dar nu vor, nu vor și gata...Voi ați găsit miliardul furat, spălătoria de bani, frauda bancară, dosarul Bahamas, autorii schemelor și v-am rămas doar eu, huliganul de mine”, scrie Gheorghe Petic pe Facebook.

Gheorghe Petic îl acuză pe șeful interimar al Procuraturii Generale, Dumitru Robu pentru că dosarul în care a fost recent achitat merge și la CSJ. 

„Domnule procuror general Dumitru Robu, liniștiți-vă cățeii! Pe mine nimic nu mă mai doare. Cu cât mai mult vă umflați în pene, domnilor procurori, cu atât Republica Moldova îmi va plăti prejudiciu mai mult. Și da, eu nu am practică de procuror, dar a citit argumentele lor și mi s-a făcut rușine. Domnilor, sunteți o rușine a justiției pentru că avem așa Procuratură. Ne batem și la Curtea Supremă de Justiție, încep iar a mă umple de adrenalină”, a mai scris Gheorghe Petic.

Am solicitat un comentariu de la procurorul general interimar la aceste acuzații. „Nu trebuie să ne supărăm pe persoanele care își expun părerea”, a spus Dumitru Robu. 

Nu am reușit să luăm legătura cu procurorul de caz Dumitru Calendari. 

Curtea de Apel Cahul a pronunțat luni, 22 august, decizia motivată în dosarul în care fostul polițist de frontieră, Gheorghe Petic, a fost achitat pentru huliganism agravant. Petic cere să îi fie achitate prejudicii morale și materiale în sumă de 800 de mii de lei. Fostul polițist de frontieră se declară totuși dispus să renunțe la acești bani doar dacă cei care au stat în spatele fabricării dosarelor sale vor fi pedepsiți.

„Domnule ministru Litvinenco (nr. Sergiu Litvinenco, ministrul Justiției), sunt gata să mă dezic public de prejudiciu, condiția rămâne aceeași; vreau capul celor care au fabricat aceste dosare și sunt în funcții, protejați de voi, actualul șef al Poliției din Ungheni, Victor Gavrilița...la fel vreau capul altui gunoi în epoleți, autorul operei fabricate a art. 287/3 Valentin Franț”, scrie Petic într-o postare pe Facebook. 

Gheorghe Petic a mai spus că, după achitare, vrea scuze publice. 

„Vreau scuze public, cât mai multe scuze, săptămâni la rând, să vuiască presa de dimineață până seara cu scuze aduse. Evident, povestea și acest dosar fabricat la comandă, de structurile de drept ale statului, va costa ca și cu povestea ,,violul” niște milioane, din păcate din buzunarul sărac al statului și nu din cel plin al bandiților în epoleți ce se fac autori”, menționează fostul polițist de frontieră. 

„Și aici povestea dosarelor penale s-a terminat, acuma se poate de trăit si de scris o carte. Mai departe viața mea o să mi-o dedic în totalmente unui singur lucru, celor care ați făcut rău o să vă întorc cu vârf și îndesat toate datoriile. Instanța s-a expus, dar nu m-am expus și eu”, mai scrie Gheorghe Petic.

Gheorghe Petic a fost învinuit că în toamna anului 2004, în timp ce se afla într-un bar dintr-o localitate din raionul Taraclia ar fi amenințat cu o armă asemănătoare cu un „Kalașnikov” o persoană din local. Ulterior, Petic ar fi ieșit afară și ar fi efectuat o împușcătură în roata din față a automobilului presupusei victime, continuând să o amenințe cu aplicarea violenței fizice. Ședințele de judecată au durat aproape doi ani, la Taraclia, iar multe dintre ele au tot fost amânate din diverse motive.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram