Război în Ucraina, ziua 215: Avertisment din SUA, cozi la vamă și noi gropi comune. NATO are un răspuns în caz de atac nuclear

social

/DOC/ Cerere de amnistiere acceptată! Avocatul Valerian Mînzat, eliberat înainte de termen din închisoare

16 septembrie 2022, ora 17:58
Distribuie:

Condamnat la nouă ani de închisoare în 2015, avocatul-vedetă Valerian Mînzat a fost eliberat condiționat înainte de termen din Penitenciarul nr. 2 Lipcani, acolo unde își ispășea pedeapsa într-un dosar de escrocherie. Potrivit informațiilor prezentate pe portalul instanțelor, în urma deciziei magistraților de la Judecătoria Edineț, sediul Briceni, din 7 septembrie, solicitarea lui Valerian Mînzat privind amnistierea a fost admisă, scrie Ziarul de gardă.

La mijlocul lunii august, Curtea Supremă de Justiție a decis că Valerian Mînzat va sta la închisoare mai puțin decât a decis anterior instanța de judecată. Condamnat inițial la 11 ani de detenție, pentru luare de mită, escrocherie și trafic de influență, Mînzat urma să ispășească o pedeapsă de 9 ani de închisoare, așa cum a decis în 1 februarie 2022 Curtea de Apel. 

Avocatul-vedetă a cerut încă în februarie 2021 să fie eliberat din detenție. Prin avocații săi, acesta a depus o cerere de amnistie. După câteva ședințe, însă, cererea sa a fost respinsă, de instanța de la Briceni, iar după mai multe insistențe, instanța de judecată a admis într-un final solicitarea privind amnistierea.

În luna aprilie 2013, Mânzat a fost acuzat de procurori de înscenarea unui accident rutier în care s-ar fi produs în 2009, în urma căruia avocatul urma să încaseze peste trei sute de mii de lei de la o companie de asigurări. Potrivit procurorilor, în realitate accidentul rutier nici n-a avut loc. 

În primăvara anului 2018 pe numele lui Mînzat a fost pornit un alt dosar de escrocherie, în baza unei plângeri depuse de o locuitoare a municipiului Bălți. În cursul urmării penale, procurorii au stabilit că în vara anului 2016, prin înșelăciune și abuz de încredere, sub pretextul vânzării unei spălătorii auto din centrul Capitalei, Mînzat a dobândit de la victimă 61 de mii de euro. Imobilul în cauză nici măcar nu îi aparținea lui Mînzat, iar prejudiciul cauzat victimei nu a fost restituit. Mânzat își ispășește pedeapsa la Penitenciarul de la Lipcani. 

Valerian Mînzat s-a făcut remarcat în urmă cu mai mulți ani după ce i-a cumpărat soției sale, Cristina Furdui, un Porsche de 45 de mii de euro, afișând cadoul luxos pe rețelele sociale.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

social

Învinuiri reciproce între Primărie și Poliție pe subiectul încălcărilor admise de protestatarii din fața Parlamentului

26 septembrie 2022, ora 17:38
Distribuie:

Primarul Capitalei a venit cu o replică la sesizările repetate ale Poliției, cu privire la încălcările comise de protestatarii din scuarul Parlamentului. Oamenii legii au solicitat intervenția Capitalei în modificarea condițiilor de desfășurare a protestului. Edilul spune că sesizările Poliției sunt „provocări banale ce vin de la autoritățile centrale”.  Într-o postare pe Facebook, Ion Ceban scrie că se dorește ca responsabilitatea pentru încălcările din fața Parlamentului să fie pusă pe umerii Primăriei. 

 „Este grav faptul că autoritatea centrală se deghizează în tot felul de activişti şi oameni simpli, deşi în realitate, „spionii” sunt persoane care activează în organele de drept. Regretabil este că poliţiştii sunt provocaţi şi impuşi să intre în polemici cu protestatarii din faţa clădirii Parlamentului”, scrie edilul pe pagina sa de Facebook.

Ion Ceban îndeamnă angajații primăriei Chișinău, care sunt atacați de aşa-zişii „apărători ai puterii”, să nu se lase provocaţi. Referindu-se la solicitarea poliției cu privire la încălcările admise de protestatari, Ceban spune că Primăria nu poartă nicio vină. 

„Se dorește ca toată responsabilitatea pentru încălcările din faţa Parlamentului să fie puse pe umerii Primăriei Chişinău, ca anume noi să limităm libera exprimare și acțiunea de protest, ce de fapt se permite prin lege. Am văzut ieri tot felul de titluri că primarul permite protestul sau că primarul nu interzice. Voi, cei care cunoașteți buchea legii, este legea, sunt juriștii care s-au pronunțat”, mai scrie Ion Ceban.

Amintim, că, într-un comunicat de presă, Poliția anunță că a sesizat în repetate rânduri Primăria mun. Chișinău despre încălcările care le admit participanții la protestul din fața Legislativului. Totodată, oamenii legii reiterează că au solicitat Primăriei mun. Chișinău să intervină pentru a convinge protestatarii să respecte legislația și să-și modifice forma de desfășurare a întrunirii, locul și ora.

 „Cu părere de rău, nu s-a luat atitudine, iar participanții la protest admit în continuare nereguli, comportament antisocial,  blochează trecerea pentru pietoni pe trotuar, admit fumatul în locuri nepermise, aruncă deșeuri în locuri publice, acțiuni care contravin prevederilor Legii”, se spune în comunicatul MAI.

Circa 6.000 de persoane au participat la protestul organizat de Partidul Șor, anunță Poliția: Ce încălcări au depistat

25 septembrie 2022, 22:09

Poliția a sesizat Primăria Chișinău despre încălcările admise la protestul din fața Parlamentului: „Nu s-a luat atitudine”

25 septembrie 2022, 10:09

Aruncă deșeuri în locuri publice! Poliția semnalează „comportamente antisociale” ale protestatarilor din fața Parlamentului

20 septembrie 2022, 11:09

Poliția, la datorie în ziua protestului de duminică! Șoferii, îndemnați să evite circulația pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt

17 septembrie 2022, 14:09

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram