Război în Ucraina, ziua 224: Atac cu drone și ironia de la Londra. Putin a promulgat anexările, iar Zelenski cere tribunal special

social

/FOTO/ Tragedie evitată la limită! O cruce de pe Biserica Sfânta Teodora de la Sihla a căzut în mijlocul trotuarului

FOTO: Dragoș Galbur (Facebook)
14 septembrie 2022, ora 16:56
Distribuie:

O cruce de pe Biserica Sfânta Teodora de la Sihla din centrul Capitalei a căzut chiar în mijlocul trotuarului. Incidentul s-a produs în după-amiaza zilei de miercuri, 14 septembrie. Din fericire, în acel moment, nicio persoană nu trecea prin zonă, așa că nimeni nu a avut de suferit. 

Am încercat să aflăm de la parohul bisericii, Ioan Ciuntu, cum s-a întâmplat totul. Slujitorul bisericii ne-a povestit că incidentul s-a produs în timp ce un grup de muncitori încercau să demonteze crucea cu pricina. Frânghia cu care urma să fie coborâtă crucea de pe cupolă s-ar fi rupt, iar crucea a ajuns pe trotuar. 

„Noi în genere dăm jos bolțile, de aceea. Ea trebuia sa fie dată jos, dar s-a rupt frânghia și a căzut pe partea cealaltă”, ne-a explicat Iona Ciuntu.

Ioan Ciuntu a mai menționat că, în prezent, au loc reparații pentru a putea fi restaurate toate bolțile, iar toate crucile de pe biserică urmează a fi coborâte rând pe rând.

„Acum, vor merge reparații pentru a reface absolut toate bolțile. Noi le demontăm pe toate, rând pe rând”, a conchis preotul Ioan Ciuntu. 

sursa foto: Facebook - Dragoș Galbur

Biserica Sfânta Teodora de la Sihla este un lăcaș de cult și monument de arhitectură de însemnătate națională, introdus în Registrul monumentelor de istorie și cultură din municipiul Chișinău. Aparține Mitropoliei Basarabiei a Bisericii Ortodoxe Române. În cadrul bisericii se oficiază slujbe atât pe stil nou, cât și pe stil vechi.

Clădirea a fost construită în 1895 ca o capelă a Gimnaziului pentru fete, proiectată de Alexandru Bernardazzi în stil bizantin. Capela a fost sfințită abia în 1922 din cauza unui eveniment tragic produs în altarul ei, primind inițial hramul „Sf. Teodor Tiron” al Liceului pentru fete „Regina Maria”. A fost restituită Mitropoliei în anul 1994.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

social

Cine sunt cei 30 de profesori care s-au învrednicit cu distincții de stat: Președinta a semna un decret în acest sens

Foto simbol: președinte.md
05 octombrie 2022, ora 15:16
Distribuie:

Cu prilejul Zilei Profesorului, marcată anual pe cinci octombrie, președinta Maia Sandu a semnat un decret prin care a conferit distincții de stat pentru 30 de cadre didactice din toată țara. Potrivit decretului, 30 de dascăli s-au învrednici cu „Ordinul de Onoare”, pentru munca depusă în domeniul învățământului, corectitudine și profesionalism.

Pentru implementarea politicilor educaționale și pentru merite deosebite în educarea tinerei generații.

Decret Maia Sandu by Nadia on Scribd

„Ne exprimăm, și pe această cale, recunoștința și aprecierea noastră. La mulți ani, dragi profesori”, a încheiat șefa statului mesajul adresat de Ziua Profesorului.

Astăzi, în Republica Moldova este marcată Ziua profesorului și Ziua mondială a educației. Desemnată de UNESCO în 1994, aceasta este marcată anual pe data de 5 octombrie.

Cu această ocazie, Parlamentul Republicii Moldova a public lista celor 31 de parlamentari care au studii pedagogice sau experiență didactică. Șapte dintre deputați au studii în domeniul istoriei, șase sunt licențiați în filologie, iar alți trei au chiar studii în pedagogiei. Câțiva deputați se pot mândri și cu stagiu de profesor sau titlul de doctor în științe.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Mesajul președintei de Ziua Profesorului: „Mulțumesc tuturor dascălilor care cultivă excelență prin propriul exemplu”

05 octombrie 2022, 12:10

Cine sunt cei 31 de deputați care au studii pedagogice sau experiență didactică: Spicherul este profesor de istorie

05 octombrie 2022, 10:10

Ziua Profesorului în Moldova! Ministrul Topală, mesaj de felicitare: „Vă mulțumesc că transmiteți lumina vie a valorilor”

05 octombrie 2022, 10:10

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram