Război în Ucraina, ziua 222: Atac la Zaporojie și recruți beți. Avertizarea unui ex-șef CIA, dacă Rusia ar folosi bomba atomică

economic

Dosarul „blanchetelor pentru pașapoarte”: Mandate de arest preventiv pe numele lui Zara, Plahotniuc, Andronachi și Vîlcu

13 septembrie 2022, ora 15:49
Distribuie:

Procuratura Anticorupție vine cu detalii în dosarul „blanchetelor pentru pașapoarte”. În privința a patru persoane, vizate în dosar, dar care nu s-au prezentat la audieri, procurorii anticorupție au înaintat demersuri în instanța de judecată, unde au solicitat aplicarea măsurii preventive sub formă de arest preventiv în contumacie, pe un termen de 30 zile. 

Este vorba despre Vladislav Zara, fost șef al Agenției Servicii Publice și beneficiarii efectivi a plăților achitate nejustificat, urmare a încheierii abuzive a unor acte juridice de către Agenția Servicii Publice, entitate succesoare a  Î.S. „CRIS REGISTRU” - Vladimir Plahotniuc, Vladimir Andronachi și Alexandru Vîlcu. La domiciliul ultimului, oamenii legii au făcut percheziții la începutul lunii mai. Astfel, în rezultatul examinării demersurilor înaintate de către procurorii anticorupție, pe parcursul zilelor de 09 septembrie 2022, și respectiv 12 septembrie 2022, magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana au emis mandate de arestare preventivă în privința celor patru persoane vizate supra, pe un termen de 30 zile. 

Subsidiar, în continuare procurorii urmează să întreprindă acțiunile suplimentare care se impun în vederea anunțării în căutare a persoanelor enunțate și asigurarea prezentării acestora la organul de urmărire penală.

Urmărirea penală pe acest caz, a fost pornită în data de 22 octombrie 2021 de către Procuratura Generală, pe faptul  abuzului de serviciu, săvârșit din interes material, de către factorii de decizie din cadrul Agenției Servicii Publice. Ulterior, în data de 5 aprilie 2022, Procuratura Anticorupție a mai pornit o cauză penală pe faptul abuzului de serviciu, săvârșit în interesul unui grup criminal organizat. Aceste cauze penale au fost conexate într-o procedură unică.

Licitația pentru achiziționarea blanchetelor pentru pașapoarte a fost anunțată în vara anului 2021. Aceasta a fost însă anulată în septembrie anul trecut. Licitația a fost subiect de investigație „Cutia Neagră Plus”.

Potrivit anchetei realizate de „Cutia Neagră PLUS”, compania „Garsu Pasaulis” ar fi fost favorizată în cadrul licitației. Echipa „Cutia Neagră PLUS” a ajuns în posesia unui aviz secret al SIS, prin care fostul premier Aureliu Ciocoi și directorul de atunci al ASP, Vladislav Zara au fost atenționați despre aceste pericole și au primit recomandări să anuleze licitația. 

SIS a aflat că doi angajați ai ASP, care ar fi participat la elaborarea caietului de sarcini și a specificațiilor tehnice cu acces limitat din cadrul actualei licitații, sunt plătiți de mai mulți ani de compania lituaniană „Garsu Pasaulis” pentru anumite servicii, ceea ce provoacă suspiciuni de corupție.

Potrivit notei SIS,  șeful adjunct al Direcției generale tehnologii informaționale a ASP, Andrei Tighinean, primește lunar aproape 600 de euro de la compania „Garsu Pasaulis”. Banii îi sunt transferați pe contul bancar personal începând cu anul 2014. În total, funcționarul ar fi încasat peste 50 de mii de euro de la firma lituaniană. Un alt angajat din Departamentul tehnologic al ASP primește lunar de la același agent economic sume cuprinse între 200 și 500 de euro sub formă de plată pentru servicii.

Licitația a fost reluată în data de 1 decembrie 2021. Valoarea estimativă a tenderului este de 427 de milioane de lei, mai exact, cu 71 de milioane mai puțin decât cea a licitației precedente, anulate în toamna anului trecut. 

La licitația de anul acesta, „Garsu Pasaulis” , vizată în ancheta „Cutia Neagră PLUS”, a propus o ofertă de aproape 177 de milioane de lei. Asta în timp ce potrivit ofertei de la tenderul de anul trecut, oferta companiaei lituaniene era de 498,356,865.92 de lei pentru livrarea a 1,5 milioane de blanchete pentru documentele moldovenilor.

„Garsu Pasaulis” a câștigat deja de două ori licitațiile pentru livrarea blanchetelor pentru acte, organizată de ASP și furnizează blanchete pentru actele emise în R. Moldova din  anul 2014.

Dosarul blanchetelor pentru pașapoarte: „Au fost aplicate sechestre pe 49 de bunuri imobile ale învinuiților”

22 iunie 2022, 09:06

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

economic

Termoelectrica a inițiat procedura de achiziționare a 154 de mii de tone de păcură: Când încep negocierile directe

03 octombrie 2022, ora 17:18
Distribuie:

S.A Termoelectrica, principalul producător de energie electrică și termică anunță inițierea procedurii de cumpărare a 154 de mii de tone de păcură, prin negocieri directe. Astfel, compania invită agenții economici să participe la procedura de achiziție.

Potrivit unui comunicat remis, negocierile directe se vor desfășura joi, 6 octombrie, ora 10.00, la sediul Termoelectrica S.A., strada Tudor Vladimirescu 6, cu participarea în calitate de membri ai grupului de lucru reprezentanți ai societății civile și specialiști în domeniul energetic.

Pe 13 septembrie, TV8.md a scris că și companiile din România vor putea participa la licitațiile organizate de întreprinderea Termoelectrica pentru achiziția de păcură. Anunțul a fost făcut de prim-ministra Natalia Gavrilița, după întâlnirea de la București, cu omologul său Nicolae Ciucă. 

Ulterior, pe 26 septembrie, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a anunțat că pregătirile pentru iarna care vine au început. Mai exact, autoritățile au adus în țară primele cisterne cu păcură. 

Asta după ce Comisia pentru Situații Excepționale (CSE), a decis ca „Termoelectrica” să cumpere pentru sezonul de încălzire 2022-2023 până la 190 de mii de tone de păcură.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale anunță că primele cisterne cu păcură pentru sezonul rece au intrat în țară

26 septembrie 2022, 12:09

CSE, noi decizii pentru iarnă: Termoelectrica va putea cumpăra păcură în regim de urgență pentru asigurarea rezervei minime

09 august 2022, 08:08

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram