Război în Ucraina, ziua 215: Avertisment din SUA, cozi la vamă și noi gropi comune. NATO are un răspuns în caz de atac nuclear

politic

Fac front comun pentru a scăpa țara de o „criză generată artificial”: Pro Moldova și PACE vor să-și „asume guvernarea”

12 septembrie 2022, ora 19:11
Distribuie:

Partidul Pro Moldova anunță că va fonda, împreună cu Partidul Acasă Construim Europa (PACE) grupuri de lucru comune pentru a alcătui „un plan de acțiuni anticriză” și să-și „asume guvernarea”. Acestea au dat start consultărilor și cheamă la dialog partidele politice din opoziție pentru a identifica soluții, pentru că în opinia lor, Republica Moldova s-ar afla într-o „criză generată artificial”.

„Aflându-ne cu toții în vremuri de impas și crize în toate sectoarele țării, Partidul Politic Pro Moldova împreună cu Partidul Politic PACE au dat startul consultărilor și chemării la dialog a partidelor politice din opoziție pentru a identifica soluțiile aplicabile zilei de azi, odată cu eșecurile guvernării PAS la care asistăm cu toții. 

Din punct de vedere economic, acest Guvern a creat un deficit bugetar record până acum, o inflație de nerefăcut, un mecanism sentință cetățenilor pentru livrările gazelor naturale. Astfel, în reuniunea tematică inter-pardică au fost identificate sectorial soluții pentru domeniul energetic, agricol-alimentar, financiar, industrial, și au fost constatate resursele nevalorificate ce pot relansa economia Republicii Moldova. 

Acest lucru face o dată în plus să asigurăm procesul de întărire a zonei Centru politice, cu perspectiva menținerii parcursului european și imperativul demers de aderare la UE”, se arată într-un comunicat al Partidului Pro Moldova.

„Am hotărât să fondăm grupuri de lucru comune, care să descrie detaliat planul de acțiuni anticriză și să ne asumăm guvernarea - chiar dacă este cea mai complicată criză generată artificial vreodată”, mai scrie în comunicat.

TV8.md reamintește că fostul șef adjunct al Inspectoratului General al Poliției, liderul Partidului Politic PACE, Gheorghe Cavcaliuc, a anunțat formarea unui guvern „din umbră”. Cavcaliuc, care a fugit anul trecut din țară și s-ar afla de atunci la Londra, susține că Guvernul reprezintă forțele de opoziție din țară.

În cadrul Guvernului din umbră, dar și al unui viitor Executiv, Gheorghe Cavcaliuc se vede vicepremier și ministru al Afacerilor Interne. 

La sfârșitul lunii decembrie anul trecut, Cavcaliuc, a fost dat în căutare de Interpol pentru arest și extrădare, după ce autoritățile din Chișinău au înaintat o solicitare în acest sens către Organizaţia Internaţională a Poliţiei Criminale Interpol din Lyon, Franța. Ulterior, în data de 17 ianuarie 2022, Procuratura a fost informată, prin intermediul Biroului Interpol de la Chișinău, referitor la blocarea căutării învinuitului, fiind invocat articolul 3 al Constituției Interpol, care interzice organizației să întreprindă orice intervenție sau activități cu caracter politic, militar, religios sau rasial.

Partidul Politic Pro Moldova și-a început activitatea în iunie 2020, fiind fondată de fostul democrat, Andrian Candu. În 2021, acesta s-a retras de la conducerea partidului, Boris Foca îndeplinind funcția de președinte interimar.

Formațiunea nu a participat la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

politic

Dodon, convins că nu există probe în dosarul Energocom: „Toată învinuirea se bazează pe un aviz originalul căruia nu există”

26 septembrie 2022, ora 17:31
Distribuie:

Fostul șef de stat, Igor Dodon, învinuit în dosarul Energocom, este convins că procurorii nu dețin probe pertinente. Ex-președintele susține că avocații săi vor solicita ca dosarul să fie făcut public.

„Dacă faci atâta gălăgie, trebuie să ai ceva. Toată învinuirea lor se bazează pe un aviz originalul căruia nu există. În Ministerul Economiei de pe atunci așa document nu există, originalul nu este și avem tot dreptul să considerăm că a fost un aviz falsificat. Alte dovezi nu au”, a declarat Igor Dodon. 

„Nicio probă pertinentă nu am văzut...O să cer să fie public dosarul și noi o să îl publicăm pentru că el trebuie să fie public, pentru a vedea cine sunt cei care ar putea fi trași la răspundere”, a adăugat Dodon. 

Expertul în energetică, Sergiu Tofilat, cel care a scos la iveală schema Energocom susține la rândul său că toate probele sunt publice de 4-5 ani. 

„Toată investigația a fost făcută încă în 2008, noi cu colegii am făcut o solicitare la ANRE să ne dea cine a furnizat energie în 2008. Am acumulat probe și am depus denunț la PA”, a spus Tofilat. 

„Probele pe care le avem noi, sunt prezentate în instanțe, considerăm că avem suficiente probe. Ce se incriminează a fost mediatizat în comunicatul PG”, a menționat procurorul Ion Crihan. 

Igor Dodon s-a prezentat luni, 26 septembrie, în fața judecătorilor Judecătoriei Buiucani în dosarul Energocom în care are statut de învinuit. Ședința a fost amânată după ce unul dintre judecătorii din complet nu a fost prezent, aflându-se într-o deplasare de serviciu. Anterior, magistratul a depus la CSM o cerere în care a declarat abținere, însă CSM nu i-a dat curs. 

Cauza penală în care învinuirea adusă fostului șef de stat se referă la acțiunile acestuia în perioada anilor 2008-2009, atunci când a deținut funcția de prim-viceprim-ministru, ministru al economiei și comerțului, va fi examinată de judecătoarea Angela Catană.

pe 9 septembrie, Procuratura Generală a trimis în judecată dosarul „Energocom”, în care este vizat Igor Dodon, pentru examinarea în fond. În cadrul acestui dosar penal, fostului șef de stat i se incriminează săvârșirea infracțiunii de depășire a atribuțiilor de serviciu, de o persoană cu funcție de demnitate publică, în interesul unui grup criminal organizat.

Mai exact, Dodon este învinuit că, din poziția pe care o avea la acel moment, deținând funcția de Prim-viceprim-ministru, ministru al economiei și comerțului, în perioada lunii mai 2008 a semnat avizul care a favorizat încheierea de către directorul general al SA „Energocom” cu o companie străină din Ungaria, a unui contract privind procurarea energiei electrice pentru Republica Moldova, în volum de 2 320 000 000 kw/h, pentru perioada lunilor mai 2008 - iunie 2009, contrar prevederilor legale ce viza la acel moment activitatea autorității publice centrale de administrare a energeticii în persoana Ministerului Economiei și Comerțului și în special atribuțiile funcționale al Ministrului Economiei și Comerțului.

Astfel, potrivit prevederilor contractului încheiat cu compania străină prețul energiei electrice pentru perioada lunilor mai-septembrie 2008 inclusiv, a constituit 0,053 dolari SUA pentru 1 kw/h, și respectiv de 0,058 dolari SUA pentru 1 kw/h pentru energia electrică livrată în perioada de timp cuprinsă între lunile octombrie 2008 – iunie 2009 inclusiv, deși SA „Energocom” avea deja negociate și încheiate două contracte de furnizare a energiei electrice la un preț mai ieftin cu 29%.

Urmare a acțiunilor nominalizate, statului în persoana SA ,,Energocom”, i-au fost cauzate daune în proporții deosebit de mari în valoare de 11 927 173 de dolari SUA, echivalentul a 123 957 916 lei, mijloace bănești care au fost transferate ulterior pe conturile unor companii off-shore.

Potrivit procurorilor, aceste acțiuni au dus la majorarea tarifelor la energia electrică, afectând drepturilor consumatorilor finali, cetățeni ai Republicii Moldova.

În prezent, socialistul Igor Dodon se află în arest la domiciliul, asta după ce pe 29 august, magistrații Curții de Apel au respins recursul avocaților privind anularea măsurii preventive de arest la domiciliu. Fostul președinte este cercetat penal pentru corupere activă, acceptarea finanțării partidului politic, trădare de patrie și îmbogățire ilicită.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram