Război în Ucraina, ziua 224: Atac cu drone și ironia de la Londra. Putin a promulgat anexările, iar Zelenski cere tribunal special

politic

/DOC/ Rușii invită deputații Șor să discute un preț preferențial la gaz pentru raionul Orhei și reluarea exporturilor

16 septembrie 2022, ora 11:27
Distribuie:

După vizita deputaților Partidului Politic Șor la Moscova, acolo unde ar fi mers pentru a a-i convinge pe ruși să ofere raionului Orhei preț preferențial la gaz, dar și să reia exporturile agricole pentru fermierii din regiune, liderul fracțiunii, deputatul fugar Ilan Șor, se laudă că a primit o scrisoare semnată de președintele Comitetului pentru Relații Externe al Dumei de Stat, Leonid Sluțki, care îi invită pe deputați să continue discuțiile pe marginea acestor revendicări. 

În scrisoare, Sluțki scrie că „apreciază dorința deputaților de a ajuta populația să își rezolve problemele. Reprezentantul Dumei ruse spune că nu există un dialog cu puterea centrală de la Chișinău, este gata să analizeze solicitările deputaților PP Șor și ale autorităților locale de la Orhei. 

„Propun o întâlnire repetată cu deputații fracțiunii cu scopul de a examina problemele menționate și a crea o hartă a soluționării acestora”, a menționat Leonid Sluțki. 

Ilan Șor spune că deputații vor merge săptămâna viitoare din nou la Moscova, pentru negocieri. 

Am încercat să obținem comentarii de la Ministerul Agriculturii și de la Ministerul Infrastructurii. Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea nu ne-a răspuns la mesaje și apeluri, iar reprezentanții Ministerului Infrastructurii au precizat că nu vor face nicio declarație legată de acest subiect. 

TV8.md reamintește că vineri, 9 septembrie, o delegație din Republica Moldova din partea opoziției parlamentare a efectuat o vizită de lucru în Federația Rusă. Din ea au făcut parte reprezentații fracțiunii Partidului Șor: Reghina Apostolova și Petru Jardan, dar și deputatul PCRM Constantin Starîș.

Aceștia s-au întâlnit cu deputatul rus Dmitri Novikov, reprezentant al fracțiunii parlamentare a Partidului Comunist din Federația Rusă. Șefa statului, Maia Sandu a declarat la Новая неделя” cu Anatolie Golea, la TV8 că reprezentanții Partidului Politic Șor au mers recent în Rusia nu pentru a încerca să rezolve problemele cetățenilor, ci pentru a „vinde ideea de destabilizare” în Republica Moldova și a-i convinge pe cei de la Moscova că sunt un partid pro-rus. 

Șor, „gata să meargă pe jos la Moscova pentru binele cetățenilor”. Critici în adresa președintei: „Asta ar trebui să facă ea”

13 septembrie 2022, 17:09

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

politic

Platforma DA cere demisia lui Spînu! Reacția ministerului: „Decât să aruncăm cu pietre în fiecare, să contribuim cu toții”

05 octombrie 2022, ora 13:31
Distribuie:

Partidului Platforma Demnitate și Adevăr cere demisia ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. Anunțul a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă, în care au luat cuvânt mai mulți reprezentanți ai formațiunii. Președintele Platformei DA, Dinu Plîngău, susține că au fost comise greșeli lamentabile în gestiunea sectorului energetic și cere ca prim-ministra să înceapă procedurile de destituire din funcție a lui Andrei Spînu, odată ce „nu mai există loc unde nu a fost spusă o critică de modul în care a activat acest minister”.

„Sunt multe probleme și provocări pentru orice guvernare, în același timp constatăm anumite greșeli lamentabile în gestiunea sectorului energetic și nu vorbim doar la persoana lui Spînu, care este direct implicat în responsabilitatea domeniului respectiv, dar constatăm pe tot parcursul anului, începând din august 2021. Totul a început de la o echipă de negociatori, care nu a făcut față la capitolul profesionalism în negocierile directe cu Rusia. A doua problemă sunt însăși în prevederile contractuale și acordurile adiționale la acest contract, care la momentul de față ne fac foarte multe bătăi de cap”, a declarat Plîngău. 

Aici, președintele platformei DA s-a referit la 3 aspecte: 

„ - În primul rând vorbim despre plata în avans, este o prevedere care exista și în contractele anterioare, dar care în momentul de față este aplicată de către partea rusă atunci când vedem în fiecare lună acest șantaj - că Moldova să plătească în avans și de fiecare dată Guvernul scoate banii din bugetul public național pentru a ajutat Moldovagaz și mai puțin se ocupă de cum cetățenii fac față la prețurile exorbitante la energie. 

  - Al doilea aspect: Organizarea sau implementarea acestui audit vestit. În fiecare lună auzim justificări din partea Guvernului, în speță din partea ministrului responsabil, că peste o lună va fi audit, asta în condițiile că a trecut un an și nu vedem acest audit ... Vedem o gestiune foarte defectuoasă în speță față de angajamentele care și le-au asumat echipa de angajatori care au plecat in Rusia.

  - Și nu în ultimul rând, un aspect important ține de o prevedere contractuală care a fost foarte dur criticată de experții din domeniul energetic și economic, legată de regiunea transnistreană. Inclusiv contractele care au fost semnate anterior de alte guvernări prevedea o potențială datorie care venea pe umerii Moldovagaz și niciodată nu era recunoscută de Guvern. Este vorba de datoriile acumulate de agenții economici sau cetățenii care trăiesc în stânga Nistrului. Această prevedere a fost păstrată în actualul contract, inclusiv, obiecția principală este - de ce a fost lăsată această prevedere ori putem să ne trezim cu riscuri similare cu cele de plată în avans. Dacă până în prezent, autoritățile ruse nu solicitau de la  Moldovagaz să achite în avans gazul procurat așa cum îl solicită acum, la fel Federația Rusă poate solicita să fie achitate aceste datorii”, a precizat Dinu Plîngău.

Totodată, președintele Platformei DA susține că au fost multe soluții pentru a nu pleca capul în situația de față. 

„Dacă de fiecare dată ne plângem că Gazprom nu este un partener credibil, cel puțin Moldova trebuia să arate un partener credibil pentru potențialii parteneri din Occident. Nu a fost ajustat cadrul normativ la timp, astfel astăzi, când trecem la o formulă nouă de calcul la procurarea gazului, să nu plătim un preț exagerat, mai ales că ne așteaptă sezonul rece și nu toți vor putea face față facturilor”.

Contactată de echipa TV8.md, consiliera ministrului Andrei Spînu, Alina Merlici, a sugerat ca cei care vor să ajute, să vină direct cu recomandări către ministrul Andrei Spînu.

„Dacă ei vor să ajute țara aceasta, atunci haideți să contribuim cu toții și lasă să vină cu recomandări, care ar vrea ca Andrei Spînu să le implementeze, și atunci ar fi mai corect decât să aruncăm cu pietre în fiecare, haideți să fim mai maturi. Dacă se cred foarte profesioniști în domeniul acesta, lasă să vină cu recomandări. Noi am luat toate măsurile necesare, astfel încât să nu avem impedimente pe perioada de iarnă”, ne-a comunicat Alina Merlici.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram