Război în Ucraina, ziua 222: Cameră de tortură și recruți beți. Avertizarea unui ex-șef CIA, dacă Rusia ar folosi bomba atomică

politic

Dorința Tiraspolului de a obține independența regiunii, irealizabilă. Serebrian: „Aceste lucruri nu au cum să se întâmple”

13 septembrie 2022, ora 14:29
Distribuie:

Dorința pretinselor autorități de la Tiraspol de a obține independența regiunii separatiste este irealizabilă. Declarația a fost făcută într-un interviu pentru Europa Liberă, de vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian. Oficialul a mai spus că Chișinăul își dorește discuții cu Tiraspolul doar cu implicarea observatorilor, nu în format 1+1 și nici în cadrul unei trilaterale. 

„Din ce am văzut până acum, Tiraspolul insistă pe independență, pe încheierea unui acord de pace. Aceste lucruri nu au cum să se întâmple. Noi suntem deschiși pentru discuții, pentru un dialog referitor la un statut al acestei regiuni în conformitate cu deciziile luate până acum la ministeriale OSCE și rezoluțiile adoptate pe marginea acestui dosar, respectând principiul integrității teritoriale a Republicii Moldova. Nu poate fi vorba despre discuții despre altceva decât integritatea teritorială a Republicii Moldova și statutul acestei regiuni în componența Republicii Moldova”, a precizat Oleg Serebrian în interviu.

Potrivit vicepremierului, războiul din Ucraina a adus conflictul transnistrean în atenția internațională mai mult ca oricând. În opinia vicepremierului, și statutul de țară candidată pentru aderarea la UE, cu facilitățile economice de care va beneficia R. Moldova, vor determina locuitorii și oamenii de afaceri din regiune să se orienteze mai mult spre partea dreaptă a Nistrului.

Așa-zisele autorități din stânga Nistrului au declarat în repetate rânduri că regiunea își dorește independență. Cea mai recentă declarație în acest sens a fost făcută la începutul lunii septembrie, când Transnistria și-a sărbătorit 32 de ani de la autoproclamarea independenței. Pretinsul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski a spus atunci că „Transnistria va obține independență și recunoaștere internațională”.
 

Transnistria sărbătorește 32 de ani de la autoproclamarea independenței. Mesajul pretinsului lider de la Tiraspol

02 septembrie 2022, 15:09

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

politic

Maia Sandu a discutat cu președinta Parlamentului European: „Țara noastră va fi susținută în continuare”

03 octombrie 2022, ora 17:56
Distribuie:

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a discutat la telefon cu președinta Parlamentului European, Roberta Metsola. Potrivit unui comunicat remis de administrația prezidențială, una din probleme acre au fost discutate ține de situația energetică dificilă.

Totodată, cele două au discutat și despre consecințele economice ale războiului, dar și despre cum a afectat acest fapt populația.

Președinta a discutat cu Roberta Metsola și despre acțiunile pe care le întreprind autoritățile pentru a realiza angajamentele țării în procesul de aderare la Uniunea Europeană. 

„Președinta Maia Sandu a mulțumit pentru sprijinul oferit în ultimele luni de partenerii europeni și a exprimat încrederea că țara noastră va fi susținută în continuare pentru a face față crizei energetice fără precedent”, potrivit unui comunicat remis de Președinție.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram