/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 219: Putin anexează 4 regiuni, Zelenski cere aderarea la NATO, iar Arestovici are o prognoză

politic

/VIDEO/ Fostul primar de la Pârâta și veteran al războiului de la Nistru, reținut timp de 8 ore la postul de pacificatori

14 septembrie 2022, ora 10:14
Distribuie:

Fostul primar de la Pârâta, Gurie Popa, a fost reținut luni seară, 12 septembrie, la postul de pacificatori. Gurie Popa, care este veteran al războiului de la Nistru, a petrecut 8 ore în compania pacificatorilor, după ce a fost oprit abuziv și somat să se supună unor verificări.

Veteranul de război se afla la volanul mașinii sale când pacificatorii l-au oprit și i-au cerut mai întâi să se legitimeze. După ce Popa a prezentat buletinul de identitate, militarii l-au somat să deschidă și portbagajul automobilului, dar și să șteargă imaginile filmate cu telefonul mobil la postul de pacificatori. Fostul primar a refuzat să se conformeze.

„Este un abuz din partea voastră. De 30 de ani faceți abuzuri”, le-a spus Gurie Popa pacificatorilor.

Am solicitat un comentariu de la Promo-LEX. Avocatul Pavel Cazacu ne-a spus că situația de față reprezintă un abuz, iar delegația CUC ar trebuie să vină cu o poziție fermă.

„În cazul de față, sunt ciudate motivele opririi. Posibil motivul a fost că dânsul a dat interviuri reprezentanților presei în apropierea posturilor de pacificare. Atunci, este și mai grav. Această situație trebuie calificată ca și privare de libertate. Acest caz trebuie și urma să documentat și discutat la ședința de joi a CUC. Poziția noastră este că acești pacificatori nu fac decât să aducă panică în zona de securitate. Incidentele se produc în continuare, iar nimeni nu este tras la răspundere pentru acestea. CUC ar trebui să vină cu o poziție fermă pentru că aceste incidente par să nu se oprească, cel mai important este să se documenteze foarte bine motivele. Această pasivitate nu face decât să alimenteze acest comportament ilegal”, a declarat avocatul Promo-LEX, Pavel Cazacu. 

Gurie Popa a fost ulterior eliberat de pacificatorii de la Nistru. Veteranul de război a fost protagonistul unui episod „Dincolo de Nistru” realizat de jurnaliștii Viorica Tătaru și Andrei Captarenco. Popa a fost primar în perioada războiului din 1992. A încercat să opună rezistență separatiștilor, care l-au scos din casă la miezul nopții și l-au închis la Dubăsari.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

politic

/FOTO/ Igor Grosu, la discuții cu un reprezentant al NATO: „Am vorbit despre statutul de neutralitate al Republicii Moldova”

30 septembrie 2022, ora 18:49
Distribuie:

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a purtat, pe 30 septembrie, discuții cu locțiitorul asistentului secretarului general NATO pe afaceri politice și politică de securitate, Javier Colomina. Aceștia au vorbit despre evoluțiile de securitate din regiune și necesitatea de a spori reziliența Republicii Moldova la riscurile curente. 

„Am subliniat importanța cooperării în cadrul programelor agreate în Planul Individual de Acțiuni al Parteneriatului Moldova - NATO, în mod special pe reforma militară, securitatea cibernetică și dezinformarea.

Alianța Nord-Atlantică este un partener de încredere a Republicii Moldova și de-a lungul anilor am realizat multe proiecte în beneficiul cetățenilor de rând”, a scris spicherul Parlamentului, pe Facebook.

În cadrul discuțiilor, s-a pus accent pe statutul de neutralitate al Republicii Moldova în noul context internațional, dar și despre suveranitatea și integritatea teritorială a țării, potrivit șefului Legislativului.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram