/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 219: Putin anexează 4 regiuni, Zelenski cere aderarea la NATO, iar Arestovici are o prognoză

externe

FSB l-a arestat pe managerul unei fabrici de aviație pentru că a transmis Ucrainei imagini cu avioanele de luptă rusești

13 septembrie 2022, ora 17:00
Distribuie:

Serviciile ruse de securitate au anunțat marți, 13 septembrie, că au arestat un manager de top al unei fabrici de aviație, suspectat de înaltă trădare pentru că a transmis Ucrainei informații secrete din domeniul apărării, informează agenția France Presse, citată de The Moscow Times, notează Libertatea.

Serviciul Federal de Securitate a precizat într-un comunicat preluat de agențiile de presă rusești, că a reținut un cetățean rus suspectat de „înaltă trădare pentru transmiterea de date către Ucraina în detrimentul securității Rusiei”. 

FSB susține că cetățeanul rus – un rezident din regiunea Moscovei – a fotografiat „documente tehnice clasificate ca strict secrete” și le-a trimis, prin intermediul telefonului mobil, unui cetățean ucrainean care lucra la o fabrică aeronautică din orașul Odesa, situat în sudul Ucrainei. 

Conform FSB, bărbatul ar fi făcut fotografii ale echipamentelor din avioanele de luptă ale Rusiei, notează Reuters. 

Serviciul secret rus precizează că a fost deschisă o anchetă pentru înaltă trădare, faptă care se pedepsește cu până la 20 de ani de închisoare. Angajatul – care era director tehnic al fabricii – a fost reținut, a adăugat FSB. La începutul acestei luni, un tribunal din Moscova l-a condamnat la o pedeapsă de 22 de ani de închisoare pe Ivan Safronov, un jurnalist de investigație extrem de apreciat, specializat pe domeniul apărării, care a fost acuzat de trădare pentru divulgarea de secrete de stat.

La începutul acestei luni, un tribunal din Moscova l-a condamnat la o pedeapsă de 22 de ani de închisoare pe Ivan Safronov, un jurnalist de investigație extrem de apreciat, specializat pe domeniul apărării, care a fost acuzat de trădare pentru divulgarea de secrete de stat.

Procurorii ruși au susținut că acesta a colectat informații confidențiale despre armata, apărarea și securitatea Rusiei și că le-a predat serviciilor secrete străine.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Specialiștii belaruși repară avioane rusești de luptă la o bază aeriană de lângă Moscova

20 august 2022, 18:08

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

externe

/VIDEO/ Vrea sau nu Putin să refacă URSS? Președintele rus: Conflictul din Ucraina „e rezultatul destrămării URSS”

30 septembrie 2022, ora 21:54
Distribuie:

Președintele rus Vladimir Putin a declarat vineri, 30 septembrie, că Rusia „nu are nevoie de renașterea URSS”, deși Ucraina a fost invadată, iar dimineață, a semnat anexarea a patru regiuni ucrainene în urma unor „referendumuri” condamnate de Kiev și Occident.

„Ultimii lideri ai Uniunii Sovietice, contrar voinței majorității, pur și simplu ne-au ruinat țara. Recunosc că nici nu au înțeles ce făceau și la ce consecințe avea să ducă. Dar nu mai contează, Uniunea Sovietică a dispărut, trecutul nu poate fi adus înapoi. Rusia nu are nevoie de renașterea URSS, nu ne străduim pentru asta. Dar nu există nimic mai puternic decât hotărârea oamenilor de a se întoarce la adevărata lor patrie istorică”, a declarat Putin, într-un discurs ținut la Kremlin în fața elitei politice ruse.

Pe 29 septembrie, în cadrul unei reuniuni cu oficiali din statele membre CSI, Putin a subliniat că războiul din Ucraina este unul dintre efectele destrămării URSS.

„Este suficient să observăm ceea ce se întâmplă în acest moment între Rusia și Ucraina, ceea ce se întâmplă la frontierele anumitor state din cadrul Comunității Statelor Independente. Toate aceste lucruri, desigur, sunt rezultatele destrămării Uniunii Sovietice”, a declarat Vladimir Putin, conform MediaFax.

TV8.md reamintește că Putin a semnat, pe 30 septembrie, tratatele de anexare a teritoriilor ucrainene: Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, marcând momentul printr-un discurs delirant, de peste 40 de minute, în care a acuzat Occidentul și Statele Unite că vor să transforme Rusia într-o colonie și a avertizat: „Ne vom apăra teritoriul prin toate mijloacele”.

Anexarea teritoriilor a fost condamnată de Republica Moldova, dar și de SUA, UE, NATO.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Rușii sărbătoresc anexarea teritoriilor ucrainene. Putin, prezent la concertul din Piața Roșie: „O zi istorică”

30 septembrie 2022, 20:09

NATO condamnă anexările: „Putin a eșuat total”. Ce spune Stoltenberg despre o posibilă aderare a Ucrainei la Alianță

30 septembrie 2022, 19:09

Sandu condamnă anexarea celor 4 teritorii ucrainene. „Sprijinul pentru suveranitatea și integritatea Ucrainei, neclintit”

30 septembrie 2022, 17:09

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram