Război în Ucraina, ziua 225: Bombardamente devastatoare la Zaporojie. Zelenski anunță noi localităţi eliberate

politic

Eurodeputatul Mureșan spune că negocierile de aderare a R. Moldova la UE ar putea începe anul viitor

20 septembrie 2022, ora 14:35
Distribuie:

Deși Republica Moldova și Ucraina au primit împreună statut de țări candidate la aderare, procesul integrării pe calea europeană nu va fi unul similar pentru ambele state. O spune europarlamentarul român Siegfried Mureșan, potrivit căruia dacă Republica Moldova va progresa în implementarea reformelor, chiar anul viitor ar putea începe negocierile de aderare. Potrivit oficialului european, dacă Republica Moldova va reuși să se dezvolte și să se modernizeze, parcursul său european nu va depinde de evoluțiile din Ucraina, notează IPN.

În data de 23 iunie Republica Moldova și Ucraina au primit din partea Consiliului European statutul de țări candidate la aderare, iar Georgiei i-a fost recunoscută perspectiva de aderare. Europarlamentarul român Siegfried Mureșan spune că acum ritmul aderării Republicii Moldova la UE depinde de ritmul reformelor.

„Fiecare stat va face progrese conform propriilor merite. Indiferent de situația din Ucraina, dacă Republica Moldova se reformează, va avea câștig de cauză. Și invers. Dacă în Republica Moldova vor veni la guvernare oameni politici așa cum au fost în trecut care nu-și respectă angajamentele și încearcă să inducă în eroare partenerii Republicii Moldova, nu va exista încredere și ritmul aderării va fi încetinit. Dacă Republica Moldova va face progrese mai repede decât Ucraina, nu va fi ținută pe loc de Ucraina”, a spus Siegfried Mureșan în cadrul unui interviu la Radio Moldova.

Mai mult, oficialul spune că statutul de țară candidată a fost obținut într-un timp record, fapt ce demonstrează că, dacă există voință politică la Chișinău și Bruxelles, eurointegrarea Republicii Moldova poate avea loc cu pași rapizi. Prioritatea autorităților de la Chișinău trebuie să fie implementarea reformelor recomandate de Comisia Europeană, spune Siegfried Mureșan. Domeniile vizate sunt justiția, combaterea corupției și crimei organizate, dezoligarhizarea, reforma administrației publice și a serviciilor publice, managementul finanțelor publice, consolidarea rolului societății civile în procesele decizionale și protejarea drepturilor omului.

„Pe subiectul recomandărilor Uniunii Europene există progrese. Autoritățile Republicii Moldova au adoptat un plan de acțiuni, când și cum vor implementa aceste reforme. De implementarea acestor reforme va depinde cum ne vom mișca spre următoarele etape. Comisia Europeană va trebui să facă un raport și ulterior se vor putea deschide negocierile de aderare. Deci, totul depinde de modul în care începe implementarea reformelor recomandate de Comisia Europeană. Este posibil să începem negocierile anul următor, dar nu e esențial. Esențial este să fie implementate reformele și să ne ajutăm reciproc mai ales în situații de criză, energetică, umanitară, astfel îmbunătățind viața oamenilor”, a mai spus oficialul european.

Cu referire la protestele din ultima perioadă organizate în Republica Moldova, europarlamentarul spune că cei care incită la astfel de manifestații au demonstrat că nu au soluții pentru țară. Potrivit demnitarului de la Bruxelles, „aceste proteste nu sunt organice, naturale, oamenii sunt incitați, împinși să iasă, puțini”.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

politic

/VIDEO/ Caraman acuză PAS că nu își respectă promisiunile. Grosu: „Ce înseamnă un om motivat financiar de bandiți”

06 octombrie 2022, ora 13:18
Distribuie:

Schimb de replici în Parlament, după ce deputata Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Diana Caraman, a ținut un discurs la tribuna Parlamentului și a acuzat Guvernare că nu își respectă promisiunile. Ba mai mult, aceasta s-a plâns și de faptul că deputaților din opoziție li s-ar îngrădi dreptul la exprimarea opiniei.

„Ați ținut discursuri înflăcărate despre cum nu veți permite violența fizică în familie și asupra femeilor. Frumos ar fi dacă acești „luptători” demonstrau asta prin fapte și nu doar prin cuvinte. După părerea mea, toți au uitat de cuvintele lor chiar a doua zi. Mai mult, colegii mei, inclusiv deputatele nu au fost supuse doar odată atacurilor verbale din partea unor deputați.

În timpul ședințelor plenare, folosesc statutul lor și nu ne dau dreptul la replică, ne deconectează microfoanele și foarte dezgustător comentează întrebările și discursurile noastre. Prin aceste acțiuni în privința noastră, demonstrează nivelul lor de educație, demnitate și bărbăție”, a declarat deputata.

Nemulțumită de faptul că majoritatea parlamentară ar putea vota proiectul de lege ce prevede ca hărțuirea și victimizarea să fie pedepsite contravențional, deputata a declarat că „aceasta este o încercare de a distruge moral societate”, iar prin această inițiativă legislativă „homosexualii nu vor fi pedepsiți pentru acțiunile violente”.

În urma discursului ținut de Diana Caraman, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat că acesta este un exemplu de „om motivat financiar de bandiți”.

„Ce înseamnă un om plătit. Venit, citit, plecat. Da, ce înseamnă un om motivat financiar de bandiți mai ales. Asta e...”, a declarat spicherul Igor Grosu.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram