Război în Ucraina, ziua 222: Atac la Zaporojie și recruți beți. Avertizarea unui ex-șef CIA, dacă Rusia ar folosi bomba atomică

social

/VIDEO/ Donatorii de sânge, mai puțini cu peste 50%. La Centrul Național de Transfuzie, numărul lor abia de ajunge la 100 pe zi

12 septembrie 2022, ora 19:00
Distribuie:

În ultimele două luni, a cam bătut vântul prin centrele de transfuzie a sângelui. Mai exact, numărul donatorilor s-a micșorat cu peste 50 la sută, față de perioada anterioară. Dacă în primăvară, la Centrul Național de Transfuzie veneau zilnic peste 150 de persoane, în iulie și august, dar și în septembrie, numărul lor abia de ajunge la 100 pe zi. Specialiștii trag un semnal de alarmă: numărul cererilor de transfuzie din partea spitalelor a crescut considerabil, iar rezervele de sânge se epuizează. În context, medicii le reamintesc oamenilor că, o donație de sânge poate salva trei vieți. 

„Dacă anterior, la nivel național, în fiecare zi donau sânge circa 400 de persoane zilnic, în lunile iulie și august a fost înregistrată o scădere cu circa 50 la sută. De exemplu, astăzi, la Centrul Național de Transfuzie a Sângelui, până la ora amiezii, au donat doar 40 de persoane”.

Șuiera vântul, azi dimineață, la Centrul Național de Transfuzie a Sângelui. Dacă acum câteva luni, aici veneau zilnic peste 150 de donatori, în ultimele zile, numărul lor abia de ajunge la 100, spune șefa instituției, Svetlana Cebotari. Deocamdată, Centrul face față provocării, din contul rezervelor acumulate, dar, în ultima perioadă, presiunea a mai crescut din cauza cererii sporite din partea spitalelor, care fac transfuzii. Prin urmare, la o nouă urgență, Centrul ar putea rămână fără rezerve:

„S-a micșorat acest număr de donator. Din contul stocurilor curente de diverse componente sangvine am reușit să facem față numărului sporit de solicitări din partea instituțiilor medico-sanitare, însă noi nu putem continua doar prin epuizarea stocului”.

Pentru a menține intacte rezervele necesare, șefa Centrului Național de Transfuzie a Sângelui îndemnă cât mai multă lume să doneze sânge, pentru a salva vieți. 

„Astăzi, la orele matinale, am fost anunțați că a fost un accident grav, la Briceni, la Florești este o pacientă foarte gravă, care necesită concentrat de plachete, la Institutul Oncologic, de asemenea, sunt necesități sporite pentru pacienți oncohematologici, la Spitalul Clinic Republican au fost asigurate toate intervențiile planice chirurgicale. Deci, consumul de sânge niciodată nu putem să îl stabilim.”

Donatorii care au venit azi la Centrul de Transfuzie din capitală ne-au spus că fac asta pentru a salva viața semenilor aflați pe pat de boală:

„- Sânge am donat de mai multe ori, plasmă deja a treia oară.
 - De ce veniți să donați?
 - Simplu, pentru că pot, sănătatea îmi permite și atunci de ce să nu ajut pe cineva?”.

„- Am fost în 2016 și am donat. După, nu am mai donat, iar acum am decis să revin din nou, adică să donez.
- Sunt foarte bine, adică la moment - perfect.
 - Prima dată când ați donat, v-ați simțit rău?
 - Nu, absolut”.

Oxana Mura activează în sistemul medical de 22 de ani, iar de mai bine de 11 ani donează sânge. Așa se simte bine și își poate ajuta dublu pacienții, mărturisește ea. Femeia spune că, mai devreme, a lucrat în sălile de operați, iar acolo a înțeles cât de mult au nevoie pacienții de sânge, plasmă și masă eritrocitară:

„- Deja de 34 de ori am donat sânge. Prima experiență de a dona sânge nu a fost în totalitate plăcută, m-am simțit rău, mi-am pierdut cunoștința, dar asta nu m-a speriat. După un timp, am donat din nou sânge și a fost fără consecințe”.

Și medicii de la Spitalul de Urgență îndemnă cetățenii să doneze sânge, pentru că, la moment, mulți pacienți au nevoie de sânge, pentru a supraviețui.

„ - În ultimul trimestru doar în urgențele majore, specialiștii noștri au salvat viața a 626 de pacienți, datorită celor 3307 de donatori, picurându-se 917 kg de sânge. De fapt, în urgențele majore, care sunt zilnic la noi, se folosesc cea mai mare cantitate de sânge - circa 75%”.

Anual, în medie, 65 de mii de moldoveni donează sânge, iar unii dintre ei - chiar o dată la două-trei luni. Deja ani la rând, numărul donatorilor rămâne aproape constant, arată datele Centrului Național de Transfuzie a Sângelui. Potrivit sursei citate, într-un an, la spitalele din toată țara sunt făcute peste 100 de mii de proceduri de transfuzia a sângelui la aproximativ 25 de mii de pacienți.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

social

Procurorii au contestat la CSJ decizia prin care Petic a fost achitat pentru huliganism. „V-am rămas doar eu, huliganul de mine?”

03 octombrie 2022, ora 16:20
Distribuie:

Procurorii au contestat la Curtea Supremă de Justiției (CSJ) decizia prin care Curtea de Apel Cahul l-a achitat pe fostul polițist de frontieră, Gheorghe Petic, în dosarul pentru huliganism agravant. Contestația procurorilor a fost criticată de Petic. Ex-polițistul de frontieră acuză PG că încearcă să ducă în eroare CSJ-ul prin falsuri și îi acuză pe procurori că sunt o rușine a sistemului. 

„Băieții aceștia de la Procuratură fumează, pe bune fumează ceva tare. Credeam că s-au liniștit, dar nu vor, nu vor și gata...Voi ați găsit miliardul furat, spălătoria de bani, frauda bancară, dosarul Bahamas, autorii schemelor și v-am rămas doar eu, huliganul de mine”, scrie Gheorghe Petic pe Facebook.

Gheorghe Petic îl acuză pe șeful interimar al Procuraturii Generale, Dumitru Robu pentru că dosarul în care a fost recent achitat merge și la CSJ. 

„Domnule procuror general Dumitru Robu, liniștiți-vă cățeii! Pe mine nimic nu mă mai doare. Cu cât mai mult vă umflați în pene, domnilor procurori, cu atât Republica Moldova îmi va plăti prejudiciu mai mult. Și da, eu nu am practică de procuror, dar a citit argumentele lor și mi s-a făcut rușine. Domnilor, sunteți o rușine a justiției pentru că avem așa Procuratură. Ne batem și la Curtea Supremă de Justiție, încep iar a mă umple de adrenalină”, a mai scris Gheorghe Petic.

Am solicitat un comentariu de la procurorul general interimar la aceste acuzații. „Nu trebuie să ne supărăm pe persoanele care își expun părerea”, a spus Dumitru Robu. 

Nu am reușit să luăm legătura cu procurorul de caz Dumitru Calendari. 

Curtea de Apel Cahul a pronunțat luni, 22 august, decizia motivată în dosarul în care fostul polițist de frontieră, Gheorghe Petic, a fost achitat pentru huliganism agravant. Petic cere să îi fie achitate prejudicii morale și materiale în sumă de 800 de mii de lei. Fostul polițist de frontieră se declară totuși dispus să renunțe la acești bani doar dacă cei care au stat în spatele fabricării dosarelor sale vor fi pedepsiți.

„Domnule ministru Litvinenco (nr. Sergiu Litvinenco, ministrul Justiției), sunt gata să mă dezic public de prejudiciu, condiția rămâne aceeași; vreau capul celor care au fabricat aceste dosare și sunt în funcții, protejați de voi, actualul șef al Poliției din Ungheni, Victor Gavrilița...la fel vreau capul altui gunoi în epoleți, autorul operei fabricate a art. 287/3 Valentin Franț”, scrie Petic într-o postare pe Facebook. 

Gheorghe Petic a mai spus că, după achitare, vrea scuze publice. 

„Vreau scuze public, cât mai multe scuze, săptămâni la rând, să vuiască presa de dimineață până seara cu scuze aduse. Evident, povestea și acest dosar fabricat la comandă, de structurile de drept ale statului, va costa ca și cu povestea ,,violul” niște milioane, din păcate din buzunarul sărac al statului și nu din cel plin al bandiților în epoleți ce se fac autori”, menționează fostul polițist de frontieră. 

„Și aici povestea dosarelor penale s-a terminat, acuma se poate de trăit si de scris o carte. Mai departe viața mea o să mi-o dedic în totalmente unui singur lucru, celor care ați făcut rău o să vă întorc cu vârf și îndesat toate datoriile. Instanța s-a expus, dar nu m-am expus și eu”, mai scrie Gheorghe Petic.

Gheorghe Petic a fost învinuit că în toamna anului 2004, în timp ce se afla într-un bar dintr-o localitate din raionul Taraclia ar fi amenințat cu o armă asemănătoare cu un „Kalașnikov” o persoană din local. Ulterior, Petic ar fi ieșit afară și ar fi efectuat o împușcătură în roata din față a automobilului presupusei victime, continuând să o amenințe cu aplicarea violenței fizice. Ședințele de judecată au durat aproape doi ani, la Taraclia, iar multe dintre ele au tot fost amânate din diverse motive.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram