Război în Ucraina, ziua 222: Cameră de tortură și recruți beți. Avertizarea unui ex-șef CIA, dacă Rusia ar folosi bomba atomică

economic

Fermierii ies marți cu tractoarele în stradă. „Protestul va fi organizat regional cu un număr limitat de tehnică”

19 septembrie 2022, ora 14:08
Distribuie:

Asociația „Forța Fermierilor” reconfirmă protestul anunțat pentru marți 20 septembrie. Fermierii declară că manifestația va fi una economică de avertizare, la care vor participa agricultorii cu tehnică și utilaj agricole din doar câteva raioane.

„În situația în care la moment este în toi recoltarea culturilor de grupa a doua, precum și a fructelor și strugurilor, după consultări democratice cu organizațiile teritoriale, Asociația Forța Fermierilor a decis că protestul va fi organizat zonal, în căteva regiuni și cu staționarea unui număr limitat de unități de tehnică și utilaj agricole”, precizează agricultorii.

Potrivit agricultorilor, revendicările au rămas aceleași și au fost formulate reieșind din „condițiile când sectorul agrar este profund afectat concomitent de secetă, embargoul rusesc, scumpirile exorbitante la resursele necesare producerii agricole și prețurile derizorii la materia primă”. Ei cer: 

1.    amânarea plăților scadente față de creditori fără calcularea penalităților pentru agricultorii afectați (cu excepția plăților de arendă pentru terenuri agricole);

2.    utilizarea unor instrumente fiscale în vederea sprijinirii producătorilor agricoli afectați, în special acordarea dreptului de utilizare a TVA din cont pentru achitarea impozitelor și contribuțiilor;

3.    adresarea către partenerii externi pentru identificarea resurselor financiare în scopul achitării compensațiilor fermierilor afectați.

Asociația „Forța Fermierilor” afirmă că, în pofida unor declarații din partea demnitarilor de stat și înțelegerilor verbale, problemele nu au fost rezolvate. În același timp, declară fermierii, prim-ministra, Natalia Gavrilița, timp de o lună refuză să discute subiectele respective cu reprezentanții organizațiilor de agricultori. 

„Pe acest fundal, fermierii deja sunt presați financiar de băncile și furnizorii de inputuri, precum și de inspectoratul fiscal, ceea ce va periclita enorm procesul efectuării lucrărilor agricole de toamnă/primăvară și sporește semnificativ riscul falimentării miilor de fermieri mici și mijlocii din satele noastre”, menționează Asociația „Forța Fermierilor”.

Fermierii speră că după protestul din 20 septembrie se va produce un progres real în realizarea revendicărilor. 

„În cazul în care semnalul nostru nu va fi auzit de autoritățile abilitate, ne rezervăm dreptul pentru alte acțiuni de protest, inclusiv cu deplasarea tehnicii agricole în capitală”, mai afirmă agricultorii.

Anterior și Federaţia Naţională a Fermierilor anunțase că vor protesta pe data de 20 septembrie. Între timp, membrii organizației au renunţat la manifestație.

Anterior, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea a declarat în repetate rânduri că,  echipa de la minister este preocupată de găsirea soluțiilor pentru reducerea impactului, a consecințelor crizelor existente asupra producătorilor agricoli. 

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

politic

/VIDEO/ Din ce bani participă Ceban la evenimente peste hotare. „Din contul alocațiilor părții primitoare”. Ceban nu a oferit cifre exacte

03 octombrie 2022, ora 17:52
Distribuie:

Deși azi dimineață, la ședința operativă a Primăriei, urmau să fie prezentate mai multe rapoarte la diferite subiectele ce țin de problemele capitalei, edilul Ion Ceban a monopolizat întrunirea pentru o jumătate de oră. El a lăudat proiectele implementate de Primăria Chișinău, după care a adus o serie de critici în adresa presei și s-a arătat supărat că mass-media nu a reflectat Forumul Economic, organizat zilele trecute de municipalitate. Ceban a comentat și o solicitare a TV8 care, acum două săptămâni, a cerut autorităților locale să afle din ce bani primarul participă la tot felul de evenimente peste hotarele țării.

„Foarte des aceeași mass-medie, super independentă, liberă și nesilită de nimeni, tot întreabă diferite lucruri. Unele mai stranii ca altele, dar desigur o să răspundem la aceste întrebări. Ultimele au venit de exemplu, despre câți bani cheltuim pe una sau alta, deplasări de serviciu”.

De fapt, primarul Ion Ceban s-a referit la o solicitare expediată de TV8, acum două săptămâni, în adresa Primăriei Chișinău. Atunci am cerut responsabililor să ne spună ce cheltuieli a suportat instituția pentru toate deplasările primarului general peste hotarele țării, inclusiv cele la festivaluri. Deși, nu am primit, deocamdată, un răspuns în scris, Ion Ceban a decis să comenteze subiectul la ședința operativă a Primăriei.

 „Primarul a fost din contul alocațiilor părții primitoare, la invitație. De exemplu, cum sunt țările Qatar, Strasbourg. Am astăzi o deplasare la un comitet al Națiunilor Unite, unde vom vorbi despre mai multe subiecte. Tot ei achită”, a declarat primarul capitalei, la ședința operativă a Primăriei.

Ion Ceban nu a oferit cifre exacte, motivând că datele ne vor fi transmise ulterior. Nici purtătorul de cuvânt al Primăriei, Vasile Chirilescu nu ne-a răspuns deocamdată. În schimb, Ceban a vorbit în cifre despre deplasările peste hotare a celor de la autoritatea centrală. „În total, am numărat peste 20 de milioane de lei deplasări, fără Președinție. Vă rog când o să publicați a Primăriei, să le publicați și cele a Președinției”, a menționat Ceban.

În ultimele luni, primarul s-a lăudat mai des cu deplasările peste hotare și participările mai multe festivaluri. La mijlocul lunii septembrie, Ion Ceban a avut o întrevedere cu mai mulți oficiali din Qatar. Iar mai devreme a participat la festivalul Zilele Chișinăului organizate la Piatra Neamț, Alba-Iulia și alte localități din România. 

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram