Război în Ucraina, ziua 225: Bombardamente devastatoare la Zaporojie. Zelenski anunță noi localităţi eliberate

politic

/VIDEO/ Forumul justiției, la Chișinău: Corupția din sistem, cea mai periculoasă din Moldova

16 septembrie 2022, ora 20:44
Distribuie:

Corupția din justiție este cea mai periculoasă din Moldova. Declarația a fost făcută, astăzi, de șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, care a participat la lucrările celei de-a patra ediții a Forumului Reformarea Justiției și Combaterea Corupției. Evenimentul a fost organizat de Centrul de Resurse Juridice din Moldova, iar la dezbateri au luat parte juriști, politicieni și reprezentanți ai societății civile. Vorbitorii au subliniat necesitatea identificării celor mai stringente probleme din justiție, dar mai ales, căile de soluționare a acestora.

„Corupția din sistemul de justiție e cea mai periculoasă corupție pe care o avem în țară, în acest moment”, a declarat șefa Procuraturii Anticorupție.

Deși proaspăt numită în funcția șefă a Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin și-a creat deja o impresie generală despre sistemul de justiție din Republica Moldova. Prezentă la lucrările Forumului Reformarea Justiției și Combaterea Corupției ea a punctat prioritățile în procesul de eradicare a acestui flagel:

„Eu înțeleg ce înseamnă transparența în sistemul de justiție și asta nu există în Republica Moldova”.

„Eu vreau să fac tot ce-i posibil ca instituția Procuratura Anticorupție să fie mai transparentă în toate deciziile noastre și asta o să-i ajute pe cei din sistem, inclusiv judecători, procurori, avocați care-s oameni cinstiți”.

La rândul său, directorul CNA, Iulian Rusu, a menționat că în interiorul instituției pe care o conduce au început deja anumite procese de curățare de persoane toxice, dar provocările sunt mult mai mari:

„În primul rând este vorba despre concentrarea eforturilor”.

„Într-al doilea rând, o mare provocare este să obținem în termen util informația din afara țării, pentru ca să ne putem structura bine dosarul și un al treilea aspect ține de aplicarea eficientă a sechestrelor pe proprietăți”.

Iar odată identificate, soluțiile trebuie aplicate și în practică. Totodată, autoritățile și responsabilii din justiție trebuie să persevereze pe calea reformelor, ne-a declarat președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Vladislav Gribincea:

„Noi avem nevoie de garanții că procurorii nu vor abuza și că judecătorii nu vor interpreta tendențios legea. De asemenea, avem nevoie de o simplificare a procedurilor așa încât să ușurăm lucrul procurorilor și ofițerilor de urmărire penală”.

Sancționarea eficientă a corupției a fost subiect separat pentru una dintre sesiunile acestui Forum. Deși legislația din Moldova prevede pedepse dure pentru acte de corupție, în realitate, pedepsele care se aplică sunt destul de blânde, consideră Olesea Stamate, președinta Comisiei parlamentare juridică, numiri și imunități:

„Sancțiunea trebuie să doară”.

„Cele mai eficiente sancțiuni împotriva infractorilor de corupție sunt cele de averi, confiscarea averii și amenzi foarte dure”.

„Unu este că legea permite această marjă de discreție, deci sunt mai multe instrumente legale care permit acest lucru - că e prima dată, că se aplică alte modalități de diminuare a pedepsei sau de aplicare a pedepsei condiționate și, de asemenea, faptul că judecătorii, probabil, încă nu sunt suficient de curajoși să aplice pedepse mai dure”.

Și procurorul adjunct al Procuraturii Anticorupție, Ion Munteanu, este de aceeași părere:

„Dacă este vorba de o faptă de corupție, cum o numim noi de mare corupție, atunci, nici nu se discută. Primordial este aplicarea pedepsei cu închisoarea și amendă, și confiscarea extinsă specială cu privare de drepturi, etc”.

„Mai bine pentru stat să fie aplicată pedeapsa cu amenda. La fel de importantă este privarea dreptului de a ocupa anumite funcții”.

Cea de-a patra ediție a Forumului Reformarea Justiției și Combaterea Corupției, organizat de Centrul de Resurse Juridice din Moldova, și-a încheiat, astăzi, lucrările.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

politic

/VIDEO/ Caraman acuză PAS că nu își respectă promisiunile. Grosu: „Ce înseamnă un om motivat financiar de bandiți”

06 octombrie 2022, ora 13:18
Distribuie:

Schimb de replici în Parlament, după ce deputata Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Diana Caraman, a ținut un discurs la tribuna Parlamentului și a acuzat Guvernare că nu își respectă promisiunile. Ba mai mult, aceasta s-a plâns și de faptul că deputaților din opoziție li s-ar îngrădi dreptul la exprimarea opiniei.

„Ați ținut discursuri înflăcărate despre cum nu veți permite violența fizică în familie și asupra femeilor. Frumos ar fi dacă acești „luptători” demonstrau asta prin fapte și nu doar prin cuvinte. După părerea mea, toți au uitat de cuvintele lor chiar a doua zi. Mai mult, colegii mei, inclusiv deputatele nu au fost supuse doar odată atacurilor verbale din partea unor deputați.

În timpul ședințelor plenare, folosesc statutul lor și nu ne dau dreptul la replică, ne deconectează microfoanele și foarte dezgustător comentează întrebările și discursurile noastre. Prin aceste acțiuni în privința noastră, demonstrează nivelul lor de educație, demnitate și bărbăție”, a declarat deputata.

Nemulțumită de faptul că majoritatea parlamentară ar putea vota proiectul de lege ce prevede ca hărțuirea și victimizarea să fie pedepsite contravențional, deputata a declarat că „aceasta este o încercare de a distruge moral societate”, iar prin această inițiativă legislativă „homosexualii nu vor fi pedepsiți pentru acțiunile violente”.

În urma discursului ținut de Diana Caraman, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat că acesta este un exemplu de „om motivat financiar de bandiți”.

„Ce înseamnă un om plătit. Venit, citit, plecat. Da, ce înseamnă un om motivat financiar de bandiți mai ales. Asta e...”, a declarat spicherul Igor Grosu.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram