Război în Ucraina, ziua 215: Avertisment din SUA, cozi la vamă și noi gropi comune. NATO are un răspuns în caz de atac nuclear

economic

Fermierii anunță proteste pentru data de 20 septembrie. „Agricultorii deja sunt sub presiunea enormă a creditorilor”

13 septembrie 2022, ora 16:01
Distribuie:

Consiliile de administrare ale Federației Naționale a Fermierilor și Asociației Forța Fermierilor anunță proteste pentru data de 20 septembrie. Decizia fost luată în cadrul unei ședințe comune, după ce prim-ministra Natalia Gavrilița nu a dat curs invitației agricultorilor de a organiza o întâlnire pe problema situației din domeniu.  

La aceeași ședință, membrii Consiliilor de administrare ale Federației naționale a Fermierilor și Asociației Forța Fermierilor au reconfirmat situația foarte gravă a agricultorilor, afectați de secetă, embargoul rusesc, scumpirile la resursele necesare producerii agricole și prețurile derizorii la producția agricolă.

„Agricultorii deja sunt sub presiunea enormă a creditorilor, în special a  băncilor și furnizorilor de inputuri, care încearcă să preia producția agricolă în contul datoriilor la prețuri mizere. Totodată, din septembrie tradițional crește povară fiscală asupra agricultorilor. În aceste condiții pentru foarte mulți fermieri mici și mijlocii este extrem de greu de supraviețuit și de efectuat măcar la nivelul minimal lucrările agricole de toamnă. Se așteaptă falimentul masiv al producătorilor agricoli din sate și preluarea terenurilor de către agroholdinguri”, se arată într-un comunicat, emis de cele două federații de fermieri. 

Totodată, fermierii se declară nemulțumiți că „Prim-ministra ignoră cras agricultorii și evită orice dialog cu organizațiile noastre”. Ei mai afirmă că promisiunile publice inițiale ale ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare nu au fost realizate și discuția de două luni pe platforma ministerială pe aceste subiecte a eșuat. 

„Reiterăm că mai multe revendicări ale fermierilor nu necesită alocări financiare din bugetul de stat”, spun membrii federațiilor de fermieri.

Agricultorii anunță că protestul din 20 septembrie va fi unul economic și pașnic în mai multe raioane. 

„Categoric nu vom accepta nici o încercare din partea unor partide sau grupări politico-criminale să folosească acest protest în scopuri meschine politice. Protestul este DEPOLITIZAT și orice tentativă de deturnare a manifestațiilor va fi imediat denunțată și curmată. Mai mult ca atât, suntem deschiși pentru dialog cu autoritățile și suntem disponibili pentru discuții în orice zi cu doamna Prim-ministră sau doamna Președinte”, se mai arată în comunicat.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

economic

Sandu spune că nu există certitudinea că Gazprom va respecta contractul. „Vom pune în aplicare celelalte planuri”

26 septembrie 2022, ora 12:15
Distribuie:

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu spune că în prezent, nu există certitudinea că Gazprom va respecta contractul cu Moldovagaz. În acest caz, autoritățile au un plan. 

„În cazul în care Gazprom nu nu își va îndeplini obligațiile contractuale, avem anumite rezerve pentru luna octombrie. Ulterior, vom pune în aplicare celelalte planuri, pe care le-am elaborat pentru un asemenea scenariu”, a subliniat președinta.

Șefa statului a dat asigurări că cetățenii vor avea sprijin și în această iarnă pentru achitarea facturilor.

 

Sandu vorbește despre tentative de destabilizare a situației în țară: „Am recomandat aplicarea sancțiunilor mai dure”

26 septembrie 2022, 11:09

Președinta, despre riscul ca Rusia să folosească arme nucleare: „Puțin probabil, dar nu imposibil”

26 septembrie 2022, 11:09

Moldovenii care luptă de partea Rusiei în războiul din Ucraina ar putea rămâne fără cetățenie. Sandu: „Există risc de mobilizare”

26 septembrie 2022, 10:09

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram