Război în Ucraina, ziua 224: Atac cu drone și ironia de la Londra. Putin a promulgat anexările, iar Zelenski cere tribunal special

externe

/FOTO VIDEO/ Imagini înfricoșătoare din Taiwan: Un cutremur cu magnitudinea 6,8 a creat distrugeri. A fost emisă alertă de tsunami

18 septembrie 2022, ora 12:40
Distribuie:

Seismul s-a produs duminică, 18 septembrie, într-o zonă slab populată din sud-estul Taiwanului, și are loc după de sâmbătă aceeași zonă a fost afectată de un alt cutremur de magnitudine 6,4, care nu a provocat victime, anunță biroul meteorologic al insulei, citat de Reuters și Libertatea.

Cutremurul de duminică, de magnitudine 6,8, a avut epicentrul în zona Taitung. U.S. Geological Survey a anunțat că seismul s-a produs la 10 kilometri adâncime și a avut o magnitudine de 7,2. Cutremurul a fost resimțit pe tot teritoriul Taiwanului, anunță autoritățile. Clădirile s-au zguduit pentru scurt timp în capitala Taipei.

Presa locală relatează că o clădire joasă în care se afla un magazin s-a prăbușit și că echipajele de intervenție au început să scoată persoanele prinse în interior.

Trei vagoane s-au desprins de pe șine la gara Dongli din estul insulei, iar cei aproximativ 20 de pasageri de la bord au fost evacuați, precizează Administrația Căilor Ferate din Taiwan.

Centrul de Avertizare pentru Tsunami din SUA a emis un avertisment pentru Taiwan, precizând că este posibil să se producă valuri de tsunami periculoase la 300 km de epicentru, de-a lungul coastelor.

Taiwanul se află în apropierea joncțiunii a două plăci tectonice și este predispus la cutremure. În 2016, peste 100 de persoane au murit în urma unui seism care s-a produs în zona de sud, iar în 1999, un cutremur cu magnitudinea de 7,3 grade a ucis peste 2.000 de oameni.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

externe

Șeful diplomației europene: „Războiul a intrat într-o nouă fază. Ne aflăm în faţa unui scenariu înfricoşător”

Foto simbol
05 octombrie 2022, ora 14:17
Distribuie:

Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe, Josep Borrell, a avertizat miercuri, cinci octombrie, că războiul din Ucraina intră într-o nouă fază „periculoasă şi într-un scenariu înfricoşător” deoarece Rusia înregistrează eşecuri în conflictul convenţional şi ameninţă cu folosirea armelor nucleare, transmite Agerpres.

„Războiul a intrat într-o nouă fază. O fază fără îndoială periculoasă, pentru că ne aflăm în faţa unui scenariu înfricoşător, în privinţa căruia nu trebuie să închidem ochii”, a declarat Borrell într-o intervenţie în plenul Parlamentului European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg.

Şeful diplomaţiei europene a spus că veştile de pe câmpul de luptă „sunt bune pentru Ucraina, care reia ofensiva”. În schimb, a avertizat că acest conflict este „un război convenţional în care este implicată o putere nucleară, o putere nucleară care în acest moment înregistrează eşecuri în conflictul convenţional şi care ameninţă cu folosirea armei nucleare”.

„Este un scenariu cu siguranţă îngrijorător în care trebuie să demonstrăm că sprijinul nostru pentru Ucraina nu slăbeşte”, a insistat el.

Borrell a explicat că forţele ucrainene avansează pe trei fronturi, însă a amintit că Rusia „continuă să aibă superioritatea numerică şi superioritate de foc (...)”. Din acest motiv, Borrell a explicat că forţele ucrainene dezvoltă o tactică de luptă „extraordinar de agilă, de o inteligenţă ieşită din comun, înconjurând zonele forte ruse, creând 'insule' care ajung să fie distruse chiar de însăşi retragerea armatei ruse”, iar în acest fel ucrainenii „îşi limitează pierderile şi înaintează pe câmpul de operaţiuni într-o manieră pe care nimeni nu a putut-o anticipa”.

„Situaţia armatei ruse este foarte rea, între altele pentru că militarii ruşi nu ştiu la ce foloseşte acest război, iar cei 300.000 care vor fi scoşi din căminele lor pentru a fi duşi pe front vor înţelege cu atât mai puţin”, a apreciat şeful diplomaţiei europene.

Borrell a insistat că UE trebuie să facă „un efort diplomatic imens pentru a explica lumii care este scopul acestui război” şi a atras atenţia că războiul din Ucraina „nu se poate încheia din cauza oboselii lumii occidentale”.

„Preşedintele rus Vladimir Putin crede că democraţiile sunt slabe. Că populaţia nu suportă o iarnă friguroasă. Speră să vină Generalul Iarnă, care a salvat mereu în ultimul moment armata rusă”, a declarat Borrell, referindu-se la faptul că liderul de la Kremlin „aşteaptă ca frigul, întreruperile de livrări de gaz, preţurile mari şi temperaturile scăzute să ne mineze voinţa de a continua să sprijinim Ucraina”.

„Acum este momentul să le cerem europenilor să înţeleagă ce anume este în joc”, le-a transmis Borrell eurodeputaţilor.

În opinia sa, războiul „se poate încheia doar într-un mod în care să asigure pacea”, cu Ucraina recuperându-şi integritatea teritorială şi deplina suveranitate şi cu Rusia asumându-şi responsabilitatea politică şi morală, plătind pentru reconstrucţie şi răspunzând pentru crimele comise. 

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Război în Ucraina, ziua 224: Atac cu drone și ironia de la Londra. Putin a promulgat anexările, iar Zelenski anunţă succese

05 octombrie 2022, 14:10

Ucraina vrea să repornească reactoarele de la centrala Zaporojie: „Evaluăm toate riscurile”

05 octombrie 2022, 08:10

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram