Război în Ucraina, ziua 224: Atac cu drone și ironia de la Londra. Putin a promulgat anexările, iar Zelenski cere tribunal special

social

Fântânile din țară sunt în proporție de 97% poluate. Apa conține mulți nitrați și chiar bacterii intestinale periculoase

15 septembrie 2022, ora 13:45
Distribuie:

Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică, prin intermediul Centrelor de Sănătate Publică teritoriale, monitorizează calitatea apei potabile în conformitate cu prevederile actelor normative în vigoare. O deosebită atenţie se acordă evaluării riscurilor pentru sănătatea publică, condiţionată de accesul la apa de calitate.

„Conform datelor obținute în urma monitorizării calității apei potabile pe parcursul anului 2021, fântânile publice din țară, în proporție de 97%, nu corespund normelor sanitare. Probele cercetate au fost neconforme după conţinutul sporit de nitraţi, fier, fluor, dar și unii parametrii microbiologici, cum ar fi Escherichia Coli și enterococii intestinali”, se rată în raportul ANSP.

Rezultatele încercărilor de laborator relevă că ponderea probelor prelevate din apeductele rurale neconforme Normelor sanitare la parametrii chimici a constituit, în anul 2021 — 60% la parametrii chimici, comparativ cu anul 2020 – 57,7% şi cu anul 2019 – 58,7% şi 30% la parametrii microbiologici, comparativ cu anul 2020 — 37% şi cu anul 2019 – 31%.

Cea mai bună este situația în raioanele Ialoveni, Basarabeasca și Vulcănești, unde nu a fost constată prezența în exces a poluanţilor chimici, în raioanele Anenii – Noi, Drochia, Teleneşti, Ungheni, apa este mai poluată, comparativ cu alte raioane ale ţării, în special la conţinutul de nitraţi.

Calitatea apei potabile din sistemul centralizat de alimentare cu apă potabilă din apeductele urbane se caracterizează prin următoarele valori comparative cu anii precedenți: la parametrii chimici — ponderea probelor neconforme Normelor sanitare a constituit, în anul 2021 — 16%, anul 2020 — 17,7% şi anul 2019 – 13%, la parametrii chimici şi la parametrii microbiologici — 7%, în 2020 — 32% şi 2019 — 20,7%.

Urmare analizelor efectuate, specialiștii în sănătate publică recomandă utilizarea apei potabile livrate în mod centralizat, prin intermediul apeductelor, întrucât aceasta este mai sigură.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

social

Start audierilor pentru un fotoliu la CSM: Cine sunt primii candidați și când vor fi intervievați

05 octombrie 2022, ora 11:52
Distribuie:

A fost stabilită data când vor avea loc primele audieri pentru un fotoliu în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Prin urmare, primii trei candidați la funcția de membru în CSM vor fi audiați public pe data de șapte octombrie, începând cu ora 10:00.

„Din motive de sănătate publică, admiterea reprezentanților mass-media și a publicului la audieri va fi limitată la 20 de persoane, iar lista participanților va fi stabilită în funcție de succesiunea notificărilor primite de Secretariat și luând în considerare interesul public”, informează Comisia Pre-Vetting.

Primii trei candidați sunt: Livia Mitrofan, Maria Frunze și Ioana Chironeț.

Livia Mitrofan: Potrivit magistrat.md, pe 31 martie 2016 a absolvit cursurile de formare inițială a candidaților la funcția de judecător, obținând media generală 9,51. Tot în acest an a lucrat în calitate de asistent judiciar al grefei Curţii Supreme de Justiţie. 

Pe 2 mai 2017 Consiliul Superior al Magistraturii a propus Preşedintelui Republicii Moldova numirea acesteia în funcția de judecător la Judecătoria Chișinău, pe un termen de 5 ani. Ulterior, pe 30 iunie 2017, a fost numită în funcția de judecător la Judecătoria Chișinău pe un termen de cinci ani.

Maria Frunze:  A absolvit cursurile de formare iniţială a candidaţilor la funcţia de judecător obţinînd media generală (nota) 9,75. A activat în calitate de asistent judiciar la Curtea de Apel Chișinău, ulterior a fost transferată în funcţie de asistent judiciar în cadrul aceleaşi instanţe. În anul 2017 a fost numită în funcția de judecător la Judecătoria Chișinău, pe un termen de cinci ani

Chironeț Ioana: A absolvit  Institutul Naţional al Justiţiei. În anul 2018 a fost numită șef adjunct al Direcției documentare și analiza statisticii judiciare, Departamentul de administrare judecătorească de pe lângă Ministerul Justiției, ulterior a activat în calitate de șefă a secretariatului CSM.

În anul 2015 a fost numită  în funcţia de judecător la Judecătoria Ciocana, mun. Chişinău, pe un termen de 5 ani. În iulie 2020, plenul Consiliului Superior al Magistraturii a propus Președintelui Republicii Moldova numirea judecătoarei de la Judecătoria Chișinău, în funcția de judecător, până la atingerea plafonului de vârstă, iar pe 12 august 2020, prin decretul președintelui a fost numită în funcția de judecător, până la atingerea plafonului de vârstă.

În urma audierilor, Comisia își va anunța concluziile. Dacă averile celor 24 nu sunt justificate de venituri obținute legal, sau dacă aceștia au legături apropiate cu persoane din sistemul de justiție, vor fi descalificați și nu vor putea deveni membri ai CSM.

Până acum, trei candidați nu au promovat concursul pentru un loc în CSM. Printre acestea se numărăr și judecătoarea de la Strășeni, Iana Talmaci, care s-a retras din concurs

Anterior, magistratul Gheorghe Bălan nu a depus în termen declarația de avere și interese personale pentru ultimii cinci ani. Motivele invocate de judecător au fost „volumul excesiv de muncă”.

A urmat judecătorul Dumitru Pușca, care la fel s-a retras din concurs.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Comisia Pre-Vetting: Judecătoarea Iana Talmaci nu a promovat concursul de evaluare a integrității

27 septembrie 2022, 11:09

Un alt pretendent, la un fotoliu în CSM, nu a trecut de pre-vetting: Cine este acesta și de ce nu a promovat concursul

16 septembrie 2022, 22:09

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram