Război în Ucraina, ziua 224: Atac cu drone și ironia de la Londra. Putin a promulgat anexările, iar Zelenski cere tribunal special

comerciale

/VIDEO/ Forumul justiției, la Chișinău: Actualele soluții de reformă, dezbătute de experți

15 septembrie 2022, ora 22:40
Distribuie:

Cea de-a patra ediție a Forumului Reformarea justiției și combaterea corupției a început, astăzi, în capitală. Politicieni, actori din sectorul justiției și parteneri de dezvoltare au discutat despre prioritățile domeniului, probleme cu care se confruntă sistemul, dar și actualele soluții pentru o reformă viabilă. Evenimentul a început cu un mesaj din partea Maiei Sandu, în care președinta a subliniat importanța Reformei în Justiție.

„Reforma Justiției, în opinia mea, este în continuare elementul-cheie al transformărilor prin care trebuie să trecem. De succesul acestei reforme depinde, dacă vom reuși să readucem încrederea cetățenilor în stat”, a declarat președinta Republicii Moldova, Maia Sandu.

Forumul se desfășoară într-un moment de cotitură pentru țara noastră. Statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană vine la pachet cu o listă de măsuri, care trebuie întreprinse de țara noastră, inclusiv în domeniul justiției, fapt despre care au discutat, astăzi, participanții la eveniment.

„Cinci din cele nouă condiții impuse Republicii Moldova, pentru a deschide negocierile de aderare, vizează justiția. Acestea se referă nu doar la modificare de legi, ci și la schimbare de practici”, a menționat președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Vladislav Gribincea.

Deși reforma Justiției a început, lucrurile se mișcă greu, recunosc unii actori politici, care au criticat sistemul judecătoresc. Pe de altă parte, ei au remarcat unele „progrese” și au menționat că, în următoarea perioadă, vor avea loc schimbări importante.

„Sistemul recunoaștem că nu este curățat în totalitate. Din păcate, încă, sunt mulți judecători, procurori, care n-ar trebui să fie în sistem”, a declarat ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco.

„Eu am exprimat mai devreme, în discursul meu, speranța că vom avea un nou CSM și un nou CSP, mă refer funcțional, până la sfârșitul acestui an”, a vorbit președinta Republicii Moldova, Maia Sandu.

În lupta cu corupția și în calea noastră spre parcursul european suntem susținuți de partenerii internaționali, care au îndemnat autoritățile și responsabilii din justiție să persevereze pe calea reformelor.

„Reforma Justiției este una foarte importantă și, pentru prima dată după mult timp de inacțiune, Moldova s-a apucat serios de reformă”, menționat Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon.

„Este o listă lungă de lucruri pe care Republica Moldova trebuie să le implementeze în calitate de candidat la aderarea la Uniunea Europeană, deoarece acesta este un pas, pentru a deveni țară membră UE”, a declarat Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jenis Mazeiks. 

Evaluarea externă a justiției și reforma Curții Supreme de Justiție este un alt subiect, care a fost dezbătut de participanții la Forum.

„Reforma Curții Supreme de Justiție este una extrem de importantă și îndemnul meu ar fi să nu ne grăbim, să fie dezbătut mai intens, mai multe argumente și să se ajungă la un consens larg”, a conchis Judecătorul, Asociația Judecătorilor din Moldova, Alexandru Spoială.

Cea de-a doua parte a Forumului va avea loc mâine, iar pe agenda discuțiilor se regăsesc subiecte precum investigarea marilor corupți și sancționarea eficientă a acestora. Evenimentul este organizat de Centrul de
Resurse Juridice din Moldova.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

comerciale

Gala Fermierilor 2022: Cei mai buni agricultori au fost premiați pentru rezultate remarcabile (P)

05 octombrie 2022, ora 14:27
Distribuie:

Rezultatele remarcabile, performanța și inovația agricultorilor din Republica Moldova au fost premiate în cadrul celei de a treia ediții a Galei Fermierilor. Acest eveniment unic întrunește fermierii din țară, autoritățile responsabile și agenții economici, pentru a discuta despre provocările și soluțiile de dezvoltare în domeniul agriculturii, dar și noile oportunități de pe piața din Republica Moldova. Evenimentul a fost organizat de către PRIAevents, sub egida Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) în parteneriat cu Kaufland Moldova.

Agricultura este cel mai important domeniu din economia Republicii Moldova și de buna ei funcționare depinde nu doar bunăstarea țării, dar și securitatea alimentară a societății. Organizarea și susținerea unor astfel de evenimente reprezintă o apreciere a rezultatelor obținute de fermieri în pofida provocărilor existente în acest domeniu.

O dinamică pozitivă poate fi remarcată în activitatea fermierilor din țară care continuă să se dezvolte și să integreze în munca lor inovații și soluții de optimizare, care le permite să obțină produse calitative, la costuri mai mici. De asemenea, modernizarea agriculturii și extinderea exportului pe alte piețe, le permite agricultorilor să creeze noi locuri de muncă, bine plătite, aici, acasă.

În discursul său din cadrul evenimentului, Oana Lungu, Directorul de Achiziții, Kaufland România și Moldova a remarcat progresele rapide pe care le face agricultura din Moldova, menționând că listarea produselor locale este o prioritate pentru companie:

„Gala Fermierilor din Republica Moldova este un eveniment benefic și pentru noi retailerii, dar și pentru furnizori, pentru că astfel se creează oportunități de noi parteneriate. Căutăm în mod activ furnizori noi, îmbunătățim sortimentul, pentru că suntem conștienți de faptul că clienții noștri se schimbă, astfel și preferințele lor se schimbă. Creștem permanent numărul furnizorilor, iar în fiecare portofoliu pe care ni-l prezintă, încercăm să căutăm oportunități noi. Vreau să vă spun că de fiecare dată vorbim cu mândrie despre tot ce este produs în Moldova”.

În cadrul evenimentului, fermieri moldoveni, alături de reprezentanții autorităților responsabile și mai mulți agenți economici, și-au dat întâlnire în cadrului unui panel de discuții. Subiectul de bază al acestor dezbateri a fost, “cum fermierii din Republica Moldova își pot crește afacerile?”.

După un bilanț al anului 2021 și o constatare a realităților din 2022, toți participanții la discuție au evidențiat provocările la care trebuie să facă față agricultura moldovenească și au încercat împreună să găsească soluții pe termen scurt, mediu și lung.

Kaufland continuă să fie un partener de încredere pentru furnizorii și producătorii din Republica Moldova. În august 2020, Kaufland a lansat campania „Produs de acasă. Proaspăt din Moldova” care are drept scop susținerea și promovarea producătorilor locali.

(P) Acest material este un articol comercial și nu prezintă punctul de vedere al redacției TV8. Instituția nu poartă responsabilitate pentru conținutul textului de mai sus.

Campania „Implicare prin reciclare”: Concurs de desene de la AVI Moldova cu suportul Kaufland Moldova (P)

04 octombrie 2022, 13:10

Kaufland: Lucrare unică în Republica Moldova! Restaurarea mozaicului „Arta” la Teatrul de Operă și Balet (P)

07 septembrie 2022, 14:09

Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram