Război în Ucraina, ziua 215: Avertisment din SUA, cozi la vamă și noi gropi comune. NATO are un răspuns în caz de atac nuclear

externe

/FOTO/ Imagini șocante de la Izium: Ucrainenii au găsit o nouă groapă comună cu peste 400 de cadavre

16 septembrie 2022, ora 09:36
Distribuie:

Autoritățile ucrainene au găsit un loc de înmormântare a peste 440 de cadavre în orașul Izium, care a fost recucerit de curând de forțele ucrainene, a declarat un șef al poliției regionale, informează The Guardian, citat de Libertatea. Serghei Bolvinov, investigatorul șef al poliției din regiunea Harkov, a declarat pentru Sky News că unele persoane au fost ucise în bombardamente și lovituri aeriene. 

„Pot spune că este unul dintre cele mai mari locuri de înmormântare dintr-un oraș mare din (n.r. – zonele) eliberate… 440 de cadavre au fost îngropate într-un singur loc. Unii au murit din cauza focului de artilerie… alții au murit din cauza loviturilor aeriene”, a spus Serghei Bolvinov. 

„În Izium au fost descoperite morminte comune după eliberarea de sub (n.r. -ruși). Cea mai mare înmormântare (sit) actuală are 440 de morminte nemarcate”, a anunțat Ministerul ucrainean al Apărării pe Twitter. 

Oleg Kotenko, un oficial al ministerului ucrainean însărcinat cu reintegrarea teritoriilor ocupate, a declarat că videoclipurile pe care soldații ruși le-au postat pe rețelele de socializare au indicat că există probabil mai mult de 17 cadavre în mormânt. 

„Nu le-am numărat încă, dar cred că sunt mai mult de 25 sau chiar 30”, a precizat Oleg Kotenko.

Serghei Gorodko, rezident la Izium, a spus că printre sutele de cadavre îngropate în morminte individuale s-au numărat zeci de adulți și copii uciși într-un atac aerian rusesc asupra unui bloc de apartamente. El a precizat că le-a scos pe unii dintre dărâmături „cu propriile mele mâini”.

Președintele Volodimir Zelenski a comparat descoperirea cu ceea ce s-a întâmplat la Bucea, la periferia Kievului, spunând într-o adresă video de joi seara: „Rusia lasă moartea în urmă peste tot și trebuie să fie responsabilă”. 

Mii de militari ruși au fugit de Izium în weekend. Nu a existat niciun comentariu public imediat din partea Rusiei.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

/VIDEO/ Imagini de groază în Bucea: O nouă groapă comună cu civili uciși, descoperită în curtea bisericii

08 aprilie 2022, 14:04

/VIDEO/ Imagini cumplite de la groapa comună de lângă Kiev: 67 de oameni, înmormântați în saci din plastic

13 martie 2022, 17:03

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

externe

Kremlinul, despre menținerea unor contacte „sporadice” cu SUA: „Sunt canale de dialog ce permit schimbul mesajelor de urgență”

26 septembrie 2022, ora 17:04
Distribuie:

Kremlinul a anunţat că are contacte „sporadice” cu SUA în chestiuni legate de armele nucleare, la câteva zile după ce preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că nu joacă la cacialma în privinţa disponibilităţii sale de a utiliza astfel de arme dacă Rusia îşi va simţi integritatea teritorială ameninţată, relatează Reuters, citat de Agerpres.

Purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov a declarat că cele două părţi au menţinut un canal deschis limitat de dialog pentru a permite „schimbul urgent de mesaje” între cele mai mari două puteri nucleare ale lumii.

„Există canale de dialog la nivelul adecvat, dar sunt de o natură foarte sporadică. Cel puţin ele permit schimbul unor mesaje de urgenţă despre poziţia fiecăruia”, a declarat Pekosv pentru jurnalişti.

Putin a spus săptămâna trecută că Moscova ar fi pregătită să folosească arme nucleare "pentru a proteja Rusia şi poporul nostru", în contextul în care a anunţat o mobilizare parţială care ameninţă să escaladeze semnificativ conflictul de şapte luni din Ucraina.

SUA au avertizat Moscova duminică privind „consecinţe catastrofale” dacă utilizează arme nucleare în Ucraina.

Consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, a declarat că SUA vor „răspunde decisiv” dacă Rusia utilizează astfel de arme împotriva statului vecin.

El nu a furnizat mai multe amănunte, dar a precizat că Washingtonul a transmis în privat Moscovei „foarte clar exact ce ar însemna acest lucru”. Dmitri Peskov a refuzat să comenteze când a fost întrebat dacă SUA au transmis Rusia ce vor să spună prin „consecinţe catastrofale”.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Război în Ucraina, ziua 215: Avertisment din SUA, cozi la vamă și noi gropi comune. NATO are un răspuns în caz de atac nuclear

26 septembrie 2022, 16:09

Președinta, despre riscul ca Rusia să folosească arme nucleare: „Puțin probabil, dar nu imposibil”

26 septembrie 2022, 11:09

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram